Csúnya dolog a dopping, de…

A dopping a tiszta sport legnagyobb ellensége, értelmetlenné tesz mindent: önfeláldozást, edzésmunkát, a sikert olcsón megvehetővé teszi – ennél már csak az csúnyább, ha a doppingellenőrök élnek vissza a helyzetükkel, ártatlan sportolót ér súlyos vád. Nem állítjuk, hogy Asbel Kiprop esetében így történt – de arról sem lehetünk meggyőződve, hogy valóban bűnös.
[mnky_ads id=”10551″]

A Daily Mail értesülései szerint a középtávfutás elmúlt tíz évének legsikeresebb versenyzője, a kenyai Asbel Kiprop megbukott egy doppingvizsgálaton. A lap értesülései szerint Kipropnál EPO-t mutattak ki egy 2017 végi ellenőrzéskor. Az utóbbi időben több kenyai elit futó is megbukott doppinggal, például a riói olimpia női maratonbajnoka, Jemima Sumgong. Kenyában elég súlyos a doppinghelyzet. Könnyen hozzá lehet jutni az illegális szerekhez, és az ellenőrzés nem túl szigorú a világtól elzárt, magaslati edzőtáborokban. 2012-ben több mint 40 atlétának lett pozitív a doppingmintája.
[mnky_ads id=”10552″]

Viszont Kiprop az egyik legnagyobb név a futásban, folyamatosan magas szinten versenyez, egymás után háromszor (2011, 2013, 2015) lett az 1500 méter világbajnoka, míg 2008-ban olimpiai bajnoki címet nyert. Igaz, ezt úgy, hogy a versenyben első helyet szerző Rashid Ramzit később éppen dopping miatt zárták ki.

Már belenyugodnánk abba, hogy újabb bálvány dőlt le, mikor újabb hír érkezik az ügyben: Asbel Kiprop az ügyvédje által kiadott nyilatkozatban elismerte ugyan, hogy pozitív lett a doppingtesztje, de állítása szerint a mintavétel előtt megzsarolták, és határozottan tagadta, hogy doppingolt volna. A futó azt állítja, előre figyelmeztette a versenyen kívüli mintavételre az egyik ellenőr, majd utána pénzt kért ezért, de nem mondott konkrét összeget. Amennyit épp Kipropnak ér egy ilyen figyelmeztetés. Februárban pedig kiderült, hogy a minta – pozitív.

Kiprop gyanúsnak találja, hogy pont az a minta lett pozitív, amivel kapcsolatban pénz is szóba került, mint nyilatkozta:

„Abban az időben nem ösztönzésnek vagy megvesztegetésnek tartottam azt a pénzt, de ha most visszatekintek, már tisztán látom, hogy az összeg kapcsolatban állt a mintavétellel, és az azt megelőző értesítéssel.”

Ezek szerint két lehetőség van

Kiprop vagy doppingolt, vagy sem, de a mintavételre mindenképpen figyelmeztette egy kedves, jóakaratú ellenőr, aki rábízta, mennyivel is honorálja őt. Aztán kevésnek találta a pénzt, és a minta hogy, hogy nem, terhelőnek bizonyult.

Mármost, ha Kiprop valóban doppingolt – nem állítjuk, ez csak egy gondolatkísérlet – valószínűleg igyekezett volna mélyen a zsebébe nyúlni, hogy a nyomokat eltüntesse. Ezen aztán biztos nem takarékoskodott volna. Ellenben egy korrupt ellenőr kezében a Kiprop-eset valóságos csodafegyver lehet, hiszen ha a sokszoros bajnokot, világklasszist is el tudta kaszálni, jobban teszi mindenki, ha fizet.

Vegyük a másik lehetőséget: az egész pénzkérés meg sem történt, Kiprop így menti a bőrét.

Azért a mindenségit ennek a doppingoló világnak, lassan már nem elég doppingellenőröket bevetni, szükség lenne egy szervre, ami az ellenőröket ellenőrzi.

Őrzők őrizői kellenének.

És így tovább…

Szele Tamás

Sport Mindig
[mnky_ads id=”4674″]
[mnky_ads id=”4668″]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük