Dobrev: Orbán politikai alapon akar pénzt osztani, akkor tegye ezt a fizetésével

„Ursula von der Leyen-hez fordultam, lesz uniós pénz Budapestnek!” – fakadt ki Dobrev Klára közösségi oldalán arra a hírre, hogy Orbán tervei között szerepel Budapest, a „bűnös város” -koncepció.

A Népszava hétfőn kormánydokumentumok alapján azt írta:

a kormány célterületeket jelölt meg, hol használná fel az EU-s támogatásokat, Budapest pedig nincs ezeken a térképeken, így uniós pénzek nélkül maradhat a jövőben.

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter az ATV Start című műsorában cáfolta a lap állításait, azt mondta:

jelenleg a tervezés folyamata zajlik, amit akkor tudnak lezárni, ha választ kaptak a kérdéseikre.

Dobrev Klára közösségi oldalán így ír a témában:

„Ursula von der Leyen-hez fordultam, lesz uniós pénz Budapestnek!

A Népszava információi szerint Orbán Viktor cinikus bosszúpolitikára készül Budapesttel és számos, ma már ellenzéki vezetésű magyar nagyvárossal szemben: a lap szerint a következő fejlesztési ciklusban a kormány politikai alapon akarja kiosztani az uniós pénzeket, kihagyva a fejlesztésekből Budapestet és a fél országot.

Ahogy azt az EP-kampányban is számtalanszor elmondtam, a Demokratikus Koalíció azt akarja elérni, hogy a jövőben az uniós fejlesztési pénzeket ne a kormány, hanem közvetlenül az EU ossza el az önkormányzatok között.

Ha valaki az EU-ban eddig esetleg azt hitte, hogy erre nem lesz szükség, annak most maga az Orbán-kormány fújt ébresztőt

A demokratikusan megválasztott városvezetők és városaik elleni kormányzati gazemberség miatt ma Ursula von der Leyen-hez, az Európai Bizottság elnökéhez fordultam.

Ha Orbán Viktor politikai alapon akar pénzt osztani, akkor tegye ezt a fizetésével, ne a minden európai magyar polgárnak egyformán járó fejlesztési pénzekkel!

Lesz uniós pénz Budapestnek és minden ellenzéki városnak. El fogjuk érni!”

Kormánycáfolat brüsszelezéssel fűszerezve

A kormány semmilyen forrást nem vesz el Budapesttől, ezt legfeljebb Brüsszel teszi meg

– közölte a Innovációs és Technológiai Minisztérium az MTI-vel hétfőn.

A tárca tájékoztatása szerint a kormány semmiféle döntést nem hozott a következő uniós pénzügyi ciklus forrásainak felhasználásáról, leginkább azért, mert a 2021-2027-es közös költségvetésről még nincs megállapodás, az Európai Bizottság és a tagállamok álláspontjai távoliak.

Budapest ahogy eddig, a jövőben is a brüsszeli bürokraták által meghatározott keretek között, az általuk megszabott feltételek mentén juthat támogatásokhoz

– fűzték hozzá.

Hangsúlyozták:

a Magyarországnak járó forrásokat éppen Brüsszel akarja elvenni a kohéziós alap tervezett, igazságtalan csökkentésével.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük