Deutsche Welle: Botrány, hogy Orbán Viktor egy iszlám-gyűlölő filológust nevezett ki a Magyar Tudományos Akadémia felvigyázójává!

„Botrány, hogy Orbán Viktor egy iszlám-gyűlölő öreg filológust Maróth Miklóst nevezte ki a Magyar Tudományos Akadémia felvigyázójává. Így nem jön létre versenyképes tudományos ország”

A Maróth

Mindezt a „Tudomány helyett dogmatizmus Magyarországon” című cikkében írta a sok nyelven sugárzó német közszolgálati rádió a honlapján. A kinevezett Maróth Miklós gyakran gusztustalan iszlámellenes megnyilvánulásokkal keltett feltűnést, amelyekben nemigen ismerhető fel az emberi méltóság iránti tisztelet. Ezzel a magyar kormány egyértelműen megmutatja, hová vezet az út: vissza a sötét múltba.

Ez nem csak Maróth idegenellenességéből világlik ki, hanem a világmindenségről szóló tanaiból is. A Maróth féle filológusok intellektuálisan még alig hagyták el a 19. századot. Módszertanukat és tanaikat poros romantikus és nacionalista elképzelések határozzák meg. Más szóval tudománytalan, gyanús, a felvilágosodással ellentétes ostobaságot tanítanak, ezért ilyen vezetéssel, amely szellemileg befagyott a régi időkbe, nem jöhet létre modern, a világra nyitott tudományos rendszer.

A kinevezés azt mutatja,

hogy semmi sincs Palkovics László miniszter bizonygatása mögött, miszerint az akadémia hatalmának megvonása versenyképesebbé teszi majd a magyar tudományt. Vagyis a kinevezés leleplezi, hogy az egész nem más, mint politikai kényszerintézkedés.

Ha az akadémikusok fejére egy ilyen ósdi filológust ültetnek, akkor nyilvánvalóan gyámkodás alá helyezik őket. Ha a kormány legalább egy ötvenéves gépészmérnököt választott volna, akkor legalább az innovációs szándék látszatát megőrizhette volna

– írta a szerző, a Deutsche Welle szerkesztője.

One thought on “Deutsche Welle: Botrány, hogy Orbán Viktor egy iszlám-gyűlölő filológust nevezett ki a Magyar Tudományos Akadémia felvigyázójává!

  • Na fiúk!
    Lehet a fogpiszkálótokat kikapni a büdi szátokból,
    és piszkálgatni vele a Merkel, Soproni látogatás kakiját!
    Ha nem találtok még egy megymagot sem, kapjátok be a szaros fogpiszkálótokat!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük