Dobrev Klára valóban Elena Ceaușescu reinkarnációja lenne? - Városi Kurír

Sorting by

×

Dobrev Klára valóban Elena Ceaușescu reinkarnációja lenne?

A kormánymédia a lehető legesztelenebb és tegyük hozzá mocskosabb össztüzet zúdítja az ellenzéki előválasztásra bejelentkezett miniszterelnök-jelölt jelöltekre. Karácsony Gergely és Dobrev Klárá képletesen szólva már ara is felkészülhet, hogy  a kávéscsészéjükből kikandikáló kiskanál is egy lehallgató készülék antennája, és ha még így sem találnak érdemleges infót a lejáratásra, akkor kitalálnak valami egetverőt. Legutóbb Dobrev Klárát hasonlították Elena Ceaușescuhoz. Erre érkezett a gyors és akár válasznak is beillő tanulmánycikk Parászka Borókától, a Romániában élő publicistától. Ezt az írást szemlézzük.

Hirdetés

Újra és újra a Ceaușescu-korszakra hivatkoznak a magyar közéletben, különböző botorabbnál botorabb párhuzamokat állítva

Hol Orbánt hasonlítják Nicolae Ceaușescuhoz, hol Dobrev Klárát Elena Ceaușescuhoz. Rendszerint olyan emberek, akik le sem tudják írni Ceaușescu nevét – miért is tudnák – az egynyelvű magyar nemzetállam lakói, akik számára a szomszédos állam, a kultúra, nyelv nem valóság, csupán negatív példa, elrettentő hasonlat, ködös metafora. Azok, akik ilyen hasonlítgatásra ragadtatják magukat, történelmi ismeretek és érzék nélkül vannak, elvesztették morális érzéküket, arányérzéküket, ízlésüket. S így saját korukra, saját rendszerükre, saját politikusaikra sem látnak rá, nem értik azokat. Nem is tudnak ellenállni- indítja cikkét a publicista.

Azok számára, akik megélték és elszenvedték a Ceaușescu-rendszert – az erdélyi magyarok számára – mindez végtelenül sértő

Mert azt jelzi: nincs jelentősége az elszenvedett évtizedek kárainak, nem fontos érteni, hogyan alakulhatott ki a második világháború utáni Kelet-Európa legelviselhetetlenebb, legnagyobb áldozatokat követelő diktatúrája. Az Elena Ceaușescu most épp úgy bukkant fel, hogy Dobrev Klárát a házsártos, erőszakos, tudálékos, ám semmihez sem értő politikusfeleségként prezentált Elenához hasonlították. Nem csak Elena Ceaușescu szerepének és a háború utáni közép-kelet-európai rezsimek meghamisítása ez, hanem mélységesen, igazán mélyen nőellenes, macsó, agresszív megbélyegzés.

Elena Ceaușescu egyike a nagyon kevés női diktátoroknak. Nem feleség, nem árnyék Ceaușescu mögött, hanem aktív, saját jogon („lábán”) tényleges hatalommal bíró diktátor. És ezt a státuszt hosszú-hosszú tanulási folyamattal szerezte meg.

Azok, akik a Ceaușescu házaspárral és Elena Ceaușescuval példálóznak, abban a hitben ringatják magukat, hogy valami véletlen, személyes torzulás, egyéni szeszély szülte ezt a diktatúrát

A házsártos, felkapaszkodott nő megzabolázhatatlansága. Pedig nem: ez a két ember maga volt a 20. század, a két világháború ellenálló mozgalma, és a második világháború után kiépülő rendszer. A mai Magyarországon esélye nincs annak a diktatúrának, amely a második világháború után Anna Pauker, Gheorghe Gheorghiu-Dej idejében, majd a hatvanas évek közepétől kialakult. A mai Magyarország autokráciájának nem parasztlázadás, nem vasutas sztrájkok, nem a Doftana börtöne, nem a iași zsidóellenes pogrom, nem egy királyi dinasztia alkudozása, majd menekülése, nem az ipari és szociális forradalom a referenciája. Hanem az, ahogyan a neoliberalizmus már a hetvenes években megvetette a lábát Magyarországon, ahogyan a nyolcvanas években kiépült a demokratikus ellenzék, ahogyan lezajlott a magyar privatizáció, ahogyan megerősödött az évtizedek óta érlelt neoliberalizmus a kilencvenes években. Oda vezethető vissza a mai magyar autokrácia, ez a hibridnek nevezett rezsim. Ha van személyi kultusz (és van), akkor ezeknek az évtizedeknek a személyes játszmái, viszonyai alapozták meg azt.

A magyar demokrácia fordult ki és vált önmaga torzójává – ellentétben a romániai önkényuralmi rendszerek és társadalmi progresszió kiüresedésével és torzulásaival. Ezért nincs semmi köze a Ceaușescu-rendszernek az Orbán-rezsimhez, Dobrev Klárának Elena Ceaușescuhoz.

(Olvassa el Parászka Boróka teljes cikkét a Dunszt magazinon!)

Tiszta őrültekháza!:

Hirdetés
átver
A Banánköztársaság rovatban megjelenő írások nem minden esetben képviselik portálunk véleményét.

5 hozzászólás

 • 2021.05.22 - 09:44
  Közvetlen hivatkozás

  Ugyanmár! Ez csak a fidesz elmebeteg kitalációja, semmi más. Kínjukban már nem tudják mit csináljanak. Az se normális, aki ezt a baromságot elhiszi. Nemcsak a két nő mentalitásáról van szó, amiben óriási különbség van kettejük között, hanem az iskolázottság tekintetében is. Dobrev jogász, közgazdász, Elenával szemben, aki semmihez sem értett. Külsőre pedig Dobrev egy dekoratív nő, míg Elena egy leharcolt mosónő benyomását kelti. A fidesz direkt erre a célra tart embereket, közpénzből, akik az ilyen, és hasonló baromságokat kitalálják

  Válasz
  • 2021.05.23 - 18:23
   Közvetlen hivatkozás

   DE MIERT NEM LEHET IDE CSATOLNI CEAUSESCU, A FELESEGE ES ORBAN MEG A FELESEGE KÖZÖS KÉPÉT? PEDIG NEKEM VAN ILYEN!

   Válasz
 • 2021.05.22 - 11:09
  Közvetlen hivatkozás

  Mind ez egy degenerált, fusztrált, skrizofén lénynek a kényszerképzete, aki a hatalomért, pénzért minden aljasságra képes, elvakultsága a pokolba viszi!

  Válasz
 • 2021.05.22 - 11:46
  Közvetlen hivatkozás

  Én ugyan nem Dobrevnek szurkolok /túl sok kolonca van a győzelemhez, szerintem/, de abszolút hitelesnek, őszinte politikusnak /oximoron, hehehe/ tartom. Érzem a jó szándékát, empátiáját, ráadásul okos és szép nő. Ha ő nyeri az előválasztást, lehetséges, hogy a hitelességével, személyes varázsával, kisugárzásával képes lesz elfeledtetni azt, ami miatt támadhatják. /férj, szülők/ Azt hiszem, végül az ellenzéki szavazók elfogadnák, csak az a kérdés, hogy a bizonytalanokat mennyire tudná meggyőzni.

  Válasz
 • 2021.05.23 - 18:23
  Közvetlen hivatkozás

  DE MIERT NEM LEHET IDE CSATOLNI CEAUSESCU, A FELESEGE ES ORBAN MEG A FELESEGE KÖZÖS KÉPÉT? PEDIG NEKEM VAN ILYEN!

  Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.