Sorting by

×

Diákok ezrei vonultak a Kossuth térre!

„Diáktüntetés a tanárainkért” címmel tartanak szerdán szolidaritási rendezvényt a Kossuth téren, melyre 10 óra után három helyszínről indultak meg a diákok: a Fővám tér mellett a Hősök terére és a Széll Kálmán térre hirdettek gyülekezést.

Kokárda + kockás ing

A Telex beszámolója szerint 10 óra körül már diákok százai, túlnyomórészt gimnazisták gyűltek össze a Fővám téren, ahol a Telexnek a szervezők azt mondták: nyolc belvárosi iskolából érkeznek a résztvevők, a tanárok azonban nem csatlakozhattak. A diákok egy hatalmas molinóval a kezükben kezdték meg a vonulást, melyre azt írták: „A tanárokkal vagyunk”. De látni lehet „A sztrájk alapjog” és „Több fizetést a tanároknak” feliratú táblákat is. Sokak kabátján még fenn a piros-fehér-zöld kokárda, mellette a kockás kokárda is.

A Széll Kálmán térről körülbelül 400 diák indult meg a Margit hídon keresztül a Kossuth tér felé, azt kiabálják, hogy

„a sztrájk alapjog”.

A Fővám térről indulókat már több száz diák várta a Szent István Bazilikánál, ahol

„Tanulni akarunk, de tanítani ki fog?”

skandálással és tapssal egyesült a két csoport. A Kossuth térre megérkező diákokból pedig több ezres tömeg gyűlt össze. Tömött sorokban több mint hét percig tartott, mire a sor vége is elhaladt a Miniszterelnöki Kabinetiroda Garibaldi utcai épülete mellett.

Dévényi István bejezése szerint

“A gimnazista fiam elindult a Kossuth térre a tanárok mellett tüntetni. Megöleltem az ajtóban, ami nem volt egyszerű, egyrészt, mert kamasz, másrészt, mert lassan egy fejjel magasabb nálam. Mondtam neki, hogy büszke vagyok rájuk. Ahogy a buszhoz siettében elkísérte a tekintetem, egy kicsit újra 1989-ben éreztem magam, és ez nagyon jó érzés így egy nappal a békemenet után.”

Jámbor András beszámolója

“Megtelt a Kossuth tér egy jó nagy része a tüntető diákokkal! Iszonyatosan jó érzés látni, hogy ennyi fiatalt érdekel a jövője a saját oktatása és szolidaritást vállal a tanáraival! Sok ezer diák tüntet ma egy jobb oktatásért, a pedagógusok megbecsüléséért! Apaként köszönöm mindenkinek aki sztrájkol, aki tüntet, aki szolidaritásból nem viszi be a gyerekét! Politikusként pedig meg tudom ígérni, a kormányváltás után 4 év alatt legalább 50 százalékkal fogjuk emelni a pedagógusok bérét, addig ameddig ez egy megbecsült hivatás nem lesz! De ehhez az kell, hogy kövessük mindannyian a diákok, a szülők, a tanárok példáját és álljunk fel a fotelből!”

Nagy Ervin olvasata

“Kivan a magyar nemzet – 12 felkiáltójel az oktatásért!!!!!!!!!!!! Ma reggel kezdődött a pedagógusok határozatlan idejű sztrájkja, amivel a lassan elviselhetetlen munkaterheik csökkentését és béreik tisztességes rendezését szeretnék elérni. Természetes, hogy mellettük, mellettetek állok! A “felkiáltójeleket” a Lauder Javne Iskola dolgozói fogalmazták meg. A követeléseiket tartalmazó petíciót itt tudjátok aláírni. Hajrá tanárok! Köszönjük a jövőnkért végzett áldozatos és pótolhatatlan munkátokat!”

 

Diákok ezrei vonultak a Kossuth térre!

átver

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.