Szenzációs felvételeken örökítette meg a BBC Life Story sorozatában David Attenborough egy madárfaj fiókáinak megpróbáltatásait. A 92 éves természetfilmes korszakalkotó életművének egyik csúcspontja a felfedezés.

Több mint száz méteres mélységben a szülők

A kutatók Grönlandon fedezték fel az apácaludak magas sziklafalra épített fészkeit. A védett fészkekben a fiókák biztonságban kikelhetnek, csakhogy amikor kibújnak a tojásból, gyengék, éhesek, és erős szárny híján csak totyogni tudnak.
Első ösztönük a szüleikhez szólítja őket, akik a sziklafal aljában, 103 méteres mélységben táplálkoznak a parton!

Így lesz a pocakból légzsák?

A pelyhes fiókák nem sokat töprengenek a megoldáson, hanem a szó szoros értelmében haláltmegvető bátorsággal levetik magukat a mélységbe! Nem egy, nem két madárka tesz így, hanem az egész új nemzedék!…
Nemcsak a szerencsés leérkezés kétséges, hanem a zuhanás közben is veszedelem fenyegeti őket: végzetes lehet, ha nekiütődnek a sziklafalnak. A tojásban megnövesztett pocakjuk szerencsés csattanásnál úgy védi őket, ahogy bennünket óv a sérüléstől a személyautók légzsákja.

A videófelvételt itt találja: http://www.erdekesvilag.hu/hihetetlen-video-apacalud-fiokak-120-meteres-zuhanasa-a-sziklaparkanyrol/

Forrás:Érdekes Világ

Kapcsolódó

Íme néhány az év legviccesebb vadállat fotóiból

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét