DK: nincs ok arra, hogy a kormány mondja meg, ki és mit kutathat az MTA-n

A Demokratikus Koalíció (DK) tiltakozik a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) kivéreztetése és a magyar tudományos hálózat szétverése ellen.

Se garancia, se magyarázat

Niedermüller Péter, a párt alelnöke és európai parlamenti képviselője vasárnapi budapesti sajtótájékoztatóján az MTA és az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) között létrejött megállapodásra reagált, amely szerint az MTA kutatóintézet-hálózata egyben marad, de 2020. január 1-je után az akadémia szervezetén kívül működik majd.

A politikus szerint a megállapodás problémás, mert nincs rá garancia, hogy az intézethálózat a leválasztás után is egyben maradhat, és egyébként arra sincs magyarázat, miért kell egyáltalán leválasztani a kutatóintézeteket.

Ha a leválasztás tényleg megtörténik, akkor az MTA elveszíti annak a lehetőségét, hogy az intézethálózaton belül kapcsolatot tartson a kutatókkal, ez pedig a teljes tudományos életet átalakítja – tette hozzá.

A kormány mondja meg, ki és mit kutathat

Leszögezte, a DK azért is tiltakozik az MTA kivéreztetése ellen, mert a magyar tudomány nemzetközileg is elismert, nincs ok arra, hogy a kormány mondja meg, ki és mit kutathat.

A tudomány önálló, autonóm világ, amibe nem szabad beavatkozni, a megállapodással szétverik a magyar tudományos életet – jelentette ki.

Kitért arra is, hogy 2021-től az Európai Unió (EU) a kutatásra és innovációra szánt forrásokat már nem a kormányokon keresztül osztja szét, hanem egyes projekteknek, tudományos műhelyeknek, intézményeknek adja majd, ezért a miniszter célja a kutatóhálózat leválasztásával az is, hogy a kormányzat később is hozzáférjen az EU-s pénzekhez.

A kormány tehát megpróbálja „lenyúlni” a tudományos kutatásokra szánt európai pénzeket, és azokat kormányközeli emberekhez juttatni – mondta az ellenzéki politikus.

A DK ezért követeli, hogy Palkovics László, az ITM minisztere azonnal állítsa le a tárgyalássorozatot, a kormány pedig alakítson ki egy átfogó, tudósokkal, szakszervezetekkel és ellenzéki pártokkal közösen létrehozott tudománypolitikai koncepciót.

A tudománynak önállónak és függetlennek kell maradnia

A párt emellett minden eszközzel megpróbálja felhívni az EU figyelmét arra, hogy a kormány gátolja a tudomány önállóságát és függetlenségét – fűzte hozzá Niedermüller Péter.

A politikus a március 15-ei közös ellenzéki tüntetésre vonatkozó kérdésre azt mondta, a megemlékezésen a kormány politikájával szembenálló teljes magyar ellenzék jelen lesz, így nem csak pártok, hanem civil szervezetek és szakszervezetek is.

A közös kiállással azt szeretnék kifejezni, hogy van egy másik Magyarország, egy demokratikus, európai Magyarország, amelynek képviselői tudják, mit akarnak, első lépésként pedig visszaveszik az ünnepet.

(Forrás: MTI)

Kapcsolódó

Úgy tűnik, Palkovics a nyerő – Az MTA-n kívül maradhat egyben a kutatóintézet-hálózat

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük