Dr. Kunetz: A mentőszolgálat vezetése politikai célokat szolgál

Dr. Kunetz Zsombor oxyológus szakorvos 1995 óta foglalkozik mentéssel: az Országos Mentőszolgálat Motoros Mentő projekt alapítója és vezetője volt, majd 2005 és 2010 között a Magyar Légimentő Nonprofit Kft. orvosigazgatója lett. Ekkor váltott a magánszektorra és az Istenhegyi Magán Klinika Zrt. vezetőjeként dolgozott. Jelenleg szabadúszó orvos és egészségügyi rendszerfejlesztő. Külföldön.

A “mindenhez mindig mentőt” szemlélet

Kedden, február 19-én elkeseredett/felháborodott poszt jelent meg egy Facebook-oldalon, miszerint Budapesten egy fiatal, húsz év körüli fiú újraélesztéséhez fél óra alatt ért ki a mentő a Nyugati téri aluljáróba, amely gyalog körülbelül három és fél percre van a Markó utcai Központi Mentőállomástól – írta a 444.hu.

„Nyugati aluljáró – fiatal srác – mentők

Ma délután 17:00-kor a Nyugati aluljáróban a Relay és a kínai bolt előtt egy fiatal 20 év körül, vékony srácot láttunk, ahogy 3-4-en belékarolnak és támogatják. Felemelték a földről, de nem bírt lábra állni. Több azonnal oda siettünk a feleségemmel is segíteni. A földre esett, kapot inni egy literes fantát, azt még úgy ahogy meg tudta inni, de után kicsúszott a kezéből és magára öntötte. Ekkor már nem tudott beszélni, de magánál volt. Időnként remegésbe, görcsbe rándult az egész teste, az arca is nagyon rángatózott. Nem tudott mondani semmit.

Stabil oldalfekvésbe tették, a fej alá a táskáját, a nyelvét figyeltük. Két férfi segített a fejénél. Többen elsőre epilesziára gyanakodtak. Időnként jött a rángógörcs. A hölgy aki a fejét tartotta, azt mondta, hogy még tudott vele beszélni, és valami gyógyszert vett be, (amit – mintha azt mondta volna a hölgy – kapott valakitől), de a srác már nem tudta mi az, vagy nem tudta megmondani.

Egyre rosszabbul lett, többször eszméletét vesztette, visszahoztuk többen. Ekkor hányt is egyet, amit jó hírnek gondoltam. Ekkor már 5-6 perce hívtuk a mentőket. A pulzusát figyeltük, és a légzést. Többször eszméletét vesztette. Egy-két srác újra hívta a mentőket. Egy másik hölgy elkezdte újraéleszteni, szívmasszázst csinált és próbálta a levegő befújást is.

Közben mi is hívtuk a mentőket, akik ott telefonon vezényelték, mit és hogyan kell csinálni.

13 percen át tartottuk a vonalat, és mondták mit kell csinálni., Ekkor már egy fiatalabb hölgy vette át a masszázst, és a telefont, úgy tűnt jobban ért hozzá. Közben elrohantam a metróhoz, és ordítottam, hogy a defibrillátor hozzák azonnal. Beletelt egy időbe, de egy BKK-s nő kihozta és próbált segíteni. Közben szerencsére odarohant egy tűzoltó srác, aki nagy profin átvette a szívmasszázst, és érkezett egy kórházi szakápoló srác is, aki nagyon szuperül folytatta a masszázs, helyzetképet adott a mentősöknek telefonon, és végtelen erővel és elszántsággal folytatta a szívmasszázst. Ekkor már kb. 30 perc telt el az első mentők hívása óta.

Ekkor értek oda a mentősök,intubálták, oxigén, és átvették a szívmasszázst.

Mi már nem bírtuk tovább érzelmileg és eljöttünk, miközben még egy mentős csapat érkezett, ekkor már 5 mentős küzdött ott. Szeretném, ha valahogy eljutna sok emberhez ez. Szeretnélek kérni Benneteket, ha bárki bármit tud, kérem írjon nekem, mert nagyon szeretnénk tudni, hogy mi lett. A mentősöknél is voltam utána, mondták nem tudnak semmit, de menjek vissza, és nézzem meg, hogy van-e helyszínelés. Ha nincs akkor elvitték a mentők. Nem volt helyszínelés, megnéztem.

Felhívtuk a 104-et, hogy tudnak-e bármit mondani, csak hogy elvitték-e, vagy hogy van

Annyit tudtunk meg 19:15 körül, hogy a mentők elvitték, de még nem adták át a kórháznak. Nagyon sok tanulsága van az esetnek.

1. 70-80 mentő van Budapesten 2.000.000 emberre.

2. 30 perc volt kiérni a mentőknek a város szívében a legforgalmasabb helyen. Szerintem perceken múlott minden. Nem a mentősöknek szól ez, hanem a rendszernek.

3. A hihetetlen összefogás, ahogy az a 8-10 ‘utca embere’ küzdött a fiú életéért az szívszorongató. Nem tudok megfelelő szavakat találni erre.

4. Aki csak tud, végezzen el valamilyen igazi, életmentő tanfolyamot, mert bárhol, bármikor…

Kérem, bárki, bármit tud, jelezze itt vagy priviben!”

Kunetz doktor utánakérdezett az esetnek,

Az nem a mentősökön múlik, hogy mikor érnek ki a helyszínre, mert ha nem kapnak időben riasztást, nem is tudnak arról, hogy hova kellene menniük. “De az még jobban láthatóvá válik az esetből, hogy nagyon komoly rendszerhibákkal küzd a mentőszolgálat, és ha erre a rossz rendszerre még emberi hibák is rakódnak, akkor kész a baj” – írja. Szerinte az adott esetben a mentésirányítók a görcsrohamok miatt epilepsziás betegként kezelték a rosszul lett fiatalembert, holott már az elején végig kellett volna gondolniuk, hogy a görcsrohamok keringésleállást is jelezhetnek.

Mindemellett szerinte alapvető vezetői hibák bénítják a mentőszolgálat működését, mert

a politikai megfeleléskényszerben dolgozó vezetők olyan irányba vitték szervezetet, hogy gyakorlatilag alig szűrik a bejelentéseket, automatikusan mindhez mentőt küldenek. Éppen ezért Budapesten kezelhetetlen mennyiségű a mentők feladata, ehhez képest olyan szinten alacsony a bevethető mentőerő, hogy rendszeresen vidékről szerveznek át mentőegységeket.

Mindezek ellenére így is sokszor súlyos tíz perceket kell várni a mentőkre, és Budapesten és vidéken is teljesen természetessé vált a kocsihiány. A fő probléma szerinte viszont az, hogy alig van némi szűrés a feladatok között, gyakran a magas kompetenciájú mentőegységek is olyan feladatokat végeznek, amelyek jóval alacsonyabb képzettséget igényelnének, ezek a feladatok feleslegesen kötik le ezeket az egységeket, és az itt dolgozók is elvesztik a motiváltságukat.

A mentésirányító van a legnehezebb helyzetben,

mert a döntését semmilyen rendszer nem védi.

A mentőszolgálat vezetése politikai célokat szolgál azzal, hogy a szakmaiság helyett a mindenhez mindig mentőt szemléletet képviseli. Így az irányítónak a nincsből is mentőt kellene küldenie a beszakadt körömhöz is, nehogy valami sajtóbotrány legyen. Így viszont nehéz felelősen gazdálkodni a rendelkezésre álló mentőerőkkel

– írja Kunetz, aki szerint azonnal távoznia kellene a mentésirányítónak, az orvosigazgatónak és a főigazgatónak is.

A mentőknél nincs többé penna, papiros – győzött a XXI. század

Létszámstop a mentőknél – Frissítve az EMMI közleményével!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük