Bokros Lajos MOMA-elnök reagált Kovács Zoltán eszmefuttatására, amiben azon háborgott a kormányszóvivő, hogy a demokrácia nem arra való, hogy a civilek ellenőrizni akarják, hogy a regnáló hatalom törvényes eszközökkel vezeti-e az országot. És, ha nem, akkor mire fel?

“Az önkényuralom leplezetlen ideológiája

A demokrácia két különböző felfogása csap össze Soros György és a magyar kormány vitájában – jelentette ki Kovács Zoltán kormányszóvivő a Financial Times brit napilap hasábjain. Kovács szerint a Soros György úgy véli, hogy a civil szervezetek egyfajta féket és kontrollt jelentenek a végrehajtó hatalommal szemben. A magyar kormány álláspontja pedig az, hogy kizárólag a nép választott képviselőinek van joga politikával foglalkozni.

- Hirdetés -

Maradjunk ennél az idézetnél, mert igazi gyöngyszem. Érdemes módszeresen feldolgozni, mit is mond Kovács.

 1. A politika közügyekkel való foglalkozást jelent. A magyar kormány szerint a nép ne foglalkozzon közügyekkel, hanem csak válassza meg képviselőit és utána kuss.
 2. A civil szervezeteket nem választotta meg senki, ezért ők legitim módon közügyekkel nem foglalkozhatnak. Minek vannak egyáltalán?
 3. A választott képviselőknek korlátlan hatalma van. Akár önkényuralmat is bevezethetnek, mert hát valamikor megválasztották őket.
 4. A demokráciában nincsenek intézmények, fékek és egyensúlyok, hanem csak népakarat van. A népakarat érvényesülésének pedig nem lehet határa.

A kormány azt állítja, hogy ez a demokrácia illiberális felfogása. Valójában ez az önkényuralom leplezetlen ideológiája.

 1. A demokrácia egyáltalán nem korlátlan népuralom és különösen nem a mindenkori kormány korlátlan hatalma.
 2. A kormány korlátlan uralma ugyanis azt jelentené, hogy nincsenek fékek és egyensúlyok, nincs jog, ami védi az egyént az állammal szemben.
 3. Demokráciában a civil szervezetek képezik az egyik ellensúlyt. A másik a sajtó, a harmadik a végrehajtó hatalomtól független igazságszolgáltatás.
 4. A nemzeti szégyen kormánya a sajtószabadságot már széttaposta, így az már nem működik, mint valós ellensúly.
 5. Sajtószabadság híján a kormánypropaganda (kormányhazugság) korlátlan, így mód van az agyak megfertőzésére.
 6. A nemzet agyának megfertőzése biztosítja, hogy a választásra jogosult nép újra a meglévő kormányt válassza meg.

Nem akarom emlegetni, mert mindenki tudja: Hitler szabad választásokon jutott hatalomra. Aztán bevezette a demokrácia illiberális felfogását.

Kedves Kovács Zoltán! Ennyit tanultál Te a CEU-n, Soros öszöndíjával? (Soros részéről nem volt jó befektetés.) Demokrácia különböző felfogása?

A Te felfogásod az önkényuralom világnézete, nem pedig valamiféle eltérő felfogás a demokráciáról.

Mi értjük, Ti pedig nemsokára érteni fogjátok. Ha az egyetemen nem sikerült. Hagyjátok Sorost, az egyik legnagyobb élő magyart.

El a kezekkel a civil szervezetektől! Sohasem adjuk fel.”

„Minden idők legsikeresebb nemzeti konzultációja” – Hányadszor halljuk?

4 HOZZÁSZÓLÁS

  • Te e mellett a “bokrocska” mellett még fűcsomó se lehetnél, ennyi ésszel, ha mindebből csak erre a poénra futotta!

 1. Hát igen! Alig akad valaki, aki az új ideológiát, az illuzórikus (ettől “il”) demokrácia kinyilvánított lényegét megcáfolja. Ennyi esze egyetlen ellenzéki pártvezérnek sincs. Sajnos.

 2. “Kedves Kovács Zoltán! Ennyit tanultál Te a CEU-n, Soros öszöndíjával? (Soros részéről nem volt jó befektetés.) Demokrácia különböző felfogása?”
  Helyette válaszolok: Igen, amikor ott voltam, akkor jöttem rá sok más társammal együtt, hogy mire megy ki a játék!!! Nem akartam “megtérülő” befektetés lenni!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét