Deutsch Tamás: Ujhelyi István tagadja a valóságot

Az Európai Bizottság a jogállamiság helyzetével kapcsolatos aggályok tekintetében nem tud pozitív fejleményekről beszámolni Magyarországgal kapcsolatban – jelentette ki az Európai Bizottság igazságügyi biztosa Strasbourgban szerdán.

A jogállamiság betartása, a szabadság, az egyenlőség és a demokrácia tiszteletben tartása az EU egységének az alapja

Didier Reynders, az Európai Parlament (EP) plenáris ülésének Az unió alapját képező értékek Magyarország általi súlyos megsértésének egyértelmű kockázata címmel rendezett vitáján azt mondta, az brüsszeli testület az EP által felvetett aggályok legtöbbjével egyetért.

A Magyarország ellen indított, 7-es cikk szerinti eljárásban az EU-egységét meg kell őrizni. Az Európai Bizottság továbbra is minden rendelkezésére álló eszközt alkalmaz annak érdekében, hogy az Európai Unió közös értékeit megvédje, elősegítse a jogállamiság érvényesülését – mondta. Az uniós biztos végezetül reményét fejezte ki, hogy a magyar hatóságok érdemben válaszolnak, hogy orvosolni lehessen a felvetett aggályokat.

Gwendoline Delbos-Corfield francia zöldpárti EP-képviselő a vonatkozó jelentéstervezet ismertetésekor azt mondta, a dokumentum rendkívül felelős, koherens munka, amely az Európai Parlament intelligenciájáról tesz tanúbizonyságot.

Közölte: a szöveg rögzíti: Magyarország többé nem tekinthető teljes értékű demokráciának, mivel a demokrácia és az alapvető jogok helyzete tovább romlott azóta, hogy 2018-ban az EP elindította a 7. cikk szerinti eljárást.

Delbos-Corfield
Gwendoline Delbos-Corfield

“Napról napra azt látjuk”, hogy az emberi jogok sérülnek Magyarországon, az LMBTI-közösségekhez tartozók jogai csökkennek, a nők helyzete romlik Magyarországon. Ezért fontos, hogy a jelentés elkészült

– tette hozzá a zöldpárti képviselő.

A jelentéstervezetben egyebek mellett az áll, hogy az Európai Bizottság tartózkodjon a magyar helyreállítási terv jóváhagyásától mindaddig, amíg Magyarország eleget nem tesz az európai szemeszter valamennyi ajánlásának, és végre nem hajtja a luxembourgi Európai Bíróság és a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága valamennyi ítéletét.

Ujhelyi István, az MSZP EP-képviselője felszólalásában egyebek mellett azt mondta, “borzasztó állapotban” van Magyarország, amelynek hazudozó kormánya van. Magyarországnak jár az uniós forrás, de nem azért, hogy az Orbán-kormány ellopja – mondta a szocialista EP-képviselő.

Ujhelyi István
Ujhelyi István

A magyar baloldal teljes mellszélességgel a magyar és európai embereket sújtó brüsszeli szankciók mellett áll – közölte Deutsch Tamás, a Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportjának vezetője.

Ujhelyi István szocialista politikus azzal, hogy hazugságnak nevezte: az európai szankciók rosszak lennének, tagadja a valóságot

Azt állítja, hogy az elszálló gáz- és energiaáraknak, tönkremenő kis- és középvállalkozásoknak nincs közük a brüsszeli szankciókhoz.

A fideszes képviselő emlékeztett: a szankciók nyári elfogadásakor az Európai Bizottság Oroszország térdre kényszerítését ígérte. Azt ígérte, hogy a szankciók Oroszországnak lesznek húsba vágóak, nem az európai embereknek. Azt ígérte, hogy a szankciók elhozzák a háború végét. Ehhez képest a szankciók bevezetése óta az infláció vágtat, az európai emberek szegényebbek lettek, Oroszország pedig gazdagabb. Európában válság és energiahiány fenyeget – fogalmazott Deutsch Tamás.

Nyilatkozatában Ujhelyi István ezeket a nyilvánvaló tényeket letagadta, a brüsszeli szankciók mellett tette le a voksát. Egyértelművé és világossá tette tehát: a magyar baloldal a szankciók pártján áll, nem pedig a szankciókkal sújtott magyarok mellett – tette hozzá a Fidesz európai Parlamenti delegációvezetője.

Deutsch Tamás, a Fidesz EP-képviselője Strasbourgban magyar újságíróknak nyilatkozva hangsúlyozta: az orosz agresszió miatt bekövetkezett problémákat megfejelő, elhibázott szankciós politika újragondolására van szükség. Nem folytatható az a politika, amely a háború okozta nehézségek mellett a szankciókkal hozzájárul ahhoz, hogy a jelentkező nehézségek térdre kényszerítsék az európai gazdaságokat. Húsbavágó problémát a szankciók az Európai Bizottság ígéretével ellentétben Európának okoznak, nem pedig az azokkal megcélzott Oroszországnak. Az uniós testület ígéretei a szankciókkal kapcsolatban nem váltak valóra – húzta alá.

