Dopping lehet a gyógyszer

Hát, hogy úgy fogalmazzak, én most már óvatosan bánnék a dopping fogalmával. Az igaz, hogy a kerékpársportban gyakorlatilag csak kétfajta világklasszis doppingol, a boldog és a boldogtalan, de azért ebben az egy esetben, meglehet, egyszerűen gyógyszerről van szó Chris Froome esetében.Mert hát miről is beszélünk?

A Tour de France- és Vuelta-győztes országúti kerékpáros Chris Froome egy szeptemberben adott mintája miatt vizsgálódik a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség.

A négyszeres Tour-győztes kerékpáros egy Vueltán adott szeptember hetedikei mintájában a szalbutamol szint a megengedett szint kétszerese volt. A szalbutamol hörgőtágító béta receptor stimuláns javítja a légzésfunkciót, asztmagyógyszerek hatóanyaga.

Froome azt mondta, hogy orvosa javaslatára, az asztmatünetei enyhítésére növelte a dózist, és a Nemzetközi Kerékpáros Szövetségnek minden joga megvan, hogy kikérdezze a történtekkel kapcsolatban.

„Rosszabbodott az asztmám, ezért a csapatorvos tanácsát követve növeltem a szalbutamol-dózisomat. Mint mindig, akkor is nagyon ügyeltem arra, hogy a megengedett mennyiségnél ne használjak többet” – olvasható Froome közleményében.

Nos, én orvos nem vagyok, de azt tudom, hogy a kerékpárosok között bizony nem ritka a tüdőprobléma. Még az asztma is előfordulhat. Tessék elképzelni csak a napi edzést.

Nem gondolnám, hogy Froome doppingolt volna, egyfelől semmi szüksége nincs rá, másfelől meg ne lássunk minden bokorban farkast, habár, mióta Sarapova elmondta, hogy szívbeteg…

Éljünk ez esetben az ártatlanság vélelmével.

Megeshet, hogy Froome igazat mond, és tényleg gyógyszer ez.

Mert ha nem, a legközelebbi Tour de France-ot rolleren kell megrendezni…

Szele Tamás

Sport MindigVélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük