A demokrácia jegyében betiltották a választási plakátokat 0 687

A demokrácia jegyében betiltották a választási plakátokat

Győr és Hatvan városának demokrácia iránt elkötelezett vezetése rendeletileg betiltotta a választási plakátokat. Mindez 2018 Magyarországán történik a parlamenti választás évében.


Felháborító? Ha igen, menjen szavazni!


2018. Január 26-án Győr és Hatvan közterület-használati rendeletét is kiegészítették a helyi képviselők, írja az Index. Győrben úgy döntöttek, hogy választási plakát a város teljes területén az önkormányzat e célra biztosított „önálló hirdetési berendezésén” helyezhető csak el.

Alig lesznek ellenzéki plakátok a kampányban

Hatvanban pedig „műemlékvédelmi, környezetvédelmi okból” hivatkozva tiltották be, lényegében a teljes belvárosban a választási plakátok kihelyezését.

A plakátok kihelyezését a választási eljárásról szóló kétharmados törvény szabályozza, helyi rendeletekkel további korlátozást bevezetni nem lehet. A törvény fő szabálya szerint kampányidőszakban korlázotás nélkül lehet elhelyezni választási plakátokat, néhány kivétellel. Az Index fel is sorolja ezeket:


  • épületre, kerítésre csak engedéllyel lehet plakátozni;
  • hirdetési berendezést, óriásplakátot csak a szabályoknak megfelelően lehet kihelyezni;
  • a plakát nem takarhat el másik választási plakátot, és könnyen eltávolíthatónak kell lennie;
  • az önkormányzat a település egy részén műemlékvédelmi vagy környezetvédelmi okból megtilthatja plakát, illetve óriásplakát elhelyezését.

Fidesz-közeli cég füttyentésére pitizhetnek plakáthelyekért az ellenzéki pártok

Győrben a rendelet törvénysértő lehet, mert egyik feltételnek sem felel meg. Hatvanban megpróbáltak a képviselők a törvényen belül maradni, de kétséges, hogy sikerült-e, mert nem egy adott területen tiltották meg a plakátolást. A lap szerint, ha elkezdik leszedni a plakátokat, az választási jogorvoslattal megtámadható, és 10 napon belül a Kúria dönt róla.

Ha mázlija van a regnálónak, elhúzzák április 9-ig és utána már szabadon lehet plakátolni!

Kormányközeli cégek szinte minden plakáthelyet megvettek a kampányra

További cikkek olvasása a szerzőtől, a nevére kattintva.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb cikkeink

Megosztás Facebook Twitter Pinterest Gmail Nyomtatóbarát LinkedIn Nem egyenlő minden gyermek az Orbán-kormány előtt: miközben a családvédelmi akcióterv újabb gyerkőcök …

újhelyi

Megosztás Facebook Twitter Pinterest Gmail Nyomtatóbarát LinkedIn A  magyar korrupciós jelentés nyilvánosságra hozatalát kezdeményezte az Európa Tanácsnál szerdán Ujhelyi István. Az …

mindenki

Megosztás Facebook Twitter Pinterest Gmail Nyomtatóbarát LinkedIn Szerdán Dr. Budácsik Lajos a Városi Kurírban közölte nyílt levelét, (a cikk alatt …

Megosztás Facebook Twitter Pinterest Gmail Nyomtatóbarát LinkedIn Sajnos a Városi Kurír egy technikai hiba miatt lekéste a bejelentés élőben közvetítését, …

Pin It on Pinterest