A Fidesz európai parlamenti delegációvezetője hozzátette: az Európai Bizottság rendkívül sokat tesz az Európai Unió megosztottságáért annak a kereszteres hadjáratnak a működtetésével, amelynek keretében, a kettős mércét intézményesen alkalmazva sem Magyarország, sem Lengyelország egyetlen fillér fejlesztési forráshoz nem jutott ebben a költségvetési időszakban.

Az Európai Parlament nem megállapodni akar Magyarországgal, hanem zsarolni

Hidvéghi Balázs
Hidvéghi Balázs

Hidvéghi Balázs, a Fidesz európai parlamenti (EP-) képviselője a vita során elmondott felszólalásában azt mondta, az Európai Parlament nem megállapodni akar Magyarországgal, hanem zsarolni, mert nem tudja elfogadni, hogy a magyar emberek tavasszal negyedszerre is nemet mondtak a magyar baloldalra és a brüsszeli kioktatásra, és egy jobboldali, nemzeti-konzervatív kormányt választottak meg.

“Akárhogy is erőlködnek, a nemzeti érdekeink mellett akkor is ki fogunk állni. Meg fogjuk védeni a gyermekeinket, a határainkat és mi magunk fogunk dönteni a saját jövőnkről”

– fogalmazott.

Szégyenletesnek és megbocsáthatatlannak nevezte, hogy az EP jelentős része a magyar baloldali EP-képviselőkkel még háborús válsághelyzetben is hazugságokkal támad, és politikai rágalomhadjáratot folytat Magyarország ellen. Újabb és újabb hazug jelentéseket állítanak össze, ál-tényfeltáró delegációkat küldözgetnek Magyarországra és szankciókkal fenyegetőznek. 

“Elutasítjuk a magyargyűlöletet és elutasítjuk a brüsszeli gyámságot. El a kezekkel Magyarországtól”

– tette hozzá Hidvéghi Balázs.

Hölvényi György, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) EP-képviselője felszólalásában kijelentette: az egyre radikalizálódó európai baloldal gyámság alá akarja helyezni Magyarországot. Minden igyekezet ellenére Magyarországot nem lehet, és nem fogják gyámság alá helyezni – húzta alá, a kereszténydemokrata képviselő, majd hozzátette: a Magyarországról szóló, a korábbiakat is meghaladó jelentés valójában egy hungarofób gyűjtemény.

Cseh Katalin
Cseh Katalin

Cseh Katalin, a Momentum Mozgalom EP-képviselője Magyarországra utalva azt mondta, ha rendszerszinten sértik meg az alapjogokat és alapértékeket, az EU-támogatásokat közvetlenül azokhoz kell eljuttatni, akik elszenvedik Európa tekintélyelvű kormányának “aggasztóan átláthatatlan” eljárásait. 

A magyar baloldal azt mondja, hogy vegyék el Magyarországtól az uniós forrásokat

Gál Kinga a Fidesz alelnöke szerint a magyar baloldal, miután negyedszerre veszített választást Magyarországon, most azt mondja, hogy vegyék el Magyarországtól az európai uniós forrásokat

Gál Kinga a vita után tartott sajtótájékoztatón azt mondta, hogy Magyarország egy évtizede “újra meg újra ilyen viták elé van citálva” az EP-ben.

Gál Kinga
Gál Kinga

“Hívták Tavares-jelentésnek, aztán az alaptalan Sargentini-jelentés emelte a tétet azzal, hogy hetes cikkes eljárást indítványozott, és most ott vagyunk, hogy már az uniós források elvételét kezdeményezik”

– hangoztatta.

Az EP-képviselő úgy fogalmazott, hogy a baloldal megrendelésére, függetlennek kikiáltott NGO-k és szakértők véleményét, aktív közreműködését kihasználva “megint látunk egy ilyen valótlan vádiratot”.

Szavai szerint a kedvezőtlen európai helyzet közepette a magyar baloldal – miután negyedszerre veszített választást Magyarországon – ahelyett, hogy kiállna a magyar emberek mellett, a pedagógusok, az egészségügyi dolgozók érdekeiért, most azt mondja az EP-ben, hogy vegyék el Magyarországtól az uniós forrásokat.

Miközben az Európai Bizottság és a magyar kormány között folyik egy konstruktív tárgyalás, “itt megbélyegzés, uszítás, problémakeltés zajlik” – jelentette ki. Újabb diktátumot akarnak elfogadni csütörtökön, de “köszönjük szépen, nem kérünk ebből” – tette hozzá.

Ha megírná véleményét, vagy megvitatna ezt-azt másokkal, esetleg kérdése lenne a cikkel kapcsolatban, Facebook oldalunkon megteheti!

Forrás: MTI

Friss híreink

Kínyó Norbert

hegesztő