Dr. Novák Hunor: új információk a vakcinákról – külföldi továbbképzésemről

Novák doktor -mint írja közösségi oldalán– néhány napja egy angliai online továbbképzésen vett részt, ahol Ausztráliától Anglián át neves szakértők adtak elő COVID-témában. Néhány fontos információt “továbbképzés jelleggel” megosztott, amit változtatás nélkül közlünk.

“A konferencián több mint 90%-ban angliai orvosok vettek részt,

és volt egy szavazás, aminek eredménye tanulságos volt: 78%-uk csak egy oltást kapott még. Míg Magyarországon rengeteg egészségügyi dolgozó már két oltást kapott (én is), szóval ebből a szempontból nem állunk rosszul, sőt! Angliában korábban a stratégiaváltás is szóba került: hogy nem a két oltás a fontos, hanem hogy minél több ember kapjon egy oltást. A legfrissebb izraeli adatok szerint ez azonban rossz stratégia lehet, mert egy oltás után nem olyan fokú a védettség még, mint azt korábban gondolták.

A Pfizer és Moderna vakcináknál már bizonyos esetekben engedélyezett 16 éves kor alattiak oltása

Nem arról van szó, hogy a gyerekekre veszélyes az oltás, hanem minden vizsgálatnál a várandósok, gyerekek az utolsók, ahol bármit engedélyeznek, legyen szó egy bőrre kenhető testápolóról vagy gyógyszerről. Várhatóan egyre több vakcina lesz gyerekeknél is engedélyezett.

2021 január 12-i állás szerint már 15 vakcina (!!!) van ún. fázis III vizsgálatban,

azaz az engedélyezés előszobájában. És több tucatnyi egyéb vakcina van kezdetlegesebb vizsgálati stádiumban. Azaz az elkövetkezendő években több tucat különböző vakcinánk lehet.

Szükség van második generációs vakcinákra a mutációk miatt, ez már most látszódik és fejlesztik is

Szükséges, hogy elkerüljük, hogy úgy járjunk, mint az influenzánál, ahol a gyakori mutációk miatt évente kell oltás. Bár több vakcinánál különbözőek az adatok, de leegyszerűsítve úgy tudnám összefoglalni jelenleg vakcinák hatásosságát a különböző mutációkra: ha egy COVID-vakcina 95%-ban hat az “eredeti” COVID-ellen, kb. 85-90%-ban hat az angliai mutáns ellen, viszont csak kb. 50%-ban hat sajnos a dél-afrikai variáns ellen. Ezek a legújabb adatok.

Szóval a védőoltás 10-ből kb. 5 embert nem vagy minimálisan fog csak védeni, ha az afrikai mutáns elterjed.

Angliában vizsgálat indult az Astrazeneca oltás kapcsán:

hogy a második oltásra nem Astrazenecát kap az egyén, hanem Pfizer vagy OROSZ VAKCINÁT. Hogy miért? Az Astrazenecás vakcina egy semlegesített virális vektort, csimpánz adenovírust használ (amire az ember nem immunis, mert nem köztünk terjed). Felmerült, hogy az oltás után a szervezet immunis lesz, ellenanyagot termel a hordozó vírusra, így a második Astrazeneca oltás már kevésbé lesz hatásos, mert szervezetünkben semlegesítődik beadás után. Lehet, hogy az oroszok egyébként okosabbak voltak, ők ugyanis az első és második oltásra külön típust gyártottak olyan tekintetben, hogy két külön vírustípust használnak az oltásokban.

Ez persze logisztikailag is nehezebb, hogy két különböző oltás van és figyelni kell, elsőre és másodikra melyik oroszt adjuk be.

Jó volt látni, hogy még a polkorrektségtől túlfűtött országokban is külön veszik a statisztikákban a rasszokat,

ázsiai, fekete stb, mert a betegség lefolyása, rizikófaktorok különbözőek lehetnek.

Hazánkban is fontos volna ez, és indokolt volna a rasszizmus béklyóját ledobni, és a cigánysággal bátran foglalkozni tudományos szempontból számos betegség, kórállapot, szűrések stb tekintetében.

Mi a helyzet az iskolák nyitásával?

Forrongó téma külföldön is, de a szakértők azt mondják:

“first to open last to close”, azaz elsőként nyissuk meg és legeslegvégső esetben zárjuk be.

A gyerekek nem mozgatórugói a járványnak, minél kisebbek, annál kevésbé terjesztik azt, úgy tűnik. Ugyanakkor az iskolai terjedés előfordul, diákok egymás között is terjeszthetik, de ez nem olyan jelentős, sokkal jelentősebb a diákról tanárra, illetve a tanárok-tanárok (vagy egyéb személyzet) közötti terjedés.

Ez véleményem szerint igencsak felveti annak fontosságát, hogy a tanárok oltása is magas prioritásúvá váljon (kötelezővé), és oltott személyzettel minél hamarabb nyissanak újra a gimnáziumok. A gyerekek oktatása ugyanis rendkívül fontos pszichoszociális okokból kifolyólag is.

figyu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük