Drága dopping

Lance Armstrong nem üveggolyókkal gurigázik, ha pénzről van szó. Most fizetett ki ötmillió  dollárt, hogy elkerülje az ellene indított kártérítési pert. Azonban, ha azt elvesztette volna, százmilliót kellene fizessen. Dollárban. És elvesztette volna, ugyanis ő maga is beismerte, hogy doppingolt. Minden komoly eredményét így szerezte.
[mnky_ads id=”10551″]

Hogy kicsit felfrissítsük az emlékeinket – bár nehéz azt a mocskos történetet elfelejteni, de hátha mégis sikerült valakinek – az úgy volt, hogy a doppingvádak felmerülése, majd bizonyítása után minden idők egyik legnagyobb kerékpárosa, Lance Armstrong egy Oprah Winfreynek adott 2013-as interjúban elismerte, hogy ötféle módon doppingolt, és mind a hét Tour de France-győzelmét tiltott szereket használva aratta. Meg is fosztották a hét Tour-győzelmétől és az olimpiai bronzérmétől, sőt, le kellett mondania az általa létrehozott Livestrong rákellenes alapítvány éléről. A kerékpársportnak a közelébe sem engedik – de ha azt hisszük, hogy ezzel el is van intézve az ügy: tévedünk.
[mnky_ads id=”10552″]

A per ugyanis a szponzorációs összegek miatt indult. A kormány eredetileg 100 millió dolláros kártérítést szeretett volna kapni a 46 éves Armstrongtól, éspedig azért, mert milliókat fogadott el az őt és csapatát szponzoráló amerikai postától (US Postal Service), miközben doppingolással érte el sikereit. Ez egyértelműen szerződésszegésnek minősül. A per megindítása Armstrong korábbi csapattársa, Floyd Landis 2010-es vallomása után vált lehetségessé. Az alku szerint a „besúgó” kerékpáros még anyagi ellenszolgáltatásra is számíthat, a mostani hírek arról szólnak, hogy Armstrong 1,65 millió dollárt fizet neki.

Tény, hogy az amerikai posta 2000 és 2004 között mintegy 32,3 millió dollárt adott Armstrong csapatának. A volt bajnok szerint azonban a US Postal tudott a doppingügyekről, és azt kifogásolta, hogy a győzelmek reklámértéke messze meghaladja az állami cég arculatát érő veszteséget.

Az ex-kerékpáros a különböző kártérítési eljárások során már 20 millió dollárt vesztett, most pedig 7,5 millió dollárért árulja a texasi házát.

Mindenesetre a Washington Post és a New York Times is azt írja, hogy megszületett a megállapodás az Egyesült Államok igazságügyi minisztériumával. Sőt, a mostani megállapodással minden, Armstrong elleni ügy lezárult. Most kipenget ötmilliót, és ezzel megússza a százmilliós kártérítést: valószínű, hogy a US Postalnak is érdeke ezek szerint elkerülni egy alapos, beható vizsgálatot, tehát tényleg lehet valami abban, hogy cinkosságot vállaltak, behunyták a fél szemüket…

Mocskos dolgok ezek, hatalmas pénzek zúgnak a levegőben – és valahogy mindenki sáros az ügyben, aki csak érintett.

Azért a sport nem erről szól.

Vagy legalábbis nem erről kéne szólnia.

Szele Tamás

Sport Mindig

Kapcsolódó:

Botrány Froome körül

[mnky_ads id=”4666″]
[mnky_ads id=”4670″]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük