A határkeresztező kapacitások szűkössége növelheti a villamosenergia árát – hívta fel a figyelmet vizsgálata alapján a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH).

A hazai termelés csak korlátozottan reagált az árak emelkedésére

A hivatal csütörtöki közleményében felidézte, idén júliusban és augusztusban voltak olyan napok, amikor az előző évinél 50 százalékkal magasabb árszint alakult ki a magyarországi másnapi villamosenergia-piacon.

A hazai árak a nyári hónapokban is a román, szerb, horvát és szlovén másnapi árakkal mozogtak szorosan együtt, de a határkeresztező kapacitások szűkössége miatt, a régió árai jelentősen eltértek a Magyarországtól észak-nyugatra fekvő országok áraitól.

Nyáron a hőmérséklet emelkedése együtt járt a régiós villamosenergia-kereslet növekedésével. A korábbi időszakhoz képest, a legnagyobb változást az jelentette, hogy a növekvő kereslet kielégítését főként régiós forrásokból lehetett biztosítani.

Az osztrák határkeresztező kapacitások csökkenése miatt emelkedtek az árak, mivel a régió a nyári hónapokban gyakran szorult rá a drágább olasz források importálására. A vizsgált időszak további jellegzetessége volt, hogy gyakorivá váltak azok a napok, amikor az osztrák és szlovák mellett, az olasz határkeresztező kapacitás is telítetté vált. Így a keresletet kizárólag a régiós forrásokból lehetett kielégíteni – mutatott rá a MEKH.

A régió gáztüzelésű erőműveinek termelése messze elmaradt a téli csúcsértékektől, de a nagyobb óraszámban termelő gáztüzelésű erőművek magasabb költségszintje a régiós árak emelkedését okozta.

A nyári villamosenergia-piaci folyamatok elemzéséből kiderült, hogy a hazai termelés csak korlátozott mértekben reagált az árak emelkedésére, annak ellenére, hogy voltak gazdaságosan üzemeltethető kihasználatlan kapacitások.

Egyre fontosabbak a piacfejlesztési célok

A MEKH hangsúlyozta: a jelentés eredményei megerősítik a januári jelentésükben megfogalmazott piacfejlesztési célok fontosságát. Egyebek mellett, kiemelten fontosnak tartják, hogy az állandó kapacitásszűkületet feloldó, új szlovák-magyar határkeresztező kapacitások 2020-ig megépüljenek. A hivatal további vizsgálatokat tart szükségesnek annak feltárására is, hogy a gáztüzelésű erőművek kapacitásainak effektív rendelkezésre állása növelhető-e a nyári hónapokban, és milyen eszközök állnak rendelkezésre a termelés flexibilitásának növelésére.

A MEKH piacmonitoring tevékenységének célja feltárni a piac hatékony és transzparens működését akadályozó tényezőket. Az elemzés eredményére támaszkodva, olyan javaslatokat megfogalmazni, amelyek elősegíthetik a nagykereskedelmi piacok fejlődését, erősítik a piaci versenyt, növelik a piacok likviditását, és segítenek lebontani a piacra lépés korlátait – áll a közleményben.

(Forrás: MTI)

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét