Dr. Kunetz Zsombor: Kásler oly hatékonyan emeli a vérnyomást, hogy megfontolnám keringéstámogató szerként való engedélyeztetését

A helyzet az az, hogy amikor az ember fáradt, de pörög az agya, akkor én Müller Cecília összest használom, mert összefüggéstelen, bugyuta motyogása gyorsan álomba ringat.

Egészen más a helyzet Kásler kapcsán,

ő ugyanis hazugságaival, sajátos értékrendjével éppen ellenkezőleg, segít a felébredésben. Kásler oly hatékonyan emeli a vérnyomást, hogy megfontolnám keringéstámogató szerként való engedélyeztetését is.

Legutóbb

azzal az egyértelmű hazugságával és ferdítésével sikerült elérnie a reggeli gyors ébredésemet, amikor azt állította, hogy a kórházi ágyak mindössze 2 százalékát kellett kiüríteni.

“A magyar kórházi ágyak kihasználtsága tavaly 66 százalékos volt, ami azt jelenti, hogy a kórházi ágyak 34 százaléka eleve üresen állt. Az első magyarországi fertőzés megjelenése után – ahogy világszerte mindenhol – az elektív műtétek központi szabályozása mellett a betegek jelentős része önként lemondott a halasztható beavatkozásokról. Ez március végére további 24 százalékos szabadágyszám növekedéssel járt. Így amikor a miniszter utasításba adta a kórházaknak, hogy szabadítsák fel az ágykapacitásuk 60 százalékát, akkor már az ágyak 58 százaléka országos szinten szabad volt. Tehát mindössze további 2 százaléknyi szabad ágy biztosítása volt a feladat.”-MTI

Csakhogy Kásler nagylelkűen elfelejtkezett arról az apró tényről,

hogy két féle ellátási területről jönnek össze a kórházi ágyszámok.

Az egyik az aktív ágyakat tartalmazza, ahol valóban az ágykihasználtság a fentieknek megfelelő.

Sőt, itt valóban igaz az is, hogy miután a tervezett, nem sürgős ellátások csaknem teljesen leálltak a szabad ágyak száma tovább növekedhetett, azaz ebben a szektorban nem jelenthetett mindenhol iszonyatos erőfeszítést a parancs végrehajtása.

Azonban van 26 550 olyan kórházi ágy, amelyek a krónikus ellátáshoz tartozik,

azaz ezeken az ágyakon tartós betegápolás és/vagy rehabilitáció folyik.

Ezen ágyak kihasználtsága már jóval magasabb átlagosan 85 százalékos (van olyan terület, ahol az 90 százalék), azaz ezeken a helyeken maximum 15 százaléknyi üres ágy állhatott rendelkezésre a kívánt 60 százalékból (ezt támasztja alá a legfrissebb elérhető 2018-as ágyszám kimutatás, lásd melléklet).

A helyzetet tovább súlyosbította, hogy az aktív ágyon fekvő betegek egy részét ezekre a krónikus ágyakra helyezték, hogy ott meglegyen a 60 százalék, ezzel is megnövelve a krónikus ágyak telítettségét.

Ráadásul a kásleri ukáz

– jelen ismereteink szerint- fűnyíró elv szerint rendelkezett minden közfinanszírozott ellátóhely ágy felszabadításáról. Ami azt eredményezte, hogy a telített krónikus ágyakról még több beteget kellett kirakni. Ezt tökéletesen dokumentálja a Bajcsy Kórház köröli botrány, ahol a krónikus osztály főorvosa megtagadta a betegek kirakását.

Miután Kásler kirúgta Csernavölgyit, majd Cserhátit, jelentette be muffin receptek közé rejtve Müller Cecília, hogy úgyis lehet ágyakat felszabadítani, hogy egyes osztályok, vagy kórházak a 60 százalék felett “teljesítenek”, így mentesítve megyénként más osztályokat, kórházakat.

Majd miután még így sem ment a dolog,

tolták ki a határidőt április 19-re, és csökkentették a felszabadítandó ágyak számát 50 százalékra. Így sikerült végül a parancs végrehajtása. Sajnos, azonban mind tárca, mind az operett törzs adós azzal a magyarázattal, hogy minderre miért, mi célból volt szükség, miért kellett magatehetetlen betegeket a kórházakból kirakni.

Forrás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük