DK: ez a megszorítások költségvetése - Városi Kurír

Sorting by

×

DK: ez a megszorítások költségvetése

Ha valóban fontos lenne a kormánynak a magyar családok megvédése, elfogadná a DK javaslatát, és 0%-ra csökkentené az alapvető élelmiszerek áfáját, egyszeri, minimum 100.000 forintos támogatást adna a nyugdíjasoknak.

Hirdetés

A kormány költségvetése a megszorítások költségvetése!

Kálmán Olga (DK) azt mondta, a Fidesz 12 éve arra hivatkozik, hogy ettől vagy attól megmentik a magyar embereket. De nem történik más, csak a saját hibáikat próbálják leplezni az állandó mentőakciókkal vagy az ellopott milliárdokról próbálják elterelni a figyelmet.

Attól mentették meg Magyarországot, hogy egy nyugodt, gyarapodó, igazságos és európai ország legyen – fogalmazott. Lehet játszani a szavakkal, de a megszorítás attól megszorítás marad – mondta.

Ez a megszorítások költségvetése, a megszorító Orbán-csomag, amely még többet vesz ki a családok zsebéből és még többet hagy az oligarcháknál – összegzett.

Szavai szerint a legelesettebbeket “megvédik” a felemelkedés esélyétől, a gyermekeket a valós és korszerű tudás esélyétől, a betegeket a gyógyulástól, a magyar családokat a megélhetéstől, a nyugdíjasokat attól, hogy döntsenek élelmiszert vegyenek vagy kiváltsák a gyógyszereiket – sorolta.


Kitért arra is, hogy “hiába hamisít” 10 százalékos inflációt a KSH, bizonyos élelmiszerek 20, 30, 40 százalékkal drágultak és konkrét példákat hozott az áremelkedésekre.

Szerinte a kormány felel a történelem leggyengébb forintjáért, aminek nyertesei a multik, a Magyar Nemzeti Bank, az uniós pályázatokat nyerő fideszesek.

Ha kicsit is fontosak az idősek, egyszeri 100 ezer forintos támogatást adnának a nyugdíjasoknak, 0 százalékra csökkentenék az alapvető élelemiszerek áfáját év végéig és utána sem emelnék 5 százalék fölé – jegyezte meg.

Párbeszéd: a kormány célja az átevickélés

Mellár Tamás (Párbeszéd) több visszatérő problémát is felsorolt a jövő évi büdzsével kapcsolatban, így azt, hogy túl korán nyújtotta be a kormány, hogy nem átlátható, hogy a gazdasági célú, az adminisztratív kiadások magasak, míg a jóléti kiadások alacsonyak.

Szerinte minden évben alulbecsülik az inflációt, míg az euró-forintárfolyammal kapcsolatban nagyon optimista a kormány. Az 5,2 százalékos tervezett infláció és a 377 forintos euróárfolyam nagyon messze áll a mostani valóságtól. Hozzátette: a kormány mindig tudatosan tervezi így ezeket a számokat, mert így tud a költségvetés egyensúlyán javítani.

megszorítás
Mellár Tamás, a Párbeszéd képviselője felszólal a Magyarország 2023. évi központi költségvetéséről szóló vitában az Országgyűlés rendkívüli plenáris ülésén. Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Elmondta, a kormány gazdaságpolitikai célja a következő évre a védekezés, a válság megúszása, az átevickélés. Közölte, a miniszterelnök jól látja, hogy a világgazdaságban jelentős változások zajlanak, de félreértés, hogy azt gondolja, ezek csak átmeneti változások és Magyarország ki tudja védeni a hatásokat, nem kell alkalmazkodnia, megőrizheti a ner gazdasági rendszerét.

A képviselő szerint a változások tartósak lesznek és probléma, hogy a kormány a szűkös forrásokat nem a szerkezetváltozásra használja, hanem status quo fenntartására.

Mellár Tamás azt mondta, ennek következménye jelentős eladósodás lesz, ezért a jövő évi büdzsé a nagy lemaradás költségvetése is.

Államtitkár: igazságos teherviselést tartalmaz a törvényjavaslat

Banai Péter Benő, a Pénzügyminisztérium államháztartásért felelős államtitkára vitatta, hogy megszorításokat tartalmaz a költségvetés. Értelmezése szerint megszorításnak azok a lépések számítanak, amikor a kormány a belső kereslet visszafogására ösztönzi a szereplőket, például a bérek, a nyugdíjak elvonásával, ami jövedelemcsökkenéssel és a gazdasági teljesítmény visszaesésével jár. Szerinte 2008-2009-ben ezek a lépések súlyosbították is a válságot.

Az államtitkár azt mondta, ilyen eszközökkel a mostani kormány nem élt. Olyan igazságos teherviselést tartalmaz a törvényjavaslat, amely olyan szektorokat von be a korábbiakhoz képest nagyobb mértékben a kiadások finanszírozásába, amelyeknél többletbevétel keletkezett – magyarázta. Hozzátette: ez nem fog kereset-visszaesést eredményezni.

megszorítás
Banai Péter Benő, a Pénzügyminisztérium államháztartásért felelős államtitkára felszólal a Magyarország 2023. évi központi költségvetéséről szóló vitában az Országgyűlés rendkívüli plenáris ülésén. Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Elmondta azt is, abból is többletbevétel származik, hogy 2010-hez képest most egymillióval magasabb a foglalkoztatottak száma, valamint a jövedelmek messze infláció felett növekedtek. Ha pedig a lakosság jövedelme nő, akkor többet fogyaszt és ruház be, és ebből a költségvetésnek többletbevétele lesz – fejtette ki.
Kitért arra is, hogy a magyar tapasztalat azt mutatja, hogy a költségvetés tarthatóságát nem az határozza meg, hogy az Országgyűlés mikor döntött róla.

Banai Péter Benő közölte a jóléti kiadásoknál “messze az infláció feletti a kiadásnövelés”, akár egészségügyben, akár az oktatásban.

Forrás: MTI

A 2023-as büdzsé a rezsicsökkentés és a honvédelem költségvetése

Friss híreink

Hirdetés
átver

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.