Délután érkezik a zivatar többfelé másodfokú riasztással, de a hétvégén újra izzadhatunk!

Ahogy ígérték, hétfőre megérkezett az enyhülés, ami persze nem azt jelenti, hogy elő kell venni a kiskabátot, de szusszanni azért lehet egy jót. Nézzük, mi vár ránk a héten!

Nyugat felől hidegfront, napsütés, eső, zivatar….

Hétfőn hidegfront alakítja hazánk időjárását, de a nap első felében még országszerte napsütés, illetve mérsékelt, szakadozott felhőzet lesz a jellemző. Időről-időre megélénkülő É-i szél fúj. Mérséklődik a forróság, de az ország délkeleti felén így is meleg lesz a délután.

Délután, …

  • a Dunántúlon erős felhősödés, késő délutántól nyugat felől terjeszkedő kiadósabb csapadék érkezése várható. Délnyugaton mérsékelt erősségű zivatarok is kialakulhatnak, északabbra csendesebb eső a valószínűbb. Erősödő lökésekkel kísért ÉNY-i szél fúj.
  • A középső és keleti országrészben még változó napsütésre, nyugat felől fokozatosan vastagodó felhőzetre van kilátás. Magasra emelkedhet a hőmérséklet. Este, éjjel az esők is megérkeznek: szórványosan, de esetenként heves záporok, felhőszakadással kísért zivatarok is előfordulhatnak!
  • A középső tájakon késő délután, este záporok, heves zivatarok is kialakulhatnak, a riasztási térkép szerint az ország középső részében másodfokú zivatarriasztás lesz érvényben, akár jégesőre is számítani kell.
illusztráció: OMSZ

Éjjel országszerte borongós, esős időre kell készülni. Erős, időnként viharos lökésekkel is kísért szél fúj. Keleten további zivatarok is kialakulhatnak. Hajnalra országszerte mérséklődik a légmozgás. Nyugaton csökken a csapadékhajlam, szakadozik a felhőzet, a keleti országrészben továbbra is előfordul eső, zápor, zivatargóc.

Legfrissebb híreink >>>>>>

Hét elején lehűlés, hét végén melegedés….

Kedden, északnyugaton, nyugaton hűvös, délkeleten továbbra is meleg idő valószínű.

  • Délelőtt, a keleti országrészben borongós időben még kiadós eső eshet, zivatarok is előfordulhatnak, miközben délnyugat felől csökken, felszakadozik a felhőzet és egyre többfelé kisüt a nap. Északnyugaton, északon, elszórtan kialakulhat záporeső, mérsékelt zivatargóc.
  • Délután, a nyugati és középső országrészben már többnyire napos vagy gyengén felhős idő várható. Keleten is többnyire megszűnnek az esők, nyugat felől csökken a felhőzet, kisüt a nap. Szabolcsban, illetve az északkeleti határvidéken lehet még ekkor is erősebben felhős idő és ritkuló záporok, zivatargócok.

Általában mérsékelt, északnyugaton, majd estétől a Dunántúl nagy részén élénkebb, egyre erősödő lökésekkel is kísért ÉNY-i szél fúj.

Éjszaka, a nyugati térségben fokozatosan mérséklődik a légmozgás, északkeleten megszűnnek a záporok, csökken a felhőzet. Gyengén felhős, csillagfényes időre van kilátás. Hűvös lesz a hajnal. Az ismert fagyzugokban 10 fok alá süllyedhet a hőmérséklet.

illusztráció: eumet.hu

Legvalószínűbb folytatás

Szerdán nyugodtabb, csapadékmentes időben bízhatunk mérsékelt vagy gyenge légmozgással. A napsütést változó vastagságú, délután erőteljesebb fátyolfelhőzet zavarhatja. Éjszaka tovább vastagodhat a felhőzet. Csapadék nem valószínű.

Csütörtökön délelőtt felhősebb időre van kilátás. Kisebb eső, zápor a keleti határszélen fordulhat elő, másutt nem valószínű csapadék. Napközben, nyugat felől fokozatosan csökken a felhőzet, délután már országszerte lehet bízni több-kevesebb napsütésben is. A keleti határvidék maradhat felhősebb, elvétve egy-egy záporral.

Pénteken és a hétvégén melegedés és zömében napos idő ígérkezik, délutánonként gyenge fátyol- és gomolyfelhőzettel. Egyelőre valószínűbb a csapadékmentes időjárás, kicsi az esélye záporok kialakulásának a térségben.

Biometeorológia

Mérséklődik a forróság, de a keleti és déli térségben még így is melegebb lesz, mint az megszokott az évnek ebben a szakaszában. Napközben a nyugat felől közeledő kiadós csapadékot hozó ciklon éreztetheti elsősorban hatását:

az ízületi fájdalmak erősödése, korábbi műtétek, illetve csonttörések hegeinek érzékennyé válása figyelhető meg.

Továbbra is okozhat nyugtalanságérzetet, koncentrációs zavarokat, indokolatlan ingerlékenységet a légköri helyzet, ami

jelentősen fokozza a balesetek kockázatát, rontja a teljesítőképességet.

koronavírus

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük