DK: a nettó minimálbér mindig érje el legalább a létminimum összegét

A Demokratikus Koalíció (DK) azt ígéri, hogy kormányra kerülve nullára csökkenti az internet áfáját, járulékcsökkentéssel segíti a kis- és közepes vállalkozásokat, valamint növeli az egy gyerek után járó családi pótlékot.

A DK gazdasági elképzelései

Gyurcsány Ferenc DK-elnök csütörtöki, budapesti sajtótájékoztatóján ismertette pártja gazdasági elképzeléseit. Elöljáróban leszögezte, hogy támogatják az EU közös pénzügyi és adópolitikáját, az energiauniót, a digitális közös piacot, valamint az euró minél előbbi bevezetését.

Az ellenzéki pártvezető úgy fogalmazott, hogy a kormányváltás után „függetlenné” teszik a Magyar Nemzeti Bankot, a jegybank vezetőivel szemben szigorú politikai és egyéb összeférhetetlenségi szabályokat fogalmaznak meg.

Gyurcsány Ferenc a céljaik közé sorolta, hogy az uniós támogatások 2020-as csökkenése után tartós, négy százalék körüli gazdasági növekedést érjenek el.

Adóügyi szolgálat

Ennek érdekében például a modern technológiával foglalkozó cégeknek – amelyek „nem összeszerelő üzemeket telepítenek ide”– tízéves, ingyenes telephely-használati programot indítanak – ígérte. A nagyobb vállalatok engedélyeztetési eljárásait pedig önálló miniszteri biztosok segítik majd – tette hozzá.

A politikus azt mondta, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal ma leginkább büntet. Ezért a DK adóügyi szolgálatot hoz létre. Példaként említette az ingyenes adóügyi tanácsadást, valamint azt is, hogy nem büntetik majd azokat, akik első alkalommal és jóhiszeműen sértik meg valamelyik adójogszabályt.

A pártelnök arról is beszélt, hogy célzott áfacsökkentést hajtanak végre az alapvető élelmiszerek, az internet-szolgáltatás és a megújuló energia területein. Egy kérdésre hozzátette, hogy az internet áfáját nullára csökkentik.

Bevezetik az úgynevezett osztott áfabefizetést, vagyis amikor egy vállalkozás vásárol valamint, akkor az áfát nem az eladónak, hanem közvetlenül az államnak fizeti majd be – közölte.

Emelnék az egy gyermek után járó családi pótlékot

A kis- és közepes vállalkozások érdekében sávos munkáltatói járulékot alkalmaznának. Eszerint az első három alkalmazott után a munkáltatói járuléknak csak a 25 százalékát kellene befizetni; a következő hét után csak az 50, majd az ezeket követő tíz alkalmazott után 75 százalékot.

Az egy gyermek után járó családi pótlékot körülbelül 15 ezer 600 forintra emelik, a családi adókedvezményt viszont csak az átlagjövedelem két-háromszorosáig lehetne majd igénybe venni – ismertette elképzelésüket Gyurcsány Ferenc.

A pártelnök arról is beszélt, hogy a szerencsejáték-piacon kötelezővé tennék az online pénztárgépeket.

A DK törvényben garantálja, hogy a nettó minimálbér mindig érje el legalább a létminimum összegét, valamint megszünteti a kötelező ipar-, kereskedelmi és agrárkamarai tagságot – mondta a politikus.

(Forrás: MTI)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük