A Budapesti Nagy Imre Társaság elnökét Donáth Ferencet lehet szeretni és nem szeretni, egyet érteni vele és vagy cáfolni gondolatait, egyet nem lehet: nem tudomást venni arról ha megszólal. Donáth sarkos véleményét most éppen Gyurcsány Ferencnek címzett nyílt levelet tett közzé közösségi oldalán.

Tisztelt Gyurcsány Ferenc Elnök Úr!

Mióta létezik a DK én kizárólag rá szavaztam. Áprilisban a DK színeiben voltam szavazat számláló. Kommentjeimben a Facebook-on mindig azonosultam a DK – val. Most nem fogok a DK-ra szavazni, annak ellenére, hogy Dobrev Klárát szeretném támogatni, ő számomra a legígéretesebb , leghitelesebb jelölt . Az ellentmondás oka, hogy a Dk nem állt ki az ellenzéki közös lista mellett, és ezt meg sem magyarázta. Én el sem tudom képzelni, hogy ezt meg lehet magyarázni, de miután eléggé kötődöm a DK-hoz ezt meg vártam volna. Elnök úrtól mindig kapok leveleket, de egyik sem kísérelte meg a magyarázatát adni annak; miért is választották a külön listát? Ha a facebook-on vita folyik ez ügyben, nem csatlakozik e vitához mérvadó Dk-s vélemény.

Engedje meg, hogy az én álláspontomat is megvilágító vélekedéssel búcsúzzam

“Kaltenbach Úr, én is ezt mantrázom már egy ideje, nem sok sikerrel. “Most itt állunk az EP-választási kampány küszöbén. Minden ellenzéki párt (a dominánsnak aligha nevezhető Párbeszéd kivételével) önálló listával indul… Mintha az elmúlt hónapokban semmi sem történt volna. Pedig ami az elmúlt pár hónapban történt az a legjobb, ami történhetett. Az ellenzéki pártok elkezdtek ellenzéki pártként működni, a pártok, a civil szervezetek, a szakszervezetek végre együtt léptek fel, azt sugallva, hogy megértették az idők sürgető szavát. És a változást akaró emberek sokasága ezt örömmel és reménnyel fogadta.
Most ezek az emberek értetlenül és mélyen csalódva figyelik, hogy megint külön, és így a választási küzdelem természetéből adódóan egymás ellen is indulnak az ellenzék pártjai.
Értem, megértem, megmagyarázni én is tudom, hogy az EP-választás más szabályok szerint működik, mint a hazai.

Ez tisztán listás választás, majdnem tökéletesen arányos választás

Csakhogy itt és most nem vonatkoztathatunk el attól, hogy ma Magyarországon mi a politikai helyzet. Ez pedig felülír minden más szempontot: valamiképpen minél előbb a történelem süllyesztőjébe kell küldeni a Fideszt, Orbán rendszerét. Ezt várja, ennek a reményét látta a télen a változást akarók sokasága.
A változást akarók meghatározó többsége nem foglalkozik a választási rendszerek részleteivel, nem azt tartja fontosnak, hogy ez vagy az a párt hány emberének tud búsás megélhetést adni Strasbourgban és Brüsszelben. Most azt tartják fontosnak, hogy lássák végre, az ellenzék megérti, mit kell tenni, és kész is azt tenni. Kész az egyéni és a pártérdekek elé helyezni az ország érdekeit, kész akár személyes áldozatokat is hozni azért, ami egyébként az önként vállalt feladata. Azért, hogy megvalósuljon végre az újabb rendszerváltás, azért, hogy legyen megint Magyar Köztársaság, európai Magyarország.
A külön indulás – bármennyire is indokolható közjogilag – ezt a reményt, ami az elmúlt hónapokban felcsillant, ezt foszlatja semmivé. A tavalyi választás utáni kiábrándultságot, fásultságot átmenetileg felváltotta egy új kezdet reménye. Ezt nem lenne szabad most semmibe venni, semmivé tenni.
Mert a baj egyre nagyobb ebben az országban. Egyik oldalon a Fidesz egyre pofátlanabbul, gátlástalanabbul építi a hegemóniáját, lázálmait. Másik oldalon meg a kormányváltó hangulat ismét átmegy letargiába, jön a késő Kádár-korban is megtapasztalt beletörődés… Mert a váltást így megint egyre kilátástalanabbnak érzik az emberek.” (Nagy Tibor Husszein)

Kapcsolódó

A Nagy Imre Társaságnak ciki budapesti elnöke, Donáth Ferenc

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét