Daróczi Gábor, a Karácsony Gergely – féle árnyékkormány oktatási minisztere. A Romaversitas Alapítvány volt igazgatója az egyházi iskolákról, az önálló oktatási minisztériumról és a Jobbikról is beszélt a Magyar Narancs online oldalának adott interjújában. 
[mnky_ads id=”10551″]

Győzelmük esetén elengednék a Diákhitel 2 tartozásokat

A szakember elmondta, hogy amennyiben úgy alakul, hogy április 8-a után Karácsony Gergely, az MSZP-PM miniszterelnök – jelöltje alakíthat kormányt, és őt felkéri miniszternek, mi lesz az első intézkedése:

” Április 9-én lehet üzeneteket küldeni, és már lehet konkrét lépéseket is tenni. A legfontosabb az, hogy a választások után azt az üzenetet küldjük, hogy mindenki nyugodjon meg, nem fogjuk az oktatást ide-oda ráncigálni egyik pillanatról a másikra, mi nem rendezünk ámokfutást.”

[mnky_ads id=”10552″]
Úgy véli, győzelem esetén vannak olyan dolgok, amiket villámgyorsan meg lehet tenni, a kormányalakítást sem kell megvárni:

”  Például április 9-én már lehet írni egy olyan levelet a Diákhitel 2-t felvett embereknek, hogy ne aggódjanak, mert a tartozásukat elengedjük, vagy a tankötelezettséget felemeljük 18 évre. De mondjuk, a Klebelsberg Központ átalakítását nem lehet egyetlen nap alatt végrehajtani. A gyors átalakítások senkinek sem válnának hasznára: a cél nem a 2010 előtti rendszer visszaállítása, de persze nem is a jelenleginek a fenntartása.”

Az elképzelések egyik sarkalatos része, hogy az iskolákat kapják vissza az önkormányzatok, illetve az önkormányzati társulások. Daróczi  Gábor tisztában van azzal, hogy ehhez időre van szükség:

”  Azt is ki kell találni, hogy milyen feltételekkel lehet átvenni az iskolákat. Annak a járásnak, amelyik például szeretné visszakapni az iskoláit, egészen biztosan kell kezdeni valamit azzal, hogy mit tesz a kis létszámú vagy szegregált iskolákkal. Például nem jöhet létre egy olyan társulás, ami ezeket nagy ívben kihagyja.”

Kitért arra is, hogy milyen módon szüntetné meg az új kormány a finanszírozási különbséget az egyházi és az állami iskolák között:

” Nagyon fontos, hogy nem az egyházi iskoláktól kell pénzt elvenni, hogy kiegyenlítsük a helyzetet. A magyar államnak pontosan ugyanannyit kell adni a saját iskoláinak, mint az egyháziaknak, hogy a jelenleg tapasztalható mesterségesen kreált versenyelőny ne létezzen.”

Ki kell alakítani az  egyeztetések rendszerét

” Meg kell találnunk azokat a partnereket, akik nem biztos, hogy mindenben egyetértenek velünk, de egészen biztosan nyitottak a valódi kommunikációra. Hogy néhány példát mondjak: a Független Diákparlament (FDP) még mindig a legnagyobb diákszerveződés, velük nem tárgyalni óriási hiba, és logikailag sem állja meg a helyét. A pedagógus-szakszervezeteket meg kell erősíteni, hogy igazán jól tudják képviselni a tagjaik érdekeit.”

Megfogalmazta,  a maga részéről  semmiféle együttműködést nem tud elképzelni a Jobbikkal, egyszerűen nem tudja  elképzelni azt a szituációt, amikor együtt dolgozna Dúró Dórával:

“… ha egy-egy konkrét iskoláról beszélünk, akkor lehet, hogy tudják, milyen lenne a jó iskola, de hogy a jó iskolarendszer milyen lenne, azt mintha nem gondolnák jól. Továbbra is azt látom, hogy az ő nemzetfogalmukba mi, romák nem tartozunk bele.
[mnky_ads id=”10553″]

Kapcsolódó

Bemutatták az MSZP-Párbeszéd árnyékkormányának tagjait

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét