Október 13-ra tűzte ki az önkormányzati választásokat Áder János államfő. Az erről szóló nyilatkozatot pénteken tették közzé a Köztársasági Elnöki Hivatal honlapján.

Csaknem napra pontosan 5 évvel az előzőt követő időpontra, azaz október 13., vasárnapra tűzte ki Áder János köztársasági elnök a 2019. évi önkormányzati választást. Az államfő azt írta:

Az 1990-ben megtartott első szabad választások óta minden alkotmányos feltétel adott ahhoz, hogy magunk döntsünk saját sorsunkról, a jelenünket és jövőnket meghatározó kérdésekről.

2019 őszén a rendszerváltoztatás óta nyolcadik alkalommal nyílik lehetőségünk, hogy önkormányzatainkról döntsünk. Ezért Magyarország köztársasági elnökeként arra biztatom minden honfitársamat, hogy állampolgári jogával élve vegyen részt az idei önkormányzati választáson, melynek időpontját az Alaptörvény előírásaival összhangban 2019. október 13-ára tűzöm ki.

Az államfői időpont-megjelölést követően a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) is kitűzheti a nemzetiségi önkormányzati képviselők választását, ez utóbbira ugyanis az a választási szervnek van jogosultsága.

Az alaptörvény szerint

a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek általános választását októberben kell megtartani, a választási eljárásról szóló törvény szerint pedig a választást úgy kell kitűzni, hogy a szavazás napja a kitűzés napját követő 70. és 90. nap közé essen.

Áder János 4 októberi vasárnap közül választhatott,

idén az első ilyen, október 6-a azonban az aradi vértanúk emléknapja, amelyet a magyar kormány 2001-ben nemzeti gyásznappá nyilvánított, így az államfő elkerülte ezt az évfordulót. Hasonlóképp a 20-i és 27-i időpontokat, mert azok túl közel lehettek volna a nemzeti ünnephez, október 23-ához. Lehetséges dátum maradt tehát október 13-a, amellett az államfő döntött.

Öt évvel ezelőtt szintén október második vasárnapján, 12-én tartották a voksolást. 2010-ben és 2006-ban október első vasárnapjára írták ki az önkormányzati választást: 2010-ben október 3-án, 2006-ban október 1-jén volt. 2002-ben és 1998-ban a hónap második felében tartották a szavazást: október 20-án, illetve október 18-án. (1990-ben még két fordulóban volt a szavazás, szeptember 30-án és október 14-én, 1994-ben pedig – akkor még nem volt meghatározva, hogy októberben kell lennie a szavazásnak – december 11-én.)

Áder döntése azt is jelenti,

hogy az augusztus 20-i állami ünnep még viszonylagos nyugalomban kellene, hogy teljen, hiszen:

  • a hivatalos választási kampány a szavazást megelőző ötvenedik napon kezdődik, azaz október 13-a esetében augusztus 24-én.
  • Képviselő- és polgármesterjelölteket, megyei listát ajánlani augusztus 26-ától, hétfőtől lehet.

Karácsony Gergely hozzáfűzte:

Október 13.: a változás napja, e naptól újra Tiéd a város. Hetvenkilenc nap múlva megváltoztatjuk Budapestet, a hatalom embereit felváltja az emberek hatalma.

Forrás

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét