Kálmán László nyelvész, közírói minőségében eleresztett egy posztot közösségi oldalán. Nem kötelező mindenben egyetérteni Kálmán véleményével, ami Csizmadia Ervin politológus hétfői „Egyenes Beszéd”-ben elmondott szavaira reagál. Azonban mint mindig, most is egy fontos nézőponttal gazdagodhat, aki végiggondolja a lényegre törő írás tartalmát.


Nem tudom, hogy Csizmadia Ervin naiv-e vagy rosszindulatú (esetleg valami más). Szerinte döntő tényezője a magyar politikának az, hogy az EU-hoz többé-kevésbé föderalista, vagy „nemzetállami”/szuverenista/soviniszta módon közelítenek-e. Szerinte az utóbbival a jobboldal hatalmas előnyt szerzett, „mert nem volt ellenjavaslat”, mindaddig, amíg a DK elő nem állt az Európai Egyesült Államok „koncepciójával”.

Ezer sebből vérzik. Néhány:

1. Ha igaza lenne, a DK-nak már rég döngetnie kellett volna, hiszen nem ebben a kampányban találta ki a sovinizmus elutasítását (az „Európai Egyesült Államok” csak egy buzzword, amit a föderalizmusához most hozzáadott).
2. Szó sincs arról, hogy bármelyik fél valami koherensnek tekinthető víziót előterjesztett volna erről a témáról. Pusztán csak csatlakoztak az EU-ban máshol is létező két táborhoz, és az nem most történt.
3. Ha már, akkor a „nemzetállami” (soviniszta) koncepció végképp nem koherens. Tetszene megkérdezni a fideszes cimboráit, hogy akkor ők vajon a román és a szlovák nemzetállami felfogást és sovinizmust is buzgón támogatják? Hát nyilván nem, a nacionalizmusuk csak ‘politikai termék’, az emberek megvezetésére való.
4. A Fideszt jobboldalinak nevezni egyszerűen nevetséges. Teljesen demagógok és nihilisták, a „jobboldaliságuk” is csak ‘politikai termék’, hiszen már minden konzervatív és jobboldali értéket megcsúfoltak.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét