Döntöttek az EP jogászai: nem jött be a Fidesz szavazási vezércsele

Nem számít voksnak a tartózkodás a Sargentini-jelentésről szóló szavazáskor – így döntött az Európai Parlament jogi szolgálata. A szakértők Antonio Tajani parlamenti elnök kérésére mondtak véleményt, miután felmerült: az EP szavazási szabályaitól eltérően kellene kalkulálni.

A testület szabályzata annyit mond ki:

Annak kiszámításához, hogy egy szöveget elfogadott vagy visszautasított a parlament, csak a mellette és ellene szóló szavazatokat vegyék számításba, kivéve ha speciális többséget ír elő az alapszerződés.

A kétharmados voksolás nem számít különlegesnek

A kérdés tehát az volt, hogy különlegesnek számít-e a 7. cikk 1. bekezdése, amely alapján a jelentés elfogadásához legalább az összes képviselő 50 százaléka plusz egy (376) voks kell és ezzel egyidejűleg a leadott szavazatok kétharmada. A szolgálat szerint tehát a kétharmados voksolás nem számít különlegesnek.

A tartózkodás beszámítása azért lehet érdekes, mivel az nem támogató szavazat, tehát így csökkenne az igen aránya. Ez kedvezne a magyar kormánynak – számolta ki a HVG. Nem véletlen, hogy éppen Deutsch Tamás fideszes EP-képviselő vetette fel, hogy csalásra készül a parlament, mert nem akarják beszámítani a tartózkodásokat. A jelek szerint azonban a politikus által szavazási trükknek tartott módszerrel az EP jogászai is egyetértenek.

A jelentésről elvileg szerdán szavaznak az EP-képviselők a keddi plenáris vitát követően. Ezen hét perces időkeretben felszólal Orbán Viktor magyar miniszterelnök is, és mint az EP hétfői ülésén megerősítették: az EU soros elnökségét adó Ausztria is képviselteti magát a strasbourgi ülésen.

(Forrás: HVG)

Ujhelyi: Deutsch Tamás “rosszul bontotta ki az igazság részleteit”, vagyis hazudott

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük