Connect with us

Kerítésen innen

Dr. Karsai Dániel: vereség Strasbourgban – Senki ne aggódjon, megyünk tovább!

Dr. Karsai Dániel: vereség Strasbourgban - Senki ne aggódjon, megyünk tovább!
Megosztás

Nem aránytalan az asszisztált öngyilkosság büntetőjogi tilalma. Ez a tilalom azon személyek esetében sem aránytalan, akik külföldön segítenék orvos asszisztálta halálhoz az érintetteket – így döntött a halálos beteg Karsai Dániel alkotmányjogász ügyében a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB).

Kihírdettetett…

Az ítéletet honlapjukon hirdették ki csütörtökön tíz óra után. Vagyis kimondták: nincs olyan nemzetközi jogi eszköz, amely kötelezhetné az Emberi Jogok Európai Bíróságához tartozó tagállamokat az aktív eutanázia elősegítésére, és annak magyarországi tiltása nem sérti a betegek jogait.

„Az alperes állam (Magyarország) nem lépte túl a mérlegelési jogkörét”

– fogalmaztak.

Azt ugyan az ítéletben kifejtették, hogy a magas színvonalú palliatív ellátás, beleértve a hatékony fájdalomcsillapításhoz való hozzáférést, elengedhetetlen a méltóságteljes életvégi gondozás biztosításához. Ám a kérelmező, azaz Karsai Dániel nem érvelt azzal, hogy a számára elérhető palliatív ellátás ne lenne megfelelő vagy ő ne részesülhetne úgynevezett palliatív szedációban folyamatos szenvedései enyhítésére. Amennyiben az érintett visszautasítja a szedációt, az egy legitim személyes döntés, amely önmagában nem kötelezi a hatóságokat arra, hogy alternatív megoldásokat kínáljanak számára vagy legalizálják az orvos által asszisztált halált. Az EJEB megemlíti azt is, hogy felvetődött a különbségtétel azok között a halálos betegek között, akik életfenntartó kezelésre szorulnak, és megtagadhatják azt felgyorsítva ezzel a halálukat, és azok között, akiknek erre nincs lehetőségük. A bíróság szerint az orvosi kezelések megtagadásának joga összefügg az orvosi beavatkozásokhoz való szabad és tájékozott beleegyezés jogával, amelyet széles körben elismernek, a megkülönböztetés pedig objektív és ésszerű.

Karsai Dániel hozzáfűzése

„A Bíróság elutasította a beadványomat. Ez nagy csalódás. Most higgadtan többször el fogjuk olvasni a döntést a kollégáimmal. Azután beadjuk a Nagykamara eljárása iránti kérelmünket, melyre három hónapunk van. Senki ne aggódjon, megyünk tovább!”

– írta Facebook-oldalán a döntésre reagálva Karsai Dániel, aki tavaly ősszel lépett a nyilvánosság elé jelezve, hogy 2022 augusztusában ALS-t diagnosztizáltak nála. Az ALS nevű betegség során az orvostudomány számára ismeretlen okból az izmokat mozgató idegsejtek elsorvadnak, emiatt az izmok is, mely teljes lebénuláshoz vezet. A betegség végén a légzési funkciók is megszűnnek és a halál fulladás miatt következik be. A betegség ugyanakkor a mentális képességeket nem érinti, a fentieket teljesen tiszta tudattal kell végigélni. Hozzátette,

„az ALS rendkívül megalázó, az önállóságtól egyre jobban megfosztó élethelyzetbe sodor. A betegség utolsó szakasza gyakorlatilag vegetatív létezés, bármiféle tudatos aktivitás vagy kommunikáció lehetősége nélkül. A létezés ezen formája számomra mindenfajta értelmet és méltóságot nélkülöz. Ebben a helyzetben szilárd meggyőződésem szerint joggal igényelhető, hogy az embernek legyen joga az értelmetlen szenvedés helyett méltósággal befejezni az életét.”

Ám Magyarországon a hozzá hasonló helyzetben lévő, gyógyíthatatlan kórban szenvedő betegeknek nincs erre lehetősége, ezért a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához fordult. A Bíróság, helyt adva a sürgősség iránti kérelmének tavaly novemberben meg is hallgatta Karsait.

Forrás

Szerző