Január 19-én minden eddiginél szélesebb körű tüntetés sorozatra került sor hazánkban, a túlóra törvény módosítása miatt. Az ország mintegy 200 településén volt valamilyen demonstráció, sok ezer résztvevővel.


Hajdú-Bihar megyében öt eseményen tiltakoztak a résztvevők a Fidesz politikája ellen.

Debrecenben, a Mi vagyunk Debrecen csoport szervezésében több százan vettek részt az utcai megmozduláson..A tüntetők az Ady térről, a Debrecen Televízió székháza elé vonultak. Mindkét hely jelképes. Az Ady téren található az Ady Gimnázium, melynek igazgatóját tavaly a hatalom leváltotta, s helyébe egy fideszes pártkatonát ültetett. A városi televízió pedig a helyi szervilizmus jelképe, közpénzből finanszírozott Fidesz média. Menet közben Zúgott a “Mocskos Fidesz!”, “Orbán takarodj!”, “Nem félünk! “, “Elegünk van!” rigmus. Hosszasan skandálták a “Diktátor!” és az “O1G ” rigmust is a vonulók.

A televízió székháza előtt Rutz Tamás,

a civil csoport vezetője köszöntötte az egybegyűlteket. Kitért arra, hogy elegük van a debrecenieknek abból, hogy a helyi média elferdíti a valóságot, a Fidesz hűséges kiszolgálójaként, a helyi ellenzéknek a véleménye alig jelenik meg. Szabó Bence , a Momentum nevében többek között arról beszélt, hogy nem szabad félni, a népnek kezébe kell vennie a sorsa irányítását. Felszólalt még Murguly Mátyás, a LMP képviseletében, és Jakab Fruzsina, a szervező civilek nevében.

A szónokok követelték a rabszolgatörvény eltörlését, pártatlan sajtót, megkérdezték, hol van a város polgármestere, miért nem áll ki a debreceniek érdekében? A város korrupciótól hemzseg, elegük van abból, hogy a Fidesz helyi nagyságai lopnak, csalnak, palira veszik a városban élőket. Hol vannak a Fidesz országgyűlési képviselői, adjanak a választóiknak számot arról, miért szavazták meg a rabszolgatörvényt.

A megyében szervezett félpályás útlezárásokat – hosszú idő után először – a megyében működő pártok, összefogva a szakszervezetekkel szervezték. Ott láthattuk az úton egymás mellett az MSZP, a DK, a Jobbik, a Párbeszéd zászlaját, de támogatta az útlezárásokat az LMP és a Momentum is.

A félpályás lezárások minden helyszínen sikeres volt.

Berettyóújfalun–ahol Komjáthi Imre, az MSZP alelnöke is ott volt és beszélt–közel 40 személygépkocsi, az M4-es úton, Debrecen és Ebes között szervezett félpályás útlezáráson több mint 60 gépjármú, míg a Hajdúdorogon szervezett demonstráción 30 gépkocsi vett részt.

Többen megfogalmazták, köszönet Orbánnak, hogy összehozta az ellenzéket, hisz’ pár hónapja még elképzelhetetlen lett volna, hogy a Jobbik és a DK, vagy éppen az MSZP zászlói egymás mellett lengenek. Mindez biztató a jövőre nézve, hiszen a Fideszt csak így lehet legyőzni. Orbán csak az erőből ért, s most szerveződik az a tábor, amely képes szembeszállni a diktátorral, fogalmazták meg sokan.

Az útlezárások miatti forgalomkorlátozások az autósok többségét nem zavarta.

Nagyon sokan hosszú dudálással, egyezményes jelekkel fejezték ki támogatásukat, szolidaritásukat. Látható volt, hogy egyre növekszik azoknak a tábora, akiknek elegük volt Orbánból, akik egy jobb, igazságosabb Magyarországon szeretnének élni.

Többen mondták, hogy ne gondolja Orbán, hogy most hazamegyünk, és a történetnek vége. Ezúttal nem így lesz, mert látható, hogy egyre nő az elégedetlenség, egyre többen csatlakoznak a tiltakozásokhoz. Tele van a t…..m mondta az egyik tüntető, nem loptak még eleget, tette hozzá. Többen hozták szóba Mészáros Lőrinc gazdagodását. ” Orbán strómanja”, mondta egy másik tüntető. “Hülyének néznek bennünket, azt hiszik vakok és süketek vagyunk”- egészítette ki az előtte szólókat egy fiatal hölgy. Ha egész életemben nem költök egy fillért sem , akkor sem tudok a keresetemből annyit félretenni, amennyit a nemzet pénztárosa egy óra alatt megkeres -mondta a hölgy, sokak helyeslése közepette.

Egy szocialista szimpatizáns arról beszélt, hogy a parlamenti pártoknak nem szabad úgy beülnie februárban a parlamentbe, mintha nem történt volna semmi. Ami eddig történt az még csak a kezdet, a java még csak ezután jön-sóhajtott egy nagyot.Majd így folytatta:

“Bízom abban, hogy az ellenzék megtanulta a leckét, látják, hogy ha nem gyámoltalanul tűrik a pofozógép szerepét, hanem erőt is képesek mutatni, akkor az emberek is támogatják őket. Szeretném, ha a legalább az önkormányzati választásokon sikerülne mind több településen megvalósítani, hogy egy közös ellenzéki jelölt induljon, a Fidesz jelöltjével szemben. Így gondolom ezt Debrecenben is. Valami most elindult, innen arcvesztés nélkül nem lehet visszaút.”.

A debreceni útlezáráson a résztvevő hölgyek üzentek Nagy Blankának is: “Megvédünk Blanka! “. Egyúttal “csókoltatták” az ötös számú Fidesz tagkönyv tulajdonosát.

Folytatjuk, mondták a résztvevők minden helyszínen,

ha kell felmegyünk a Várba is, hogy Orbán is meghallja: “Elegünk van!”, nem hagyjuk, hogy az életünket is ellopja ez a korrupt, velejéig romlott Fidesz hatalom.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét