Döbbenetes várólista! 278 beteg vár szürkehályog műtétre Hódmezővásárhelyen, 9 hónapot kell sorban állni! - Városi Kurír

Sorting by

×

Döbbenetes várólista! 278 beteg vár szürkehályog műtétre Hódmezővásárhelyen, 9 hónapot kell sorban állni!

Az országban 15 ezren várnak szürkehályog műtétre. Az elmúlt félévben Hódmezővásárhelyen 294, Makón 128 napot kellett várni átlagosan a beavatkozásra, ez ám riasztó várólista.

Hirdetés

Csak a szikár tények!

2021 májusától 9000-rel nőtt a műtétre várakozók sora, így az országos várólista már 41 ezerre duzzadt, amit a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő a harminc százalékos plusz finanszírozással igyekszik csökkenteni. A Független Egészségügyi Szakszervezet elnöke az ATV-nek erről azt mondta, szerinte nem csak a kórházi finanszírozások hiánya, hanem a koronavírus alatt elhalasztott műtétek felszaporodása, a pályaelhagyók és a szakdolgozók nem megfelelő kifizetése okozza a hosszú várólistát, és amíg a személyi feltételek hiányoznak, a várólisták nem fognak csökkenni.

A várólistán legtöbben – 15 ezren – szürkehályog műtétre várnak

Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő nyilvántartása szerint a Csongrád-Csanád Megyei Egészségügyi Ellátóközpont vásárhelyi székhelyén 294, a makói tagintézményben 128 nap volt az átlagos várakozási idő az elmúlt fél évben erre a beavatkozásra, és a jövőben is 240-270 nappal kell számolni. Makón 68, Vásárhelyen 278 beteg szerepel a várakozók listáján. Régiónkban egyébként Kiskunhalason kell a legtöbbet várni, 402 napot. A Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központjába 504 ellátásra szoruló iratkozott fel erre az ellátásra, nekik a vásárhelyi várakozási idő harmadát, 97 napot kell várni a szürkehályog műtétre. Írja a hodpress.hu.

Paxisközösségek

A Magyar Orvosi Kamarával folytatott párbeszéd nyomán finomhangolják az új jogviszony-törvényt, új alapokra kerül az orvosi ügyeleti díjrendszer, az elvégzett munka mennyiségéhez igazítva a díjtételeket. A hvg.hu is foglalkozott nemrég a kórházi várólistákkal, ezzel összefüggésben pedig azzal, hogy az állami szerveknek fogalmuk sincs arról, hogy a járványhelyzet miatt hány elmaradt műtét torlódott fel az egészségügyben. A több ezer halasztott beavatkozásra csak a várólisták növekedéséből lehet következtetni, ráadásul a szakértő szerint a helyzet rövid időn belül nem javul, sőt – írtuk meg a napokban a témában.

 

várólista
illusztráció: V.K.

 

Hirdetés
átver

2 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.