Demeter Szilárd, korunk reneszánsz embere: az írókkal az a baj, hogy könnyen írnak és sok közöttük a futóbolond….

Demeter Szilárd korunk reneszánsz embere. Egy személyben a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgató, valamint két szerteágazó területért: egyrészt a könyvtárügyért és a könyvszakmáért, másrészt a „könnyűzene koordinálásáért és társadalmasításáért” felelős miniszteri biztos.

E funkcióiban szerzett tapasztalatai alapján máris fontos megállapítást tett:

„Az írók között sokkal több a futóbolond, mint a zenészeknél”.

Meg azt, hogy

„Az írókkal az a baj, hogy az írók könnyen írnak, és ezért véleményvezérként hamarabb meg tudnak nyilvánulni”, míg „a könnyűzenészek jelentős része…,ideológiailag nincs befeszülve”.

Azt értem, hogy az a futóbolond, akinek ideológiája meg még véleménye is van

(az íráskészség további kockázati tényező), de a skála még fájóan hiányos. Mivel Demeter Szilárd nem mellesleg a Magyar Nyelv Háza ingatlanberuházás előkészítéséért, valamint a Széchenyi Könyvtár költöztetéséért is felel, azt szerencsére máris meg tudja mondani, milyen a futóbolondok előfordulási gyakorisága a nyelvészek, a könyvtárosok és az ingatlanberuházók között. (Nekem a nyelvészek a leggyanúsabbak: tudnak írni, és hiába beszél nekik az egész kormány, ideológiailag be vannak feszülve a finnugor nyelvrokonságba.)

Ám egy helyben toporgunk anélkül,

hogy ne ismernénk Demeter megalapozott véleményét egyéb szakmák futóbolond-fertőzöttségéről. Tessék mondani, egy miniszteri biztos esetleg bejut a kormányülésekre és a parlamentbe is? Na már csak a futóbolond-statisztika teljessé tétele érdekében.

Vígszínházban

One thought on “Demeter Szilárd, korunk reneszánsz embere: az írókkal az a baj, hogy könnyen írnak és sok közöttük a futóbolond….

  • Széchényi Könyvtár.
    Demeterre illik a szólás: „Bagoly mondja verébnek…”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük