Kiemelt hírekKoronavírus

Dr. Falus Ferenc a negyedik oltásról – reggeli villáminterjú

Dr. Falus Ferenc volt országos tiszti főorvos azok közé a kevesek közé tartozik, akit akkor kérdeznek az újságírók, amikor egyszerre szeretnének mérvadó és mértéktartó véleményt hallani a járványhelyzetről. Mi a negyedik oltás fontosságáról faggattuk.

A Sinopharm károsultakról

– Akiknél nem hatott a Sinopharm, nem kell a harmadik oltás –ami esetükben az első után egy negyedik is?

– Egyértelműen kell, ahogy többször el is mondtam.

– Mi a megoldás?

– A háziorvosa remélhetőleg beadja annak, akinek szükséges.

– Ez az ő hatásköre?

– Igen és ezt fontos tudni, bár erről nem esik szó a hivatalos kormány-kommunikációban, ahogy más fontos dologról sem.

Egyszerűbb újra oltani

– Ön szerint várható kormányzati döntés az ügyben, ahogy a mostanság büszkén emlegetett harmadik oltás lehetővé tétele esetében történt?

– Nem tudom, én a kormány nevében nem bocsátkozom jóslásba. Szakmailag szerintem a korrekt eljárás az lenne, hogy aki két Sinopharmot kapott, annak hat hónapon belül adjanak még valamit, ami után vagy tesztelni kell, vagy még egy oltást kell adni attól függően, hogy mit kapott. Azoknak, akik hetven év felett kaptak Sinopharmot, szerintem tesztelés nélkül is érdemes lenne a két Pfizert beadni, mintha nem kaptak volna semmit, mert legalább az 50 %-nál biztos, hogy nem hatott a vakcina. Egyszerűbb őket újraoltani, mint mindenkit tesztelni, a teszteredményt értékelni, visszahívni új időpontra, feleslegesen kitenni az ezzel járó veszélynek. Komplikáltabb és többe is kerül.

– A harmadik és a negyedik oltás között mennyi időnek kell eltelnie?

– Azoknál a Sinopharm-oltottaknál, akikben nem alakult ki az ellenanyag, tekintettel arra, hogy újra benne vagyunk a következő járványhullámban a legideálisabb a 21 nap lenne, ez a legrövidebb idő, amit a két oltás között várni kell. Különben a két Pfizer között az optimális időpont, ha nincs különösebb járványveszély három hónap, tehát nem kellene vele sietni. Az első oltás is elég jó védettséget ad, azt mondják, hogy minél később kapja meg a másodikat, annál jobb.

Sokkal több fertőzött lesz

– Hogy  látja a jelenlegi  negyedik hullámot az előzőhöz képest?

– Valószínűleg sokkal több fertőzött lesz, de azért reménykedjünk abban, hogy annyi halott nem lesz, mint a harmadik hullámban.

– Ez a harmadik oltásnak köszönhető?

– Részben. Van talán 1.100.000 ember, aki a harmadik oltást is megkapta, arról nincs semmiféle adat, hogy a három oltást felvettek közül került-e bárki is kórházba, vagy súlyos állapotba, vagy ha igen, akkor hányan és ez százalékosan mit jelent. Azok, akik hat hónapnál régebben kapták meg a második oltást -sajnos a Janssen esetében ez az idő négy hónap- átlagban, lakossági szinten nagyon nagy mértékben lecsökkent a védettség, 90%-ról lement 50-60% közé.

– Állítsunk sorrendet: az oltáson kívül mire kell figyelni, hogy védettnek érezhessük magunkat?

– Az első és legfontosabb az, hogy 6 –de inkább 4- hónapon belül kapjon az illető oltást, utána az FFP 2-es maszk hordása következik, ha oltva van, ha nincs oltva, mert a Delta variánsnál nagyon sok a tünetmentes, vagy enyhe tünetekkel rendelkező fertőzött. Ők nagy mennyiségű vírus ürítenek, így nagyon jól meg tudják betegíteni azokat, akik fogékonyak a vírusra, tehát a saját magam, a szeretteim és mások érdekében kell állandóan maszkot hordani. Van az amerikai járványstatisztikusoknak egy adata, miszerint ha december 31-ig Magyarországon mindenki hordaná a maszkot, akkor talán csak 800-an halnának meg, amin már lassan sajnos túlvagyunk. Ha viszont nem, akkor több, mint 5.000-en. Ami még fontos: a kézmosás. Azoknak a félelmeinknek, amik az első hullám alatt fogvatartottak, például, hogy az újságot és minden árucikket  fertőtlenítettük, amit hazavittünk kiderült, hogy komolytalan, alaptalan félelmek voltak. Az, hogy a boltból hazahozott terméket sterilizálom, felesleges, mert nincs azon annyi vírus, ami megfertőzhetne. Az igazán fontos a maszk és a védőszemüveg használata. Aki szemüveges, annak ez a dolog ennyivel könnyebb. Figyeljünk arra, hogy ne nyúlkáljunk az arcunkhoz, ha nem fertőtlenítettük előtte a kezünket.

Ha megírná véleményét, vagy megvitatna ezt-azt másokkal, esetleg kérdése lenne a cikkel kapcsolatban, Facebook oldalunkon megteheti!

Tiszta őrület!

Covid-koma, hallottad, hogy Budapesten november 13-14-én nyista fertőzés! – Újabb giga-buli a fővárosban!

 

Falus

About Author

További cikkek olvasása a szerzőtől, a nevére kattintva.

Comments (10)

  1. […] ahogy más fontos dologról sem. (Részlet a Dr. Falus Ferenc volt tiszti főorvossal készült interjúnkból, a […]

  2. […] oltás ügyével, nem gondoltuk, hogy ilyen hatalmas érdeklődést vált ki a téma. Azután, hogy Dr. Falus Ferencet megkérdeztük, mintha egy gát szakadt volna át. Legutóbb a lehetőséget támogató  […]

  3. […] oltás ügyével, nem gondoltuk, hogy ilyen hatalmas érdeklődést vált ki a téma. Azután, hogy Dr. Falus Ferencet megkérdeztük, mintha egy gát szakadt volna át. Legutóbb a lehetőséget támogató  […]

Szólj hozzá!