Diplomáciai botrány lett Orbán Viktor mondatai miatt

Diplomáciai botrány. Bekérették az ukrajnai magyar nagykövetet az ukrán külügyminisztériumba Orbán Viktor magyar miniszterelnök becsmérlő kijelentései miatt, és felszólították Budapestet, hogy hagyjon fel az ukránellenes retorikájával.

Ukrajna nem Afganisztán

Az ukrán külügyminisztérium elfogadhatatlannak tartja Orbán Viktor azon kijelentését, amelyben Ukrajnát Afganisztánhoz hasonlította, és senki földjének nevezte. Oleg Nyikolenko külügyi szóvivő szerint Magyarország szándékosan rombolja a magyar–ukrán kapcsolatokat, ezért kérették be az ukrajnai magyar nagykövetet is.

Szőnyeg széle

Íjgyártó István nagykövetnek Ukrajna határozott tiltakozását fejezte ki Orbán Viktor miniszterelnök közelmúltbeli becsmérlő kijelentései miatt – közölte a minisztérium a Reuters beszámolója szerint. A magyar diplomatával közölték, hogy:

„az ukránellenes retorika amelyet a magyar vezetés hosszú ideje folytat teljességgel elfogadhatatlan és súlyos károka t okoz az ukrán-magyar kapcsolatoknak.” 

A minisztérium hozzátette:

„a magyar felet felszólították, hogy állítsa meg ezt a negatív tendenciát annak érdekében, hogy elkerüljék a két ország kapcsolataira gyakorolt helyrehozhatatlan következményeket”.

Elbeszélnek egymás mellett

Szijjártó Péter az üggyel kapcsolatban korábban azt nyilatkozta, hogy

„a háború következménye, hogy emberek ezrei halnak meg, és egész országrészek válnak pusztasággá. Magyarország ezért akar békét, és fegyverszállítások helyett azonnali tűzszünetet. Ez Magyarország világos álláspontja a háború kezdete óta. Magyarország sem szavakban, sem tettekben nem kíván belekeveredni a háborúba”. 

Írja az Index a Reutersrea hivatkozva.

A dolgok gyökere,

A két ország az elmúlt években az Ukrajnában élő magyarok anyanyelvhasználati jogának korlátozása miatt is összetűzésbe került és több diplomáciai botrányon is túl van, miután Ukrajna 2017-ben törvényt fogadott el, amely korlátozza a kisebbségi nyelvek használatát az iskolákban.

Kapcsolódó