Diagnózis és terápia

A Magyar Orvosi Kamara (MOK) szerint az egészségügy helyzete ezermilliárd forintból orvosolható lenne – erről a kamara elnöke, Éger István beszélt szombaton.

Az adósság kifizetése nem jelent konszolidációt

A kamara országos küldöttközgyűlése után tartott sajtótájékoztatón Éger István elmondta, a „Diagnózis és terápia” címet viselő helyzetjelentés szerint a megígért bérfelzárkóztatási folyamat megtorpant, az intézményi adósságállomány évről évre újratermelődik, mértéke jelenleg 50 milliárd forint feletti. Ez utóbbi kapcsán felhívta a figyelmet, hogy a lejárt adósságok részleges vagy teljes kifizetése nem jelent konszolidációt.

Kiemelte azt is, hogy közvetlenül a gyógyítás kiadásaira fordított összeg GDP-arányosan még 2017-ben sem érte el a 3 százalékot, valamint a támogatási programok ellenére sem volt annyi betöltetlen háziorvosi és fogorvosi praxis, mint most, és sok helyen nincsenek meg a gyógyításhoz szükséges személyi és tárgyi minimumfeltételek.

A gyógyításhoz tényeken alapuló költségvetés, financiális fedezet kell

A kamara szerint ezek a problémák munkaerőhiányhoz, az orvosok túlterheltségéhez és kiégéséhez vezetnek, és romlik az ellátás minősége.

Éger István kiemelte, ha tényeken alapuló gyógyítást várnak el az orvosoktól, akkor joggal várható el az is, hogy tényeken alapuló költségvetés és financiális fedezet legyen az ágazatban.

Gazdasági alapú politikai döntésre van szükség

Kitért arra is, hogy a magán- és a közfinanszírozott ellátás átlátható szétválasztása a közfinanszírozott egészségügy megerősítése, anyagi rendbetétele nélkül nem lehetséges.

A kamara szerint az egészségügy helyzetét ezermilliárd forintból rendbe lehetne tenni, beleértve a bérhelyzetet is. Ehhez gazdasági alapú politikai döntés kell – emelte ki Éger István. Ha ez megtörténne, minőségi munkát lehet végezni, büntethető lenne a hálapénz – tette hozzá.

(Forrás: MTI)

Kapcsolódó

A román egészségügyi dolgozók sokkal jobban keresnek magyar társaiknál

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük