"Látja magát, mint Magyarország első női miniszterelnöke?" Dobrev Klára: "Igen"! - Városi Kurír

Sorting by

×

“Látja magát, mint Magyarország első női miniszterelnöke?” Dobrev Klára: “Igen”!

Izgalmas nagy-interjút készített Dobrev Klárával a Telex két újságírója: Bíró Marianna és Fábián Tamás. A Városi Kurír a cikknek azt a részét szemlézi, amely a riportalany önképébe enged betekintést. Itt Dobrev Klára azt mondja magáról, ő lesz az ország első női miniszterelnöke, mert az elmúlt években olyan tapasztalatokat és tudást szerzett, ami a Fidesz utáni sikeres kormányzáshoz kell.

Hirdetés

Mindenki számára elképzelhető lesz, amint női miniszterelnök lesz

Látja magát, mint Magyarország első női miniszterelnöke?

Igen.

Ez ebben az országban ma elképzelhető?

Mindenki számára elképzelhető lesz, amint női miniszterelnök lesz Magyarországon 2022-ben.

Ön lesz az?

Én leszek az. Amikor körbenéz a környező országokban – nem kell Nyugatra menni, vagy a skandináv országokig, csak a szomszédba –, a környezetünkben mindenhol volt már női miniszterelnök vagy államelnök. Magyarország éppen úgy készen áll női miniszterelnököt megválasztani, mint bármelyik szomszédunk. Igaz, Magyarországon ma egy macsó, hímsoviniszta vezetés uralkodik, de maga az ország sokkal nyitottabb, modernebb, felvilágosultabb.

Ez az ország egyszerre vágyik békére és határozottságra. Egyszerre vágyik empátiára, és olyan erőre, amely szükség esetén drasztikus is tud lenni. Ez a kettősség természetesen megvan, és ennek a kettősségnek egy nő pontosan ugyanolyan jól meg tud felelni, mint egy férfi.

 

Dobrev

 

Magyarország jobb a kormányánál

Közben azt hogyan veszi, hogy mindig viszonyítják, méghozzá nőként csatolják valakihez: a férjéhez, vagy akár a szüleihez?

A Fidesz által vezérelt közbeszédben azt, hogy valaki nőként, feleségként önálló karrierrel rendelkezik, és még politikai ambíciói is vannak, nehéz elképzelni. De ez csak az ő verziójuk az országra, a valóság ennél ezerszer jobb. Magyarország jobb a kormányánál: többségben vannak azok a férfiak és nők, akik számára természetes, hogy a nők is dolgoznak, versenyeznek, és számos területen éppolyan sikeresek, mint a férfiak. Baj az ország vezetésével van, és azzal a kontrollált nyilvánossággal, amelyben alig juthatnak szóhoz azok, akik Karikó Katalint nem asszonyságnak tartják, hanem nemzetközi hírű, nagy tudósnak…

A társadalomban nincs benne ez az attitűd, csak a Fideszben?

Biztos benne van ez is. De a többség másképp látja. Egy ország vezetésének éppen az az egyik legnagyobb felelőssége, hogy a társadalom, az emberek hangulatainak melyik részére próbál ráerősíteni: a szolidaritásra vagy az önzésre; a gyűlöletre vagy az egymáshoz való odafordulásra. Az idegenekkel szembeni bizalmatlanságot vagy a nyitottságot akarja-e erősíteni. Ebben a politikának kitüntetett a felelőssége, különösen egy olyan országban, ahol a politikán kívül gyakorlatilag megöltek minden olyan intézményt, amely még hatással lehet az emberek gondolkodására.

De akkor a nők érvényesülését, mondjuk vezető beosztásba kerülését érintő magyarországi, nehezítő tényezők nem a társadalomból fakadnak?

Vannak ilyen és olyan beidegződések is. Ám a politikának a pillanatnyi nyűgök megoldása mellett arról kell szólnia, hova szeretnénk eljutni, milyen országot szeretnénk hátrahagyni a gyerekeinknek, az utókornak. És abban a pillanatban, ha így tesszük fel a kérdést, többé nem kötnek gúzsba mai előítéletek, bosszúságok. Menni kell előre: ha azt akarom, hogy ez egy olyan ország legyen, ahol mindenki egyenlő, ahol a nőknek ugyanannyi joguk legyen, mint a férfiaknak, akkor ezért meg kell dolgozni.

Fantasztikus azt látni, hogy a Demokratikus Koalíción belül azoknak, akik dolgoznak ennek a közösségnek a sikeréért, jelentős része nő. Akik ott vannak a hétköznapokban az emberek között, beszélgetnek, szórólapoznak, pultoznak, kopogtatnak, tehát szervezik ennek a pártnak az életét.

És látom persze, párton belül is: magukat a nőket is bátorítani kell arra, hogy menjenek, hogy ne hallgassanak, és főként ne hallgassanak azokra a hangokra, mint Orbáné – hogy is mondta? –, hogy a politika nem nőknek való. Dehogynem. Pont annyira való a nőknek, mint a férfiaknak.

(Olvassa el a teljes cikket a Telexen!)

Dobrev archív:

 

Dobrev

Hirdetés
átver
A Banánköztársaság rovatban megjelenő írások nem minden esetben képviselik portálunk véleményét.

2 hozzászólás

  • 2021.05.10 - 11:29
    Közvetlen hivatkozás

    Nekem sokkal szimpatikusabb, mint a csuti kisgömböc! Véleményem szerint bárki lesz a magyar miniszterelnök, a jelenleginél jobb lesz. Dobrev Klára legalább vállalja az őseit, nem kell neki dili doktor a kitűzött céljai velünk kapcsolatosak, nem a haveri kört fogja kiemelten kezelni! Legyen Ő a miniszterelnökünk!

    Válasz
  • Visszajelzés: Na még egyszer Dobrev Klára - Városi Kurír

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.