Dévai Boglárka pazar ugrásokkal döntős

Dévai Boglárka az első helyen jutott az ugrás döntőjébe, és a magyar válogatott is finalista a női tornászok glasgow-i Európa-bajnokságán.

A csütörtöki selejtezőben a magyarok sorrendben felemáskorláton, gerendán, talajon és ugrásban mutathatták be gyakorlataikat.

Az est fénypontjára szinte a versenynap végéig kellett várni, ekkor Dévai Boglárka állt oda az ugráshoz. A tavalyi kolozsvári kontinensviadalon bronzérmes magyar versenyzőnek ráadásul egy technikai hiba miatt rendkívül sokat kellett várnia, ugyanakkor abban a megtiszteltetésben lehetett része, hogy az egész glasgow-i csarnok neki szurkolt. Ő nem is ijedt meg a lehetőségtől, mindkét ugrása kiválóan sikerült és 14.616-os összpontszámával toronymagasan végzett az élen.

A magyar csapatot Dévai mellett Böczögő Dorina, Makra Noémi, Fehér Nóra és Péter Sára erősíti, a tavalyi Eb-n egyéni összetettben ezüstérmes Kovács Zsófiát makacs hasizomsérülés hátráltatja, és az őszi világbajnoki indulását nem akarták kockáztatni, ezért kihagyja a skóciai viadalt.

“Fantasztikus dolog, külön örülök annak, hogy a lányok rontás nélkül hajtották végre a gyakorlataikat, óriási boldogság ez” – nyilatkozta az MTI-nek Draskóczy Imre szövetségi kapitány, aki Dévaival kapcsolatban leszögezte, bízik benne, hogy a fináléban is meg tudja csinálni mindkét ugrását, és akkor ott lehet az élbolyban.

“Igazából két órát vártam. Elkezdtem jobban izgulni, de próbáltam fejben összetenni, sajnos az otthoni versenyeken ez nem sikerült, az itteni pódiumedzések után igen”

– mondta Dévai Boglárka, aki az elmúlt éjszaka döntötte el, hogy az erősebb ugrását mutatja be.

Hozzátette, bízik benne, hogy sikerül a második ugrásán a döntőben tovább javítania, ugyanis azt még kicsit “koszosnak” érzi.

Női Csapatverseny, kvalifikáció:1. Franciaország 164.063, 2. Oroszország 161.462, 3. Belgium 159.331, 4. Nagy-Britannia 158.795, 5. Hollandia 158.529, 6. MAGYARORSZÁG (Böczögő Dorina, Dévai Boglárka, Fehér Nóra, Makra Noémi, Péter Sára) 154.130, 7. Spanyolország 153.430, 8. Ukrajna 153.163.

A főtitkár óriási fegyvertényként értékeli a csapateredményt

Altorjai Sándor, a Magyar Torna Szövetség (MATSZ) főtitkára óriási fegyvertényként értékeli, hogy a magyar női válogatott a hatodik helyen jutott a csapatverseny döntőjébe csütörtök este a Glasgow-ban zajló Európa-bajnokságon.

“Gyakorlatilag nem volt rontás a lányoknál, megvolt a nagy mumus gerenda, a végén pedig Dévai Boglárka ugrása is” – idézi a MATSZ közleménye a sportvezetőt.

Altorjai emlékeztetett, hogy a tavalyi Európa-bajnokságon bronzérmes Dévai ezúttal az általános melegítés után – a szabályoknak megfelelően – másfél óráig legfeljebb nyújtani tudott, azután csupán fél perce volt bemelegíteni a szeren, ráadásul a szólítás előtt hosszú percekig ott kellett állnia, mert Péter Sára ugrása után elromlott az eredményjelző.

Később ezért Péter Sárának meg is kellett ismételnie a gyakorlatot, de végül ez is jól alakult a magyarok számára, mert elsőre öt tizeddel kevesebbet kapott, vagyis másodikra jobban végrehajtotta az ugrást.

“Óriási fegyvertény, amit csináltak a lányok, mert nagyon nagy tornanemzeteket előztek meg. Mi a verseny előtt Kovács Zsófia hiányában – aki még pontokat tudott volna hozni – abban gondolkodtunk, hogy legyünk az első tízben…” – fogalmazott a főtitkár.

A skót nagyvárosban a felnőtt tornászoknak csapatversenyt, egyéniben pedig szerenkénti finálékat rendeznek, azaz idén nem szerepel az egyéni összetett a programban.

(Forrás: MATSZ, MTI)

Kapcsolódó:

Ugrásban van remény magyar éremre

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük