December 8-tól lehet időpontot foglalni gyerekoltásra – Felköthetik a gatyót az amúgy is leterhelt háziorvosok, vége a „láblógatásnak”!

A „felelős magyar döntnökök” úgy határoztak, hogy a háziorvosoknak kell felmérniük, hogy hány szülő oltatná be a gyermekét előzetesen, mert az oltóanyagot pedig az alapján osztják szét. Erre alig öt napjuk van, a felmérés visszaküldésének határideje december 7-e kedd.

December 14-én érkezik a 5-11 éves korosztálynak szánt Pfizer oltás Magyarországra, december 8-tól pedig online időpontot tudnak foglalni a szülők gyerekeiknek

– írja a HVG a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő körlevele alapján, amely a háziorvosoknak lett kiküldve. Muzsay Géza országos kollegiális házi gyermekorvosi szakmai vezető, és Békássy Szabolcs országos kollegiális háziorvosi szakmai vezető aláírása is szerepel a levélen.

Az oltásokat a kórházi oltópontokon vagy a praxisokban lehet beadatni, 10 fős csoportokban, ugyanis 10 adagos kiszerelésű egy ampulla

A háziorvosi rendelők még leterheltebbek lesznek, mivel azt is fel kell mérniük, hogy hány szülő oltatná be a gyermekét előzetesen, az oltóanyagot pedig az alapján osztják szét. Erre alig öt napjuk van, a felmérés visszaküldésének határideje december 7-e kedd.

Az Európai Gyógyszerügynökség november 25-én engedélyezte az 5–11 éves korosztály oltását az Európai Unióban, amihez új szállítmányok érkeznek, mert a gyerekek kisebb adagot kapnak, mint a felnőttek. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón erősítette meg, hogy a tervezettnél korábban érkeznek a vakcinák, a részleteket pedig napokon belül kidolgozza az operatív törzs.
Magyarországon a Központi Statisztikai Hivatal 2021-es adatai szerint valamivel több mint 646 ezer 5–11 év közötti gyerek él, vagyis nekik körülbelül 1 millió 300 ezer adag vakcinára lesz szükségük az első és második oltáshoz, így egyelőre elég a megrendelt mennyiség.

Kérdések és válaszok….

Miért kell ennyit várni, miért nem olthatjuk a gyerekeket a már Magyarországon lévő Pfizer-oltóanyagokkal?

A válasz erre a kérdésre abban keresendő, hogy a gyerekeknek 30 mikrogramm helyett 10 mikrogrammból áll egy dózis, emiatt máshogyan kell megtölteni a szérumot tartalmazó ampullákat.

Ha a keleti vakcinákat uniós engedély nélkül vettük, akkor nem lehetett volna már előbb szerezni ebből a vakcinából is?

Tény, hogy Bécsben kísérleti jelleggel már két héttel ezelőtt beoltottak gyerekeket a Pfizer vakcinájával, de ez a helyi egészségügyi hatóságok külön döntése volt. Az uniós tagállamoknak, így Magyarországnak a járványhelyzet miatt megvan rá a lehetősége, hogy saját hatáskörben vészhelyzeti alkalmazást adjon oltóanyagoknak – így történt a Szputnyik V és a Sinopharm vakcinákkal is –, de a Pfizer esetében megvártuk az EMA döntését, erre a közös európai beszerzés miatt is szükség volt.

Ezzel elúszik az esély, hogy a nagyszülőkkel együtt védetten ünnepelhessék a gyerekek a karácsonyt?

Ha december 20-án érkeznek az első szállítmányok, akkor a legjobb esetben is karácsony környékén kaphatják meg a gyerekek az első dózist. Mivel a kétdózisú koronavírus elleni vakcinák, így a Pfizer is csak a második dózis beadása után minimum két héttel alakítják ki a szervezetben a teljes védelmet, szentestére még semmiképpen nem lesznek teljesen védettek a kicsik. Jó esetben a család többi tagja azonban már védett, tavalyhoz képest ez is előrelépés.

Miért csak Pfizer–BioNTech-oltóanyaggal lehet oltani a gyerekeket?

Erre nagyon egyszerű a válasz: ennek a gyógyszergyártónak már véget értek a kísérletei az adott korosztályban és ők adták be először az engedélykérelmet a releváns gyógyszerészeti hatóságoknak. A Pfizer október 18-án nyújtotta be a szükséges dokumentumokat az EMA-nak, a szervezet pedig alig több mint egy hónappal később döntött is a kérdésben. Valószínűleg a gyerekeknek szánt Modernára sem kell már sokáig várni, az ő engedélykérelmüket november 10-én kezdte el vizsgálni az EMA, Spikevax nevű oltóanyagukat a 6–11 éves korosztálynak ajánlják. Igaz, a Moderna oltóanyagát 12 év felettieknek már korábban engedélyezte az EMA, Magyarországon mégsem oltják ezzel ezt a korosztályt.

Teljesen ugyanolyan vakcinát kapnak majd a gyerekek, mint a felnőttek?

Az összetevői ugyanazok lesznek, de egy különbség mégis akad. A Comirnaty esetében (ez a Pfizer vakcinájának hivatalos neve) 12 év alattiaknál alacsonyabb az adagolás – 30 mikrogramm helyett 10 mikrogrammból áll egy dózis. A két dózist viszont ugyanúgy három hét különbséggel kell beadni.

Biztonságos és hatásos a vakcina ilyen pici gyerekeknél?

A Pfizer–BioNTech 1,2,3-as fázisú kísérletekben a cég közleménye szerint 4500, 6 hónap és 11 év közötti gyermek vett részt az Egyesült Államokban, Finnországban, Lengyelországban és Spanyolországban. Köztük 3100 volt 5 és 11 év közötti. A kutatásokból az derült ki, hogy ebben a korosztályban az alacsonyabb dózis ellenére a vakcina ugyanolyan jó immunválaszt alakított ki, mint a 16–25 évesek között, az oltóanyag a kicsiknél 90,7 százalékos hatékonysággal előzte meg a koronavírus-fertőzést.

Az Egyesült Államokban már több mint 3 millió gyermeket oltottak be vele probléma nélkül, de alkalmazzák már a vakcinát Kanadában és Izraelben is. (Kínában egyébként a Sinovac és a Sinopharm oltóanyagait kapják a gyerekek.)

Szükség van egyáltalán ilyen kicsi gyerekek oltására? Náluk a legtöbbször úgyis tünetmentes a fertőzés, nem lesz tőle nagy bajuk

A koronavírus delta variánsának megjelenése óta az egész világon jelentősen emelkednek a gyermekkorban diagnosztizált fertőzések.

Az UNICEF szerint a világ koronavírus-fertőzöttjeinek 16 százaléka 20 év alatti, a halottaknak 0,4 százaléka kerül ki ebből a korosztályból. Az Egyesült Államok járványügyi hivatala (CDC) 2021. november 18-ig majdnem 6,8 millió Covid-fertőzött gyermeket azonosított, az erről jelentő államokban 68 ezer 18 év alatti került kórházba koronavírussal és közülük 945-en haltak meg. (A 15 év alattiak közül 725-en veszítették életüket.)

A koronavírus hosszú távú következményeként kialakult többszervi gyulladással (MIS-C) 5526 kisgyermeket ápoltak kórházban, közülük 48-an életüket veszítették.

A kórházba került amerikai gyerekek 30 százalékának nem volt semmilyen alapbetegsége, és bár az Egyesült Államok lakosságához képest az arány nagyon alacsonynak tűnik, fontos megemlíteni, hogy a koronavírus mára a vezető halálokok közé került az amerikai gyerekeknél.

Ezek amerikai adatok, de mit ajánlanak a magyar orvosok?

A hvg.hu megkereste a Házi Gyermekorvosok Egyesületének (HGYE) elnökét, Havasi Katalint, aki szintén azt javasolja a szülőknek, hogy mindenképpen oltsák be gyermekeiket a koronavírus ellen.

„A gyerekekről az terjedt el, hogy általában enyhe lefolyással vészelik át a koronavírus-fertőzést, csak nagyon ritkán kerülnek kórházba, és még ritkábban intenzív osztályra. Ez igaz is, csakhogy sokan elfelejtik, milyen utóbetegségei és hosszú távú hatásai lehetnek a Covidnak.

A szakember szintén példaként említette a többszervi gyulladást (MIS-C), amellyel Magyarországon is kerültek gyermekek kórházba, de még ennél is sokkal többen szenvednek a hosszú Covid tüneteitől, melyek Magyarországon is több száz gyermek mindennapjait keserítik meg.

VIA HVG

Kapcsolódó

 

December 8-tól lehet időpontot foglalni gyerekoltásra - Felköthetik a gatyót a háziorvosok, vége a "láblógatásnak"!

One thought on “December 8-tól lehet időpontot foglalni gyerekoltásra – Felköthetik a gatyót az amúgy is leterhelt háziorvosok, vége a „láblógatásnak”!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Pin It on Pinterest