Dr. Kunetz: nemcsak az egészségügy teljesítménye kiszámíthatatlan, hanem a bíróságoké is

Két évre börtönbe vonul és 3 évre eltiltották azt az ortopédfőorvos, aki 2009-és 2013 között többször kevesellte az utólagosan adott hálapénzt, többet követelt, vagy előre meghatározott tarifa alapján operált.

Ez a bíróság szerint vesztegetés elfogadása

Az általános hörgés és ventilálás helyett az alábbiakra szeretném felhívni a figyelmet.

Az ortopédfőorvos ezen cselekményét éveken át folyathatta, ami igen jelentős rendszerhibára utal, és rávilágít arra, hogy az egészségügyben nincsen értékelhető betegjogi képviselet, sem kontrolling, sem minőségbiztosítás.

A hálapénz szerintem önmaga a korrupció,

az előre kért utólag kizsarolt összeg, azonban nem ez a kategória, az valóban vesztegetés, vagy néhány esetben zsarolás.

Különösen érdekes számomra a magyar, független bíróságok ítélkezési gyakorlata.

Anélkül, hogy minősíteném ezt az esetet, anélkül, hogy vitatkoznék azon, hogy sok-e, vagy kevés-e ez az ítélet, pusztán emlékeztetni szeretnék mindenkit a veszprémi nőgyógyász ügyére.

Ez nőgyógyász-onkológus halálos betegektől kért pénzt az OEP finanszírozott életmentő műtétekért, előre

Betegeit tudatosan dezinformálta,félrediagnosztizálta, haszonszerzés céljából, amennyiben kevesellte a hálapénz mértékét, akkor többet követelt.

Ezt az orvos a magyar független bíróság az első fokon kiszabott letöltendő büntetést alól felmentette és felfüggesztett büntetésre ítélete, és a szakmájának a végzésétől sem tiltotta el, mert úgy ítélte meg, hogy egyedülálló szaktudására szükség van a kórházban.

A két ügy pedig nem ugyanaz,

míg az ortopédfőorvos tettével nem veszélyeztetett életeket, addig ez nem mondható el az onkológus-nőgyógyászról. Mégis utóbbi simán megúszta és nem, nem az orvosok zártak össze, hanem a bíróság ítélte így meg a helyzetet. Mert nagyon úgy tűnik, hogy itt egy cselekmény elkövetésénél már az is erősen számít, hogy ki milyen szakmát választ magának.

Ezen szemüvegen keresztül is tessék ítéletet mondani, nem vagyunk egyenlőek és nemcsak az egészségügy teljesítménye kiszámíthatatlan, hanem a bíróságoké is.

Forrás

szegeden

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük