DK: ne adjanak menedékjogot Nikola Gruevszkinek!

A Demokratikus Koalíció (DK) arra szólította fel a kormányt, hogy semmiképpen ne adjon menedékjogot Nikola Gruevszkinek, a hazájában körözött volt macedón miniszterelnöknek.

Kérdések sora

A DK frakciószóvivője szerdai, budapesti sajtótájékoztatóján több kérdést is megfogalmazott a témában. Gréczy Zsolt közölte: a DK tudni szeretné, miként jutott be a volt kormányfő Magyarországra és hogy utazott Budapestre, miközben nincs útlevele.

Valóban Orbán Viktor magyar miniszterelnök házában bujkál-e a volt macedón kormányfő – utalt a politikus kérdésével egy, a macedón médiában megjelent hírre. Hogyan jutott túl a tranzitzónán Nikola Gruevszki, miközben egy biztonságos harmadik országból indult, ráadásul egy biztonságos harmadik országon keresztül érkezett – sorolta kérdéseit a frakciószóvivő. Végül arra is kíváncsi volt, hogy Orbán Viktor ígért-e védelmet Nikola Gruevszkinek, illetve segítette-e bármilyen módon a szökését.

A börtön elől menekült

Nikola Gruevszki 2006. és 2016. között volt Macedónia miniszterelnöke, ahol a héten elfogatóparancsot adtak ki ellene, mert nem kezdte meg kétéves börtönbüntetése letöltését, amelyet hivatali visszaélés miatt szabtak ki rá. Az ex-kormányfő kedden a Facebook-oldalán közölte, hogy Budapesten van, és politikai menedékjogot kért a magyar hatóságoktól.

Párbeszéd: azonnal indítsák el Nikola Gruevszki kiadatási eljárását!

A Párbeszéd arra szólította fel Orbán Viktor miniszterelnököt, hogy haladéktalanul indítsa el Nikola Gruevszki volt macedón kormányfő kiadatási eljárását.

A párt szóvivője szerdai budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy Nikola Gruevszki nem kívánatos személy Magyarországon, a „helye a rács mögött van”. Macedónia két érdekszövetség ütközőzónájában fekszik, ezért Orbán Viktornak be kell fejeznie „kétkulacsos játékát”, állást kell foglalnia, hogy az orosz vagy a nyugati szövetségi rendszer tagjaként akar dolgozni – fogalmazott Barabás Richárd.

A magyar kormányfőnek emellett azonnal válaszolnia kell arra a kérdésre, hogy miként juthatott át útlevél nélkül az egykori macedón miniszterelnök, „ha úgy tetszik, egy illegális migráns”, a déli határon. Orbán Viktornak azokra a hírekre is reagálnia kell, amelyek szerint a saját házában bújtatja Nikola Gruevszkit – jelentette ki a szóvivő.

Macedón belügyminiszter: Gruevszki illegálisan távozott az országból

Nikola Gruevszki volt macedón miniszterelnök bizonyosan nem repülővel távozott az országból, hanem illegálisan, a határátkelőhelyek elkerülésével hagyta el Macedóniát – közölte Oliver Szpaszovszki belügyminiszter a Kanal 5 televíziós csatornával.

„Minden elemzés arra utal, hogy (Nikola Gruevszki) nem légi úton ment el, de nem is kelt át egyik határátkelőn sem. Ez azt bizonyítja, hogy illegálisan, a határátkelők megkerülésével távozott. A zöldhatárt járőrözéssel védik, és azt nem lehet hermetikusan lezárni” – magyarázta a macedón belügyi tárca vezetője kedd este a tévében.

Sajnálatos, hogy egy uniós országban kért menedéket

Hozzátette, amint releváns információt szereznek arról, hogyan menekült el a volt kormányfő Macedóniából, azt közölni fogják a nyilvánossággal, de előrevetítette, hogy bizonyosan volt segítsége. „Biztosan volt segítsége, és most azt vizsgáljuk, hogy ki volt az, aki ezt biztosította” – közölte Oliver Szpaszovszki, aki nem zárta ki, hogy Gruevszki párttársai, a legnagyobb ellenzéki párt, a jobboldali Belső Macedón Forradalmi Szervezet – Macedón Nemzeti Egység Demokratikus Pártjának (VMRO-DPMNE) tagjai nyújtottak segítő kezet volt elnöküknek.

Oliver Szpaszovszki közölte, hogy magyar kollégái megerősítették, Nikola Gruevszki Magyarországon tartózkodik. „Sajnálatos, hogy egy uniós országba egy másik ország bűncselekményért elítélt volt kormányfője azért utazik, hogy menedéket kérjen” – adott hangot véleményének a belügyminiszter, aki egyben a kormányzó szociáldemokrata párt alelnöke is.

(Forrás: MTI)

Kapcsolódó

Magyarországon kért menedékjogot Nikola Gruevszki …. – az egyiknek sikerül, a másiknak nem

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük