Sokkal drágább lesz ősztől a kenyér és a hús

Ősztől a kenyérért és a sertéshúsért egyaránt 10-10 százalékkal magasabb árat kell majd fizetni. Európában és Magyarországon ugyanis sokkal kevesebb gabona termett.

A drágulás okai között az egyik legfontosabb az idei gyengébb gabonatermés. Az egyik legnagyobb európai gabonatermelő és exportőr Oroszországban a kedvezőtlen időjárás miatt a tavaly 85 millió tonna gabona idén 66 millió tonnára becsülik a termést. A szakértők előrejelzése szerint az elmúlt néhány év legalacsonyabb gabona készleteire lehet számítani a világban 2018-ban.

A sertéshús azért drágul, mert az önköltségi árából 70 százalékot tesz ki a takarmány ára.

Menczel Lászlóné, a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács titkára szerint az áremelkedés azonban inkább a kereskedőket érinti majd, mert a rendkívül kiélezett versenyben valószínűleg kénytelenek lesznek benyelni egy részét, nem terhelhetik az egészet a fogyasztókra.

A malomiparnak fel kell készülnie arra, hogy 10-15 százalékkal is magasabb áron juthat hozzá az idei búzához. Nem hagyhatják érintetlenül a liszt árakat sem. Ugyancsak számolniuk kell az energiaárak és a munkabérek emelkedésével.

A Népszava szerint a kenyér ára kilónként 25-80 forinttal nőhet. A drágább kenyér elsősorban a szegényeket érinti majd érzékenyen, hiszen az ő fogyasztói kosarukban a legnagyobb mértékű az élelmiszerek, s ezen belül a kenyér aránya. Az sem kizárt, hogy az emelkedő árak hatására tovább csökken a kenyér fogyasztás Magyarországon.

(Forrás: Népszava)

Kapcsolódó:

Jóval drágább lehet ősztől a kenyér

Sas István

További cikkek olvasása a szerzőtől, a nevére kattintva.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Pin It on Pinterest