Dörner “nem ők a szakma, hanem a Nemzeti, vagy az Újszínház”

A petíciót, amelyben hetvennégy elismert, neves művész támogatja a Színművészeti Egyetemen (SZFE) tervezett változásokat, és kéri az egyeztetést a hallgatók képviselőivel, Dörner György, Kossuth-díjas színész, rendező, az Újszínház igazgatója is aláírta. 

Különvélemény

Egy előadást látott a mostani színművészetisektől, aztán többhöz már nem volt kedve – nyilatkozta Dörner György a Magyar Hírlapnak adott interjújában a SZFE-ről kikerült hallgatókról. Az Újszínház igazgatója szerint náluk ezért is játszanak inkább Kaposváron végzettek.

Az Újszínház szlogenje: „klasszikus értékeket magyarul.” A kérdésre, hogy ez milyen sajátosságra utal, hiszen itthon minden társulat magyarul játszik, azt felelte:

“Magyar nyelven játszanak. Ez nem ugyanaz. Mivel a magyar nem világnyelv, könnyű észrevenni, hogy valaki anyanyelvként beszéli.”

Dörner nem nagyon jár színházba…..

Szerinte

“elég komplex feladat egy színházat vezetni”,

de megnézi azt, ami fölkelti az érdeklődését. Dörner György a Magyar Hírlapnak azt is elmondta, szerinte az egyetemről kikerülő kezdő színészek:

“Nem jók. Nem tudják a szakmát. Az utóbbi években képzésük során a szakmaiság folyamatosan sérült.”

Ki is a “színházi szakma” és ezt ki dönti el?

“Azt, hogy valaki nem tudja a szakmát, nem lehet részekre bontani. Nem tudja, és kész. A jelenlegi oktatók úgy gondolják, hogy a színház egyfajta kell, hogy legyen. De szerintem alapvetően nem ők a magyar színházi szakma, hanem például a Nemzeti Színház vagy a Soproni Petőfi Színház vagy a Kecskeméti Katona József Színház vagy az Újszínház”

– tette hozzá.

Annak kapcsán, hogy többnyire általánosságok hangzanak el a témában, így talán nem minden olvasó van tisztában azzal, mit kellene átalakítani, úgy fogalmazott:

“Szerintem minden színházközeli ember tudja ezt. Aki pedig nem jár színházba, azt nem is érdekli, sem az, hogy mit kellene megváltoztatni, sem az, ami most éppen az egyetem körül zajlik. A legtöbb ember nem foglalkozik ezzel. Vihar a biliben az egész. (…) Magyar szerzők műveit előadni, ez az én munkám. Na, látja, ezt tartom szakmaiságnak.”

Forrás

transznemű

3 hozzászólás

 • 2020.09.26 - 03:51
  Közvetlen hivatkozás

  Sotet ez a dorner, raadasul ketkulacsos. Miert irta ala a tiltsakozolevelet, hogyha nem ert a tartalmaval egyet? Hogyha valtozik a rendszer, tudja a melle’t verni, hogy o mar akkor is kiallt vidnyanszky ellen? Helyezkedo majom. Nem azert van annyi uj bemutato az Ujszinhazban, mert annyira meg akarja mutatni a magyar irodalmat a szinpadon, hanem azert, mert nincs tobb egy-egy eloadasban – sem a tartalma, sem a rendezes, esetleg eppen a szineszek jateka miatt. Ha a Nemzetiben van a szinjatszas, – egy eros benyalas vidnyanszkynak – akkor miert van allandoan csodkozelben? Miert kell az allamnak eszmeletlen mennyisegben tamogatni penzzel – es meg akkor sincs nezoje, bevetele?
  Szegyellje magat dorner, lefekudt a hatalomnak, a Marta Istvantol einstandolt, jol felfuttatott szinhazat kapott a kezebe, es hozza kapja o is az oriasi tamogatast.

  Válasz
 • 2020.09.26 - 09:17
  Közvetlen hivatkozás

  Nem semmi, ahogy ezek az elhülyült ililliberális ner lovagok csak magukat tartják valakinek.
  Totál meghülyültek?
  Csak az a baj, sokat ártanak az országnak és népének.

  Válasz
 • 2020.09.29 - 18:41
  Közvetlen hivatkozás

  Ki ez a dörner ? Hol a fenében van az új színház és mi új benne ? a nem ismert diri ? A nemzethy színházba járjon csak a vidnyánszky meg a dörner !
  Én kivárom , míg Budapesten Nemzeti Színház lesz !

  Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük