Drasztikus rendőri intézkedés – ezután így lesz?

Eddig úgy volt, hogy ha figyelmetlenségből, vagy “csak azért is” nem tartotta be az autós a KRESZ-szabályokat és fülön csípte őt a rendőr, akkor a pénztárcája bánta az esetet. Úgy látszik, ezután durvábbra veszi a szerv a figurát!

Ha siet, ne szabálytalankodjon!

Szokatlan történetekről számolt be a civishir.hu:egy autóst záróvonalas előzés után csíptek meg a rendőrök, a másikat gyorshajtás miatt intették le. A közös bennük a meglepetés, ami azután történt. Az egyenruhások ugyanis nem érték be szabálysértési feljelentéssel és a pénzbírság kiszabásával, hanem előállították a sofőröket.

Az autókat természetesen addig be kellett zárniuk és a parkolási díj megfizetése mellett a helyszínen hagyni.

Az ORFK szerint ez 24 éve így van…

A portál érdeklődésére az Országos Rendőr-főkapitányság Kommunikációs Szolgálatától érkezett válasz. Arra a kérdésre, hogy

alkalmaznak-e újabban előállításokat olyan közlekedési szabálysértéseknél, melyeknél korábban nem volt gyakorlatban, a válasz tömör: nem.

Utalnak az 1994. évi rendőrségről szóló törvényre, amely

„lehetőséget biztosít azon személyek előállítására, akikkel szemben a szabálysértési eljárás azonnal lefolytatható”.

A dolgot nem befolyásolja, hogy megtörten elismerjük-e hibánkat, vagy rátartian kitartunk bűntelenségünk mellett:

a jogsértés elismerése nem releváns.

Nem sikerült konkrétan megtudni, hogy mely szabálysértés ítéltetett bekísérésre, így rendőrfüggő, hogy milyen szankciót alkalmaz a hatóság ott lévő embere.

Vigyázzon, a hír nem kacsa!

A lap szerint a tavasz vége óta valóban elő-előállítanak olyan járművezetőket, akiket korábban nem vittek be az adott kihágásért. Ennek pedig két kézenfekvő oka van. Az egyik, hogy a rendőrségen belső és külső nyomás van az ügyek gyorsabb befejezésére. Ha a vétkes sofőrt előállítják, pár órán belül távozhat a közlekedésrendészetről a büntetést kimondó határozattal, s akár rögtön be is fizetheti a csekket. A rendőrségnek ez sokkal kevesebb adminisztrációval jár, mint heteken át levelezni, írásos nyilatkozatot kérni az eljárás terheltjétől, ráadásul költséghatékonyabb.

A másik ok, hogy 2018-ban az előző évhez képest növekedett a személyi sérüléssel járó balesetek száma, s a rendőrségi vezetők úgy látják, a jó cél érdekében megéri az elrettentés eszközéhez nyúlni.

(forrás: civishir.hu)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük