Kiemelt hírekVoks 2022

Dobrev Klára: nem tudok olyan fáradt lenni, hogy lehazaárulózzam a másikat

Dobrev

Alig néhány órával az ellenzéki előválasztás lefújása előtt nagy interjút készített a Népszava Dobrev Klárával a második forduló egyik miniszterelnök jelöltjével.

A vártnál többen szavaztak

Az előválasztás második fordulójában a vártnál sokkal többen voksoltak. Kinek kedvezhet most a magas részvétel?

Ezzel nem foglalkozom. Az első forduló előtt azt mondták, a magas részvétel nem nekem kedvez, aztán ismerjük a végeredményt.

Akkor nyert, és a Závecz Research felmérése szerint a Márki-Zay Péterrel vívott tévévitájukból is nyertesen került ki.

Így van, de ennél talán még fontosabb is az, hogy a vita megmutatta, az előválasztásnak van tétje. Politikailag az, hogy egy progresszív-baloldali, vagy egy jobboldali-konzervatív kormányfője lesz-e az országnak. Személyesen az, hogy egy olyan miniszterelnök irányítja-e majd az országot, aki csapatjátékos. Egy kicsit kevesebb „én”, és több „mi” kellene szerintem, meg visszafogni az egóból. A vita azt is megmutatta, ki az, aki szavahihetőbb közülünk.

Elszabadult indulatok

Annyi biztos: hazugozásból, alkalmatlanozásból nem volt hiány a kampány végén. Ma viszont lezárul az előválasztás, és talán már vasárnap győztest hirdetnek. De vajon az eldurvuló csaták is véget érnek egy csapásra? Holnaptól már nem nevezik egymást hazaárulónak, alkalmatlannak?

Végig nagyon ügyeltem arra, hogy semmilyen hazugság, se véletlenül, se pedig fáradtan ne hagyja el a számat. Úgy látom, az első forduló végéig abszolút elfogadhatóak, a demokratikus diskurzus keretei közöttiek maradtak a jelöltek vitái. Ezután viszont ámokfutásba kezdett a két úriember, (Márki-Zay Péter és Karácsony Gergely – a szerk.), majd Péter később sem változtatott. Ez már átlépett egy határt, ez már nem az én stílusom. Én könnyen elviselem a sértéseket, de azok egy idő után már nem a politikusokat sebzik, hanem a szavazóinkat. Akkor például, amikor fideszeseknek, hazát elárulóknak nevezik őket.

Márki-Zay Péter szerint az ön támogatói és DK-s politikusok sem finomkodtak a kampányban.

Ha Facebook-kommentelők mögé bújnánk, akkor hosszú lenne a listám, amikor fel szeretném sorolni, mit kapok Márki-Zay Péter követőitől. Én azokért a szavakért vagyok felelős, amik elhagyják a számat – mint ahogy ő is. Szóvá sem tettem volna mindazt az igazságtalanságot, amiket Márki-Zay Péter politikustársaitól kaptunk, kezdve Lukácsi Katalintól a minket zsarolással vádoló Popovics Juditig.

Volt olyan mondata a kampányban, amit megbánt már?

Nem tudok olyan fáradt lenni, hogy lehazaárulózzam a másikat.

Márki-Zay Péter arra hivatkozik, nem ezt mondta.

Akkor azt mondom: nem tudok olyan fáradt lenni, hogy azt mondjam az ellenfeleim támogatóiról, hogy elárulják a hazát. Péter védekezése nagyjából olyan volt, mint Orbán Viktoréké a Tokaj-botrányban a bíróság előtt, hogy az igazából nem is volt taggyűlés, csak éppen annak látszott. Egy politikust a mondatai és a tettei határoznak meg. Nem mondhatom utólag, hogy a mondataim nem érvényesek.

És a múltja mennyiben határoz meg egy politikust? Mert önnek erős kötődése van az úgynevezett „2010 előtti világhoz”, amit most mindenki meghaladni akar.

Ugyanannyira, mint egy átlagembert, aki 2010 előtt élt. Egyáltalán nem gondolnám, hogy 2010 előtti válaszokat lehet adni valamilyen problémára 2021-ben, vagy 2022-ben. Aki így gondolja, az éppen a lényegről akarja elterelni a figyelmet. Arról, hogy mit gondol a jövőről.

(Olvassa el a teljes Dobrev Klárával készült interjút a Népszaván!)

Ha megírná véleményét, vagy megvitatna ezt-azt másokkal, esetleg kérdése lenne a cikkel kapcsolatban, Facebook oldalunkon megteheti!

Kapcsolódó

Závecz: 42% – 38% – Dobrev Klára nyerte a miniszterelnök-jelölti vitát

 

Szólj hozzá!