Bokros: Hitler szabad választásokon jutott hatalomra. Aztán bevezette a demokrácia illiberális felfogását

Bokros Lajos MOMA-elnök reagált Kovács Zoltán eszmefuttatására, amiben azon háborgott a kormányszóvivő, hogy a demokrácia nem arra való, hogy a civilek ellenőrizni akarják, hogy a regnáló hatalom törvényes eszközökkel vezeti-e az országot. És, ha nem, akkor mire fel?

“Az önkényuralom leplezetlen ideológiája

A demokrácia két különböző felfogása csap össze Soros György és a magyar kormány vitájában – jelentette ki Kovács Zoltán kormányszóvivő a Financial Times brit napilap hasábjain. Kovács szerint a Soros György úgy véli, hogy a civil szervezetek egyfajta féket és kontrollt jelentenek a végrehajtó hatalommal szemben. A magyar kormány álláspontja pedig az, hogy kizárólag a nép választott képviselőinek van joga politikával foglalkozni.

Maradjunk ennél az idézetnél, mert igazi gyöngyszem. Érdemes módszeresen feldolgozni, mit is mond Kovács.

 1. A politika közügyekkel való foglalkozást jelent. A magyar kormány szerint a nép ne foglalkozzon közügyekkel, hanem csak válassza meg képviselőit és utána kuss.
 2. A civil szervezeteket nem választotta meg senki, ezért ők legitim módon közügyekkel nem foglalkozhatnak. Minek vannak egyáltalán?
 3. A választott képviselőknek korlátlan hatalma van. Akár önkényuralmat is bevezethetnek, mert hát valamikor megválasztották őket.
 4. A demokráciában nincsenek intézmények, fékek és egyensúlyok, hanem csak népakarat van. A népakarat érvényesülésének pedig nem lehet határa.

A kormány azt állítja, hogy ez a demokrácia illiberális felfogása. Valójában ez az önkényuralom leplezetlen ideológiája.

 1. A demokrácia egyáltalán nem korlátlan népuralom és különösen nem a mindenkori kormány korlátlan hatalma.
 2. A kormány korlátlan uralma ugyanis azt jelentené, hogy nincsenek fékek és egyensúlyok, nincs jog, ami védi az egyént az állammal szemben.
 3. Demokráciában a civil szervezetek képezik az egyik ellensúlyt. A másik a sajtó, a harmadik a végrehajtó hatalomtól független igazságszolgáltatás.
 4. A nemzeti szégyen kormánya a sajtószabadságot már széttaposta, így az már nem működik, mint valós ellensúly.
 5. Sajtószabadság híján a kormánypropaganda (kormányhazugság) korlátlan, így mód van az agyak megfertőzésére.
 6. A nemzet agyának megfertőzése biztosítja, hogy a választásra jogosult nép újra a meglévő kormányt válassza meg.

Nem akarom emlegetni, mert mindenki tudja: Hitler szabad választásokon jutott hatalomra. Aztán bevezette a demokrácia illiberális felfogását.

Kedves Kovács Zoltán! Ennyit tanultál Te a CEU-n, Soros öszöndíjával? (Soros részéről nem volt jó befektetés.) Demokrácia különböző felfogása?

A Te felfogásod az önkényuralom világnézete, nem pedig valamiféle eltérő felfogás a demokráciáról.

Mi értjük, Ti pedig nemsokára érteni fogjátok. Ha az egyetemen nem sikerült. Hagyjátok Sorost, az egyik legnagyobb élő magyart.

El a kezekkel a civil szervezetektől! Sohasem adjuk fel.”

„Minden idők legsikeresebb nemzeti konzultációja” – Hányadszor halljuk?

4 thoughts on “Bokros: Hitler szabad választásokon jutott hatalomra. Aztán bevezette a demokrácia illiberális felfogását

 • 2018.01.17 at 22:08
  Permalink

  Bozontosbajszú Bokrocska Lajoska megint nagyot akart mondani…

 • 2018.01.17 at 22:39
  Permalink

  Hát igen! Alig akad valaki, aki az új ideológiát, az illuzórikus (ettől “il”) demokrácia kinyilvánított lényegét megcáfolja. Ennyi esze egyetlen ellenzéki pártvezérnek sincs. Sajnos.

 • 2018.01.17 at 23:10
  Permalink

  “Kedves Kovács Zoltán! Ennyit tanultál Te a CEU-n, Soros öszöndíjával? (Soros részéről nem volt jó befektetés.) Demokrácia különböző felfogása?”
  Helyette válaszolok: Igen, amikor ott voltam, akkor jöttem rá sok más társammal együtt, hogy mire megy ki a játék!!! Nem akartam “megtérülő” befektetés lenni!

 • 2018.01.21 at 13:42
  Permalink

  Te e mellett a “bokrocska” mellett még fűcsomó se lehetnél, ennyi ésszel, ha mindebből csak erre a poénra futotta!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Pin It on Pinterest