Dr. Komáromi: 720 ezer embernek nincs háziorvosa

562 üres családorvosi praxis van Magyarországon, ez azt jelenti , hogy közel 720 ezer embernek nincs családorvosa. A kormányfő szombaton arról beszélt, céljuk az üres praxisok megszüntetése és a praxisközösségek létrehozása. A DK egészségpolitikusa szerint ez önmagában nem megoldás. A részletekről kedden egyeztet a belügyminiszter és az Orvosi Kamara elnöke.

Manapság nem vonzó dolog háziorvosnak lenni!

15 éve nincs háziorvos a Baranya megyei Ibafán. Ugyanez a helyzet Dióskálon, de a Jász- Nagykun Szolnok megyei Tiszabőn sem találnak orvost 2004 óta. Csak néhány település arról a hosszú listáról, ahol a jelenleg 562 betöltetlen háziorvosi praxist található.

Orbán Viktor szombaton beszélt arról, hogy lesz pénz arra, hogy megoldják az ellátási problémákat. Mint mondta:

“A mi célunk az, hogy a háziorvosok praxisközösséget hozzanak létre. Üres praxis Magyarországon ne legyen, és a helyi ellátásnak a színvonala pedig emelkedjen. Ennek a pénzügyi feltételeit meg fogjuk teremteni.”

A praxisközösség nem jelent megoldást

“Itt látszik, hogy tavaly januárban még csak 406 üres praxis volt.”

– Komáromi Zoltán szerint egy év alatt több, mint 20 százalékkal emelkedett a betöltetlen háziorvosi állások száma Azt is mondta: Magyarországon senki nem akar háziorvos lenni, így önmagában a praxisközösség nem jelent megoldást.

“Nem véletlen, hogy 560 üres praxis van, 720 ezer embernek nincs jelenleg háziorvosa, és az, hogy a meglevő 6000 háziorvost megpróbáljuk csoportokba szervezni, úgy hogy ők ezt nem szeretnék, vagy nem tudják megoldani ezt a helyzetet, ez nem fogja megoldani a problémát.”

– fejtette ki Komáromi az ATV Híradónak.

Mi kellene? Pénz és a szakmai feltételek…

A Háziorvosok Online Szervezetének alapítója szerint újra vonzóvá kell tenni a háziorvosi szakmát. Ehhez meg kell teremteni a szükséges anyagi és szakmai feltételeket. Így bővíteni kell a jogosítványukat, hogy pl. a háziorvosok ne csak adminisztratív feladatokat lássanak el. A praxisközösség szerinte egy előremutató szakmai irány, amit támogatnak ugyan, de csak opcionálisan.

“A praxisoknak a gazdasági és szakmai önállagát meg kell hagyni. Meg kell erősíteni az egyéni praxisokat és biztosítani kell, hogy a praxisokban kigazdálkodható legyen az a bértömeg, ami az egészségügyi ellátórendszerben dolgozó kollégák bérével megegyező mértékű.”

– nyilatkozta Békássy Szabolcs, a Háziorvosok Online Szervezetének alapítója.

Az egyeztetések jövő héten kezdődnek

Pintér Sándor, belügyminiszter kedden találkozik a Magyra Orvosi Kamara elnökével. A Kamarát a portál is megpróbálta szóra bírni, de

elfoglaltságra hivatkozva nem nyilatkoztak.

Forrás

figyu

2 hozzászólás

 • 2020.10.12 - 09:16
  Közvetlen hivatkozás

  A foci se megy a /királynak / , miért pont az egészségügyhöz értene ? 15-25 halottért az inzultációs kérdőív ” szakértő ” kittöltői felelnek ? Talán ha a legkisebb lánya …………… ?

  Válasz
 • 2020.10.16 - 08:36
  Közvetlen hivatkozás

  A kormány ezt meg se hallja! Tehát ezért még egy na és-re se telik! 700 ezer kiment, 700 ezernek pedig nincs. Mi lenne ha haza jönnének?

  Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük