Debrecenben rotyog a választási-üst, fő mindenki a saját és a másik levében

Úgy látszik, hogy Debrecenben minden mozgásban van. Az aranylábúak ugyan csütörtökön méretes zakót kaptak, de a város közélete azért mindig tartogat némi meglepetést, ahogy arról olvasóinkat időről időre tájékoztatjuk.

Aki nem lép egyszerre, nem kap listás helyet?

Debrecenben 1998-óta a Fidesz az úr, az ellenzéknek nevezett alakulatok labdába sem rúghattak az elmúlt több mint két évtizedben. Van, aki besimult ebben a rendszerbe. Az egyik ellenzéki párt volt városi elnöke kilencedik éve ül – a városi legendákban fideszes pénzszivattyúnak mondott – holding igazgatóságában. Élni kell valamiből, néha még az ellenzéki lét is hozhat egy kis aprót a konyhába.

Ez a kis mozzanat is mutatja, az ellenzékiség mai szerepét a városban. Furcsa emberek élnek itt, a város lakosainak a többsége elfogadta azt, ami jutott neki, a “kevesek” viszont  lázadoznak. A képviselőtestület egyik ellenzéki tagját nyugodtan mondhatjuk “néma leventének”, hiszem emberemlékezet óta nem nyitotta ki a száját a grémium előtt.

Az EP választásokon a Fidesz a már megszokott módon tarolt

Az ellenzéki oldalon átrendeződés történt, a DK és a Momentum jelentősen megerősödött. Az MSZP, a Jobbik halványan szerepelt, az LMP láthatatlanná vált.

Így kézenfekvőnek mutatkozott, hogy a két legerősebb ellenzéki párt vezetésével a város összes Fideszt leváltani akaró pártja, civil szervezete együtt lép fel ősszel az önkormányzati választáson. Ezzel megteremtve annak a reményét, hogy 21 év után egyéni választókerületben is nyerhet ellenzéki jelölt, és talán nem lesz kétharmada a Fidesznek.

Az esély elúszni látszik, a mai állás szerint az ősz Papp László polgármester és a Fidesz jutalomjátéka lesz. Ma is érthetetlen okokból ugyanis a Momentum, a Jobbikkal és az LMP-vel lépett szövetségre, gyakorlatilag összefogtak a baloldal ellen. Ráadásul a Mádi László vezette városi Momentum szervezet képtelen volt arra, hogy saját polgármesterjelöltet állítson. Ehelyett a múltjában nem éppen makulátlan Kőszeghy Csanádot, a Jobbik városi frakcióvezetőjét nevezték meg a reménytelenség szövetsége felkent jelöltjének.

A baloldal ellenlépése sem maradt el. A DK, az MSZP, a Párbeszéd és a Szolidaritás némi hezitálás után megegyezett a közös indulásban. Polgármesterjelöltjük Varga Zoltán, a DK országos elnökségi tagja, önkormányzati képviselő.   (Ő az a Varga Zoltán, akinek írásait időtől időre olvashatják a Városi Kuríron. a szerk.)

Ilyen lapleosztás után a két csoportosulás nem a Fidesszel versenyez, ahogy azt normális esetben kellene, hanem a kilenc listás helyért küzdenek, ami egy kis alamizsnát jelenthet ugyan, de marad őfelsége ellenzéke megtűrt, hálás-hálátlan szerepe.

A következő oldalon: mennyi az annyi Debrecenben?

Egy hozzászólás itt: “Debrecenben rotyog a választási-üst, fő mindenki a saját és a másik levében

  • 2019.08.03 - 21:35
    Közvetlen hivatkozás

    Hja, kérem, a maradandóság városa. Ahol kósalajos polgármester lehetett. ’93-ig én is ott éltem. Nem bánnám, ha meggyőznének, hogy rosszul döntöttem, amikor elköltöztem.

    Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük