Diktatúra – szakértőtől kért tanácsot Orbán Viktor

Pszichológustól kért tanácsot a miniszterelnök. Orbán Viktor nem személyes ügyben kereste fel a szakembert, hanem az ország vezetése, a diktatúra kapcsán. Nem is akárkinél járt, a tekintélyelvű rendszerek legnagyobb szakértője, a világ egyik legvitatottabb társadalomlélektanásza látta el tippekkel a kormányfőt.

Börtönkísérlet

Talán nem véletlen, hogy Orbán Viktor Philip Zimbardotól kért tanácsot az ország vezetéséhez. A New York Times cikke szerint

a kormányfő annál a világhírű amerikai pszichológusnál járt, akit a tekintélyelvű rendszerek legnagyobb ismerőjeként tartanak számon. A szakember amúgy jelenleg is az egyik legmegosztóbb figurája a társadalomlélektannak.

A Stanford Egyetem professzora 1971-ben végzett, úgynevezett „börtönkísérletével” tett szert kétes hírnevére.

A vizsgálatában arra próbált választ találni, hogy egy átlagember hogyan és miért válik kegyetlenné és gonosszá.

Noha Zimbardo nem tudta megválaszolni saját kérdését, a kísérletet a tervezett két hét helyett néhány nap után le kellett állítani, mert eluralkodott a káosz és a résztvevők veszélyben voltak.

A kísérlet óta ugyan majd fél évszázad telt el, mai napig borzolja a kedélyeket, heves etikai és szakmai vitákat generál.

Orbán a saját képére alakítja a magyar társadalmat

Mint arról a 168 óra beszámol, Orbán Viktor alapjában alakítja át és a saját képére formálja a magyar társadalmat – ezzel a címmel írt cikket a magyar kormányfő politikájáról a New York Times. A tekintélyes amerikai lap szerint a miniszterelnök nemcsak a demokráciát építi le, de saját ideológiáját erőlteti rá az oktatásra, a tudományra és a kulturális életre is. A cikkből derül ki a pszichológusnál tett látogatás.

Zimbardo szerint Orbánt nem érdekelték a börtönkísérletek, amelyekről a szakértő híres lett, de kíváncsian hallgatta a pszichológus gondolatait arról, hogyan lehet motiválni azokat a fiatal férfiakat, akik úgy érzik, hátra hagyta őket a társadalom.

„Ötleteket adtam neki ahhoz, hogy milyen szerepet játszik a pszichológia az életünkben”

– mondta Zimbardo, aki egyébként nem ért egyet Orbán politikájával – írja a 24.hu.

Kapcsolódó

A fake news anatómiája – Agymosottá válunk, és nem tehetünk ellene semmit?-

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük