Connect with us

Kerítésen innen

Drága Bogdán Laci odafent! – Cserdiben megemlékeztek a 4 éve meghalt polgármesterről

Drága Bogdán Laci odafent! - Cserdiben megemlékeztek a 4 éve meghalt polgármesterről
Megosztás

Bogdán László, Cserdi volt polgármestere tegnap lett volna 50 éves. „A változás úgy kezdődik, hogy valaki elindul valamerre” -mondta, még a kezdetekkor Bogdán László. Nagy utat tett meg, mi büszkék vagyunk arra, hogy ismerhettük, barátainak tartott bennünket. Születésnapján családja és barátai közösen emlékeztek meg a jóság és a szeretet nagykövetéről.

2024. július 13-án lesz négy éve, hogy Bogdán László örökre eltávozott

Meggyőződésünk, hogy öröksége példaértékű, követésre méltó. Olyan magyar ember volt, aki mélyen hitt abban, hogy a cigányság kiemelhető a mai élethelyzetéből, és idővel nem lesznek másodrendű állampolgárai Magyarországnak. Biztosak vagyunk abban, odafent a jó emberek között is a legjobbak közé ültették és az idők végezetéig ontja ott is magából a jóságot. Mert ő pontosan ilyen ember volt idelent is. Úgy gondoljuk, nekünk, barátainak, tisztelőinek erkölcsi kötelessége, hogy Bogdán Lászlóról megemlékezzünk, örökségét tovább vigyük – hangzott el a megemlékezésen. Dr. Lengyel Róbert, Siófok polgármestere– időközbeni hivatali elfoglaltsága miatt– sajnos nem tudott ott lenni Cserdiben A barátok felkérésére erre az alkalomra írt beszédét Kenyér Anikó tolmácsolta:

„Az én életemben egyetlen olyan cigány vezetővel sem volt még dolgom, mint Bogdán Laci. Egyébként is, ha mind olyan lenne, mint ő volt, a magyar cigányok már rég nem ott tartanának, mint manapság. Élek a gyanúperrel, ha nem Farkas Flóriánokat, hanem Bogdán Lacikat vett volna szárnya alá a politika irányító elit, mindenki, de leginkább a magyar cigányság százszor jobban járt volna.

Ő nem csak papolt a cigányság problémáiról, hanem a megoldásokat is kereste és sokszor meg is találta

Ő nem kihasználta a körülötte élő cigányok nyomorúságát, nem tollasodott állami pénzekből, hanem példát és irányt is mutatott számukra. Ő nem hatalmaskodásra és tolvajlásra használta a székét, hanem a cserdiek és általában is minden tisztességes magyar cigány ember szolgálatra.
Persze őt magát kihasználták. Kihasználták például mihaszna politikusok, akik éltében ajnározták, ide-oda citálták, mutatkoztak, fotózkodtak vele, hivatkoztak rá, hogy aztán a halála után pár hónappal már el is felejtsék. Ezt tették vele, mint ahogy mindenki mással is, akitől bármi hasznot reméltek, remélnek. Amint a vágyott politikai haszon elmarad, használt zsebkendőként dobnak bárkit a szemetes kukába. (…) „De nekünk, akik valóban a szívünkbe zártuk, akiknek örök érvényű tanításokat adott, akiket kitüntetett a barátságával, erkölcsi kötelességünk ápolni az emlékét. Ő nem merülhet a feledés homályába. Az, amit ő képviselt, meggyőződésem szerint, a legjobb útja volt a magyar cigányság felemelkedésének.”

Hogy a neve fennmaradjon….

Siófok polgármestere kiemelte: „Siófok városa gondoskodott arról, hogy a Bogdán László neve fennmaradjon és emlékeztessen: volt egy cigány ember, aki egymaga többet tett pl. a tehetséges cigány gyerekek kiemeléséért, mint száz másik jól fizetett ’díszcigány’ szerte az országban. Városunk képviselő-testülete ugyanis nemrég alapítványt hozott létre Bogdán László nevével, mégpedig tehetséges siófoki cigány fiatalok ösztöndíjazása érdekében. Az első támogatottunk meg is van és tervezzük a támogatotti létszám kibővítését is. Mert Laci egyik üzenete épp az volt, hogy a tanulás lehet a legfőbb kitörési pont, elkallódásra ítélt, de egyébként okos, tehetséges cigánylányok-, fiúk számára. Csak egyetérteni tudok vele.” A beszéde végén „üzent” Bogdán Lászlónak:

Szóval drága Bogdán Laci odafent! Mi, akik ma itt állunk az emléktáblád előtt a magunk kis eszközeivel teszünk azért, hogy az emléked fennmaradjon és a tanításaidból továbbra is okuljanak. Teszünk azért, hogy az általam legkedveltebb mondásod szellemében éljük a mindennapjainkat, mi magyar emberek mind.

Idézem: „Hiszek az emberi jóságban. Hiszek abban, hogy eljön az az idő Magyarországon is, amikor nem számít, hogy Bogdánnak, Orsósnak, vagy Kalányosnak hívnak, csak az lesz a fontos, mit tudtál adni a hazádnak.„ Magam is ebben hiszek. Szórd hát ránk a jót két marokkal odafentről, mert ma nagyobb szükségünk van a szellemiségedre ebben a kis hazában, mint korábban bármikor. Áldja meg az Úr földi léted emlékének minden egyes napját, Barátom! „

Etelközi Péter, az Amende Cserdi Cigány Gyerekek Tanulásáért Alapítvány kuratóriumi elnöke Dr. Beer Miklós nyugalmazott váci megyéspüspök üzenetét továbbította Bogdán László hozzátartozóinak. Püspök úr szeretettel gondol Bogdán Lászlóra, nagyra tartotta mindazt, amit a cigányság érdekében végzett. Mélységesen együtt érez a családdal, osztozik a soha el nem múló fájdalmukban. Bogdán László a szeretet és a jóság nagykövete volt. Életében nagyot alkotott, sajnos a műve befejezetlen maradt. Rajtunk is múlik, hogy Bogdán László által képviselt értékek a magyar társadalomban teret nyerjenek. Tegyünk közösen azért, hogy Cserdi volt polgármesterének a nagy álma megvalósuljon:

„Kemény munka vár ránk addig, míg eljön az az idő, amikor „színvakok” leszünk, amikor egymásra nézünk. Talán megélem, hogy nem lesz szükség roma napra, amikor nem a bőrszínem, a származásom lesz fontos másoknak.”

Kapcsolódó

Szerző