Dopping vagy nem dopping…

…az itt a kérdés, mondaná Hamlet. Ugye, ha orosz sport, akkor dopping, mondaná a felületes elemző, és a McLaren-jelentés óta tudjuk, hogy ez bizony az esetek túlnyomó többségében így is van. Most viszont kérdéses a helyzet: nem tudjuk, doppingolt-e Cserisev gyógykezelése folyamán, azt viszont tudjuk, hogy most az egyszer az orosz sporthatóságok ártatlanok.

Ugyanis ha doppingolt, akkor is – a Villarealnál tette. De hát hogy is van ez? A nagy világbajnoksági buzgalomban előkerült egy tavalyi interjú, igaz, nem magával Cserisevvel, hanem édesapjával (aki a maga idejében szintén válogatott futballista volt). És ebben nagyon érdekeset mond a kedves papa. Az orosz Sport Weekend nevű lapnak azt nyilatkozta volt, hogy „egyik sérülése után egy félreértés miatt növekedési hormonokkal kezdték el kezelni Cserisevet”, aztán hozzátette, hogy „minderre azért volt szükség, hogy hamarabb felépüljön.”

Hoppá. Ez nagyon kínos az oroszok számára, mert a növekedési hormon orvosi felhatalmazás nélküli használata doppingvétségnek számít, amiért akár négyéves eltiltást is lehet kapni. Ha kiderülne, hogy Cserisevet egy félreértés miatt tényleg azzal kezelték, az semmiképpen nem tenne jót az orosz nemzeti tizenegynek, akiket éppen a múlt héten vádoltak meg doppingolással, amiről ráadásul állítólag a FIFA is tudott, de mégsem tett ellene semmit.

De biztos ez a hormonkezelés?

Nem biztos. Az ügyben eddig egyedül az orosz szakszövetség nyilatkozott a kompetensek közül, ők pedig – holott sok közük nincs a Villarealhoz – azt mondták, Cserisev nem növekedési hormonokat, hanem trombocita-dús plazmát (PRP) kapott, egyúttal pedig megvádolták az apját meginterjúvoló újságírót azzal, hogy félreértelmezte az apja szavait, amit állításuk szerint az interjúról készült felvétel is megerősít. Emellett azt is kiemelték, hogy a játékos kezelését az RFU egészségügyi bizottsága is ellenőrizte.

Megszólalt még az ügyben maga a Sport Weekend is, akik közleményükben azt állítják, a kedves papa az interjúban igenis a „növekedési hormon” kifejezést használta, csak éppen nem növekedési hormont értett alatta. (Hanem mit? Három pud érett túrót?) Emellett pedig arra is kitértek, hogy egy másik, hasonló kifejezést is használt, ami a PRP-terápiára utal.

Ettől sokkal okosabbak nem lettünk.

Cserisevet vagy növekedési hormonnal kezelték, vagy trombocita-dús plazmával, netán és legrosszabb esetben érett túróval, egyelőre egy hozadéka van az ügynek: az interjú készítőjét, aki a legártatlanabb az ügyben, valószínűleg ki fogják rúgni.

Cserisevről pedig a történtek után minden körülmények között ki fog derülni, hogy nem doppingolt.

Így megy ez.

Szele Tamás

Sport Mindig

Kapcsolódó:

Vasárnap a büntetők döntöttek

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük