Donáth László ragaszkodott a nyilvános tárgyaláshoz – Tagadta a vádat

A büntetlen előéletű Donáth László ragaszkodott a tárgyaláshoz való jogához, nem fogadta el azt a 2021. február 19-én tárgyalás mellőzésével hozott büntető végzést, amely megállapította a vádlott felelősségét a testi sértés bűntettében, valamint folytatólagos elkövetett szeméremsértés vétségében.

A végzés 1 év 6 hónap szabadságvesztést szabott ki rá úgy, hogy a büntetés végrehajtását 2 év hat hónapra felfüggesztette

Donáth a tárgyalás megtartása iránti kérelmet nyújtott be, amit a bíróság elfogadott.

A vádirat szerint

a vádlott vezetői pozíciójával és hatalmi helyzetével visszaélve 2017 májustól kezdődően a sértettet – aki takarítónőként dolgozott az egyházi fenntartású csillaghegyi intézményben félreeső helyeken – munkavégzés közben több alkalommal akarata ellenére test szerte megérintette, szexuális tartalmú ajánlatokat tett neki. A sértett – a vádirat szerint – minden alkalommal visszautasította a vádlott közeledését, de a történteket – az utolsó esetet kivéve – nem jelezte munkahelyi felettesének.

Tanúvallomása szerint azért nem jelezte, mert „féltette egzisztenciáját” a vádlott vezető pozíciója miatt.

A pénteki előkészítő tárgyaláson

a vádlott, Donáth László evangélikus lelkész hozzájárult ahhoz, hogy róla kép- és hangfelvételt készítsen a sajtó, a sértett – a tárgyaláson farmerdzsekiben megjelent, rövid barna hajú, fiatal nő – nem járult hozzá se kép-, se hangfelvétel készítéséhez. A sértett a büntetőper tárgyalásain 2-es számú tanúként fog szerepelni, kérésére a neve sem hangozhat el. Az előkészítő tárgyaláson a sértett jogi képviselője bírói kérdésre nyilatkozatot tett arra vonatkozóan, hogy a sértett nem kíván a büntetőperben polgári jogi igényt előterjeszteni, vagyis nem kér sérelemdíjat.

A vádirat szerint a sértett egy másik alkalommal a takarítóeszköz tároló kocsit egy festmény előtt hagyta, annak ellenére, hogy ezt a vádlott korábban megtiltotta számára. Amikor a terhelt észlelte, hogy a sértett megszegte az utasítását, felelősségre vonta, majd megfenyegette, és két kézzel megfogta a nyakát, amit kis erővel rövid ideig meg is szorított.

Az okozott sérülésről látlelete készült, amely a sérülést nyolc napon belül gyógyulónak minősítette.

Donáth Lászlót két ügyvéd is védi a perben

Egyikük Bárándy Péter, volt igazságügyi miniszter, aki a bizonyítási eljárásban, a szeptember elejére kitűzött tárgyalási napokra az ügyben érintett egyházi intézményben dolgozók, illetve a büntetőeljárásban résztvevő szakértők tanúkénti meghallgatását indítványozta.

Bárándy Péter indítványozta a helyszíni szemle megtartását is, hogy a sértett a helyszínen személyesen mutathassa meg, melyek voltak azok a félreeső helyek, amelyeken a vádbéli cselekmények történtek.

A 2. számú tanú, a sértett jogi képviselője is egy intézményi dolgozó tanúkénti meghallgatását kezdeményezte, aki arról tud majd beszélni, hogy

„a lelkésznek a női alkalmazottakkal milyen viszonya van”.

VIA Index

Kapcsolódó

 

donáth

Egy hozzászólás itt: “Donáth László ragaszkodott a nyilvános tárgyaláshoz – Tagadta a vádat

  • 2021.06.06 - 13:54
    Közvetlen hivatkozás

    A mitoo mozgalom valóban elszabadult, és elszabadult hajóágyú módjára eltakarította, aki az útjába került, és az érinetteket beszennyezte mindkét oldalon. Nincs jó megoldás szerintem.

    Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük