Dr. Kunetz: így lesz egy eredetileg 13 ágyas intenzív osztályból 60 ágyas!

Ahogy a képen látható így lesz egy eredetileg 13 ágyas intenzív osztályból 60 ágyas. Elrendelik egy varázsceruzával és kész. Hipp-hopp, rendelkezésre is áll.

Csakhogy nem a Szent János Kórház intenzív osztálya az egyetlen, amelyet varázsceruzával bővíteni kívánnak,

hanem – az eddig szépen lassan becsorgott adatok szerint – országosan még 14 intézmény részesül ebben a szerencsében, azaz összesen majd 300 ággyal tolják meg az intenzív osztályok kapacitását.


A 2019-es NEAK által kiadott Kórházi ágyszám- és betegforgalmi kimutatás szerint 1101 működő intenzív osztályos ágy van a rendszerben, ezek összkihasználtsága 60 százalék környéki, most ezt kívánja Müller Cecília kb. 30 százalékkal növelni, a varázsceruzájával.

Van olyan intézmény, ahol úgy kell intenzíves ágyakat létrehozni,

hogy a 2019 NEAK kimutatás szerint ott nem is volt, és van olyan ahol hasonlóan a Szent Jánoshoz, az eredeti ágyszám többszörösét kell hadrendbe állítani, összesen 298-at (az eddig beérkezett adatokból összerakva).

Ekkora ágyszám módosítás egy-egy intézményben kétféleképpen jöhet létre,

  • vagy új munkaerőt toboroznak,
  • vagy a meglévő, de más kórházban dolgozókat fogják átvezényelni a 14 kiszemelt intézménybe.

Az első megoldás szóba sem jön,

hiszen még ha a Fülöp-szigetekről tudnánk is importálni intenzív terápiás szakasszisztenseket, a nyelvi korlátot akkor sem ugranák meg ily gyorsan.
Marad tehát a varázsceruza az átvezényléshez. Igen ám, de ekkora bővítéshez igencsak sok szakember szükségeltetik és intenzív terápiás orvosból és szakasszisztensből sincsen több 2-2 ezernél az országban.

Ez különösen kevés a szakdolgozói szinten, hiszen minimum két ágyanként lenne szükség egy szakápolóra, ami egy folyamatos üzemmódot tekintve (minden nap 24 órában) 5 fő státuszt jelent. Tehát a jelenlegi feladatok ellátására az intenzív osztályokon már békeidőben is kb. 750 szakápolóval van kevesebb.

Amennyiben pedig ilyen bővítést kíván megugrani az egészségügyi kormányzat,

akkor számítani kell annak humánerőforrás igénye további 745 intenzív terápiás szakápoló lenne (ne felejtsük, már most 750-en hiányoznak!) és cirka 250-350 intenzív terápiás szakorvos.

Ezt a mennyiségű ápoló- és orvos- igényt csak úgy lehet átvezényléssel is megoldani, ha a négy orvos egyetemi klinika mellett még négy megyei kórházat hagynának meg és a többit meg gyorsan kulcsra zárnák, kivétel persze azokat, ahova vezényelnek.

Tehát az összesen kb. 80 intenzív osztállyal rendelkező intézményből összesen 22 maradhat.

Azaz, amennyiben a HADITERVet komolyan gondolták,

az azt jelenti, hogy szinte biztosan elmaradna az összes tervezett műtét és jó néhány életmentő műtét is. Ráadásul a COVID betegeken kívül megmaradó 8 intézményen kívül az össze aneszteziológiai és intenzív terápiás ellátás megszűnne, sok-sok emberélettel egyetemben.

Ja, és el ne felejtsem,

tegnap összesen 58 COVID beteg volt lélegeztetőgépen, ennek ötszörösére készülünk, azonnal?

Tehát hacsak nem arról szól a történet,

hogy a hihetetlen áron bevásárolt lélegeztetőgépeknek keressünk egy hokedlit, akkor varázsceruza ide, varázsceruza oda tisztességes ellátás ebből nem lesz.

Arról már nem is beszélve, hogy olyan kórházat is megvarázsceruzáztak, ahonnan már vezényeltek el intenzíves szakembereket.

Forrás

SZFE

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük