Rövid leszek, de velős. Aki akarja, amit leírok abból is ért, aki másképpen gondolkodik, annak oldalakat is írhatnék, de maradna ott a vezér hívei között.  Debreceni tudósítónk sétált egyet a városban. 

A szektája tagjainak a hűségét semmi sem rengeti meg

Minap Debrecen belvárosában sétálgattam, tudják, csak úgy ráérősen.Volt egy kis időm két program között, andalogni támadt kedvem. Sütött a nap, szellő sem rezdült, igazi kora őszi idő volt.

Pár méter után valami furcsának tűnt. Először nem kapcsoltam, de pár perc múlva leesett. Lépten, nyomon -úgy húsz méterenként- egy mosolygós, szemüveges úr képét láttam mindenütt az oszlopokon. Később molinókon szintén ő tekintett le a magasból a népére. Majdnem úgy, mint Orbán teszi a Várból.

Itt Debrecenben minden narancssárgába öltözött

A várost elárasztotta a Fidesz a plakátjaival, kiszúrja az ember szemét a rengeteg  reklám. A legfőbb helyen maga Papp polgármester tekint ránk, mellette -mögötte,ott szerénykednek a választókerületi fideszes kiválasztottak. De a legfőbb attrakció, az újrázásra készülő városvezető. Ott díszeleg a képe a buszokon, a villamosokon is. Olyan bizalomgerjesztő az egész, csak a hozzám hasonló megátalkodottak kötegednek.

Miközben Papp Lászlóban gyönyörködtem, eszembe jutott egy városi pletyka. Az EP választások után -mondják a rosszmájúak- maga a legfőbb hadúr teremtette le debreceni polgit, hogy nem álltak bele a kampányba, ezért tudott a DK és a Momentum olyan jól szerepelni a városban.

Ki tudja, akár igazság is lehet a szóbeszédben

Nem voltam ott, bár a sörözőben, a harmadik korsó után Pista bá’ megesküdött, magas helyről hallotta, kiadták a helyi fideszes kiskirályoknak, hogy méltó kampányt kell csinálniuk.

Istenke sem tudja mennyi pénzt öltek ebbe a kampányba, és még három hét hátra van. Sok-sok kisnyugdíjas boldog lenne, ha a “fellógatott” tömérdek pénzből, egy kis morzsa inkább nekik juthatna.

Kicsit tovább ballagtam a Piac utcán,

és egykori kedvenc helyemet, a Gambrinus Éttermet kerestem. Híre, hamva nem volt, de a köz, úszott a koszban, szemétben, kihalt volt, arra talán még a madár sem repül. Aki a közelmúltban járt arra, csak a sivár, avítt környezetet láthatta. Pár lépést még megtettem az étterem mögötti részhez. A parkoló előtti füves rész végén, egy valóságos szeméttelepet találtam. Volt ott minden, mi szem, szájnak ingere. Mindezt a város szívében. A Régi Városházától talán 150 méterre, de lehet nincs az annyi sem.

Elgondolkodtam egy kicsit. Vajon a narancssárgában virító város legfőbb vezetője, mikor szállt ki utoljára a szolgálati kocsijából úgy, mint tette Mátyás királyunk, álruhában szétnéz egy kicsit a városában. Lenne miben élvezkednie, higgyék el nekem.

Jó tudom én, nem ezért tartja őt a Fidesz, de akkor is

Miközben közpénz garmadát -mert bizony a pártok állami támogatásból élnek többnyire-, dobják ki rongyrázásra, nem futja arra, hogy kitakarítsák a várost. Képzelje el a kedves olvasó, ha ilyen lepukkant részek vannak a belvárosban, milyen lehet a külső városrész.

Mi a tanulság? Ebben a városban olyan nincs. Vagy az van amit a Fidesz mond, vagy az van, amit a Fidesz mond. Több lehetőség errefelé nemigen van, legalábbis a kedvenc sörözőmben erről beszélnek a cimboráim. Ha leírnám mit mondanak erről a fideszes gigakampányról, lenne dolga a szerkesztőnek. Így inkább nem teszem, tessenek oda gondolni olvasás közben. Azért készítsék oda a vérnyomás csökkentőt, mert a leírtak veszélyesek lehetnek az Önök egészségére.

Az ellenjavallatról kérdezze meg gyógyszerészét,

netán az is segíthet, ha október 13.-án nem marad otthon, és szavazatával a városban valódi változást akaró baloldali pártok szövetségére szavaz.

Ráférne erre az egykori büszke és rátarti városra a szabadság friss levegője, egy amolyan igazi nagytakarítás. Félek azonban, hogy Debrecen a krónikákban továbbra is, a maradandóság városaként “öregbíti” hírnevét. Szeretném ha a debreceni polgárok rám cáfolnának.

 

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét