Hofi: “Uraim! A hordó nem áll meg!” – ellenzéki vita Debrecenben

Szerdán Dr. Budácsik Lajos a Városi Kurírban közölte nyílt levelét, (a cikk alatt olvasható) amellyel a Mindenki Magyarországa Mozgalom debreceni szervezőjét szólította meg. A szerző sok mindennel vádolta az akkor még csak monogrammar jelölt címzettet. Örömmel jeleltjük, megérkezett Rutz Tamás – mert ő a megszólított – válasza. Oldalunk nyitva áll mindenki előtt, aki szívesen  kapcsolódna be a vitába. A szélsőséges véleményeknek természetesen továbbra sem adunk helyet. A sportszerűség jegyében ezt a levelet is szó szerint közöljük.

Tisztelt Dr. Budácsik Lajos!

Az Ön által idézett kommentem nem hinném, hogy személyekre támadó, kocsmai stílusú írás lenne. Semmiképp sem olyan személyeskedő és bunkó stílusú, mint amelyet az egyik ellenzéki tárgyalásokon is részt vevő politikus intézett hozzám.
De mivel felmerült az idézett pár sor ilyen fajta interpretációja, akkor nézzük pontról pontra, amit leírtam.

 1. Világos választóvonal lesz, a 2010 előtti világ és a 21. század között.
  Reményeim szerint létrejön majd városunkban egy mérsékelt konzervatív, liberális és zöld koalíció, mely túl tud lépni a kétezres évekből ránk ragadt és erősödött hideg polgárháborús logikán. Nem az O1G logója alatt fog valami ellen fellépni, hanem programalapon és elveket felvonultatva képez majd alternatívát. Nem politikai termékként akarja majd az egyetlen üzenetként átadni, hogy Orbán takarodj és Összefogás, hanem városunk minden szakpolitikai területén alternatív javaslatokkal fog a választópolgárok elé állni.
 2.  A választópolgárok nem számok és nem bábuk egy sakktáblán.
  Minden ember önmagában egy komplex és gondolkodó lény. Minden ember rendelkezik önálló gondolatokkal a világról, képes döntést hozni személyes szimpátiájáról. Nem várható el senkitől önmaga feladása, csak mert pár politikus ezt kéri.
 3.  A 21. századi pártok a régi baloldallal szemben jöttek létre, nekik nem kell sem a narancs, sem a szegfű.
  Az LMP és a Jobbik a Gyurcsány kormány kaotikus, sokszor hazug, rossz vezetésével szemben jött létre. Ez nem vélemény, hanem tény. A Momentum mozgalom az ellenzéki pártok már 2010 óta kétszer is kétharmadot okozó szerencsétlenkedésével indokolta elindulását és hozott be ezzel számos fiatalt.
  Ezeknek a pártoknak az identitásuk feladásával járhat egy teljes összeborulás, ezért sem egyszerű meghatározni az együttműködés formáit.

Ha ezek közül valami kocsmai stílusú volt, akkor sajnálom

A Mindenki Magyarországa Mozgalom szervezőjeként, mely koordinátori és nem politikai pozíció, támogatok minden előremutató, életképes és megújulást eredményező együttműködést. Ilyen mondjuk a berettyóújfalui együttműködés, ahol a DK-n kívül, minden ellenzéki csoportosulás támogatja a civil jelölt Dr. Zákány Zsoltot.

Az írás további részét érdemtelennek tartom akármilyen komolyabb reakcióra. Talán azon túl, hogy nem gondolom, hogy az Önnel való nem túl szoros és egyáltalán nem közeli személyes kapcsolatom megalapozza a „Kedves fiatal barátom!” megszólítást.

Biztos nincs mögöttem választási siker, vagy komoly eredmény,

ez magyarázható például azzal, hogy bajtársiasságból egy olyan körzetben vállaltam indulást ahol nem élek és teljes munkaidő mellett, kevés segítséget kapva nem tudtam összegyűjteni az ajánlást. Igen, ez egy kifejezetten amatőr és meggondolatlan cselekvés volt visszagondolva, ma már nem tenném. De nem hinném, hogy az egyszerű véleménynyilvánítás nagyképűség lenne. Nem kívánok sem jelölt lenni, sem vezető és nem akarok hatalmat. Nem ezért szerveztük társaimmal a rabszolgatörvény elleni tüntetéseket, nem a hatalomért vettem részt a 2018 áprilisi helyi tüntetések szervezésében és nem ezért gyűjtöttünk össze több ezer támogató aláírást az Európai Ügyészség mellett. Szeretem a terepmunkát, ez visz minket előre, nem a személyes ambíció és a túlzott ego.

A vélemény szabad, van akinek szimpatikus vagyok, van akinek nem

Az, hogy Önnek én nem tartozok az ízlésének megfelelő emberek közé, ez az Ön véleménye és nem általános igazság. Ahogy az általam leírtak sem tartoznak az örök és egyetlen igazság kategóriába. Az enyém is csak egy vélemény a sok közül. A világ egy ilyen hely. Persze lehet véleménykülönbség esetén felhorkantani, hogy „a Fidesz malmára hajtja a vizet”, bár nem gondolom, hogy a gondolati diverzitás egy elítélendő dolog.

Nem szokásom az idős korosztályt kora alapján akárhogy megítélni, így nem viszonoznám a személyeskedést. Én mint egyszerű választópolgár azt szeretném elérni, hogy meghaladjuk a 2010 előtti világot és legyőzzük a 2010 után kialakult demokratúrát. Eddig is ezért dolgoztam, mint politikai aktivista, a továbbiakban is ezért fogok. Ha pedig ez Önnek nem tetszik, sajnálom. A vélemény szabad, ez az Ön véleménye.

Debrecen, 2019.06.26.

Tisztelettel:

Rutz Tamás

Előzmény

A Banánköztársaság rovatban megjelenő írások nem minden esetben képviselik portálunk véleményét.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük