Dobrev Klára: Európa köszöni szépen, jól van. Csak egyre inkább nélkülünk…..

Angela Merkel német kancellár és Emmanuel Macron francia államfő aláírta az új német-francia együttműködési és integrációs szerződést kedden a németországi Aachenben. Dobrev Klára sem állta meg, hogy véleményt nyilvánítson a hír hallatán.

A két “ősellenség”

“Miközben a magyarokat a kormánypropaganda azzal eteti, hogy az EU a “nemzetek lázadása” és a “migránsok ostroma” miatt szétesőben van, Franciaország és Németország, a két “ősellenség” tegnap minden korábbinál szorosabb együttműködésben állapodott meg.

Nem, Európa nem fog szétesni. Európa köszöni szépen, jól van. Csak egyre inkább nélkülünk. Én nem akarom, hogy így legyen, mert ott a helyünk!”

Háttér

Az Aachen-szerződés célja, hogy szorosabbra fűzze a német-francia kapcsolatokat a gazdaságpolitika, a kül- és biztonságpolitika, az oktatás, a kultúra, a kutatás és technológia, a klíma- és környezetvédelem, valamint a határvidékek és a civil társadalmak közötti együttműködések terén. A megállapodással a felek arra törekszenek, hogy kétoldalú kapcsolataik új szintre emelésével felkészüljenek a 21. század kihívásaira.

A felek ígéretet tettek arra, hogy az Európai Unióban a hatékony és erős közös kül- és biztonságpolitikáért, illetve a gazdasági és a valutaunió megerősítéséért és elmélyítéséért fognak dolgozni, illetve a nagyobb uniós találkozók előtt rendszeresen konzultálnak a közös álláspont kialakítása érdekében.

Németország és Franciaország emellett

  • közelíti biztonság- és védelempolitikáját,
  • fegyveres támadás esetén akár katonai segítséget is nyújt egymásnak.
  • közös európai hadsereg létrehozása
  • szorosabbra fűzik együttműködésüket a terrorizmus és a szervezett bűnözés elleni harcban,
  • együttműködnek az igazságszolgáltatás, a hírszolgálat és a rendőri tevékenységek terén.
  • a német-francia diplomácia egyik kiemelt célja, hogy Németország az ENSZ Biztonsági Tanácsának állandó tagjává váljon.
  • oktatás terén folytatandó együttműködésekre
  • a határokon átívelő gazdasági, társadalmi, környezetvédelmi, egészségügyi, energetikai és közlekedési projektek előmozdítására.

A felek egyúttal elkötelezték magukat a nemzetgazdaságok integrációjának elmélyítésére, illetve egy egységes szabályrendszeren alapuló, közös gazdasági tér létrehozására. Emellett ígéretet tettek egy német-francia gazdasági szakértői tanács létrehozására, valamint közös kutatási-fejlesztési projektek megvalósítására.

Gyurcsány: Dönteni kell, hogy a német-francia világhoz, vagy a felcsúti Magyarországhoz akarunk-e tartozni!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük