Csúnya dolog a dopping, de…

A dopping a tiszta sport legnagyobb ellensége, értelmetlenné tesz mindent: önfeláldozást, edzésmunkát, a sikert olcsón megvehetővé teszi – ennél már csak az csúnyább, ha a doppingellenőrök élnek vissza a helyzetükkel, ártatlan sportolót ér súlyos vád. Nem állítjuk, hogy Asbel Kiprop esetében így történt – de arról sem lehetünk meggyőződve, hogy valóban bűnös.

A Daily Mail értesülései szerint a középtávfutás elmúlt tíz évének legsikeresebb versenyzője, a kenyai Asbel Kiprop megbukott egy doppingvizsgálaton. A lap értesülései szerint Kipropnál EPO-t mutattak ki egy 2017 végi ellenőrzéskor. Az utóbbi időben több kenyai elit futó is megbukott doppinggal, például a riói olimpia női maratonbajnoka, Jemima Sumgong. Kenyában elég súlyos a doppinghelyzet. Könnyen hozzá lehet jutni az illegális szerekhez, és az ellenőrzés nem túl szigorú a világtól elzárt, magaslati edzőtáborokban. 2012-ben több mint 40 atlétának lett pozitív a doppingmintája.

Viszont Kiprop az egyik legnagyobb név a futásban, folyamatosan magas szinten versenyez, egymás után háromszor (2011, 2013, 2015) lett az 1500 méter világbajnoka, míg 2008-ban olimpiai bajnoki címet nyert. Igaz, ezt úgy, hogy a versenyben első helyet szerző Rashid Ramzit később éppen dopping miatt zárták ki.

Már belenyugodnánk abba, hogy újabb bálvány dőlt le, mikor újabb hír érkezik az ügyben: Asbel Kiprop az ügyvédje által kiadott nyilatkozatban elismerte ugyan, hogy pozitív lett a doppingtesztje, de állítása szerint a mintavétel előtt megzsarolták, és határozottan tagadta, hogy doppingolt volna. A futó azt állítja, előre figyelmeztette a versenyen kívüli mintavételre az egyik ellenőr, majd utána pénzt kért ezért, de nem mondott konkrét összeget. Amennyit épp Kipropnak ér egy ilyen figyelmeztetés. Februárban pedig kiderült, hogy a minta – pozitív.

Kiprop gyanúsnak találja, hogy pont az a minta lett pozitív, amivel kapcsolatban pénz is szóba került, mint nyilatkozta:

„Abban az időben nem ösztönzésnek vagy megvesztegetésnek tartottam azt a pénzt, de ha most visszatekintek, már tisztán látom, hogy az összeg kapcsolatban állt a mintavétellel, és az azt megelőző értesítéssel.”

Ezek szerint két lehetőség van

Kiprop vagy doppingolt, vagy sem, de a mintavételre mindenképpen figyelmeztette egy kedves, jóakaratú ellenőr, aki rábízta, mennyivel is honorálja őt. Aztán kevésnek találta a pénzt, és a minta hogy, hogy nem, terhelőnek bizonyult.

Mármost, ha Kiprop valóban doppingolt – nem állítjuk, ez csak egy gondolatkísérlet – valószínűleg igyekezett volna mélyen a zsebébe nyúlni, hogy a nyomokat eltüntesse. Ezen aztán biztos nem takarékoskodott volna. Ellenben egy korrupt ellenőr kezében a Kiprop-eset valóságos csodafegyver lehet, hiszen ha a sokszoros bajnokot, világklasszist is el tudta kaszálni, jobban teszi mindenki, ha fizet.

Vegyük a másik lehetőséget: az egész pénzkérés meg sem történt, Kiprop így menti a bőrét.

Azért a mindenségit ennek a doppingoló világnak, lassan már nem elég doppingellenőröket bevetni, szükség lenne egy szervre, ami az ellenőröket ellenőrzi.

Őrzők őrizői kellenének.

És így tovább…

Szele Tamás

Sport Mindig

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük